Yalnızlığı değerlendir

Güncelleme Tarihi:

Yalnızlığı değerlendir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Zaman zaman yalnız kalmanın ruhsal ve bedensel anlamda ne kadar önemli olduğunu biliyor musunuz? Tek başınıza geçireceğiniz dakikalar, sizin yeniden enerji toplamanızı ve sorunların üstesinden gelecek gücü kendinizde bulmanızı sağlayacaktır.

Akşam yemeğinde konuklarınız olacak. Mutfakta harıl harıl çalışıyorsunuz. Aksilik bu ya küçük kızınız durmadan ağlıyor. Onunla da ilgilenmek zorundasınız. Telefonunuz çalıyor. Arayan eski bir dostunuz. Size bazı sorular yöneltmek istiyor. O sırada kapı çalınıyor. Kapıcı sipariş almaya gelmiş. Çocuğunuzun ağlama sesi kulaklarınızı tırmalarken kapıcıyla işinizi bitirmeye çalışıyorsunuz. İşte o anda içinizde bir ses ‘‘Tanrım, beş dakika sessiz bir yerde kendimi dinleyebilseydim’’ diye sızlanıyor.

Pek çoğumuz, beş dakikalık bir yalnızlık uğruna büyük fedakarlıkları göze alabiliriz. Fakat bir yandan da yalnızlık gözümüzü korkutur. Yalnızlıktan hoşlanan kişilere de pek iyi gözle bakmayız. ‘‘Herhalde bunalım geçiriyor’’ diye düşünürüz. Oysa zaman zaman yalnız kalabilmek ruh ve beden sağlığı için son derece yararlı. İşiniz ne kadar çok olursa olsun, kendinize zaman ayırın. Çünkü yalnız kalınca, gerçek duygularınızı araştırma fırsatı bulacaksınız. Sizin için nelerin önemli olduğunu anlayabileceksiniz.

Peki gerçekten yalnızlığa ihtiyacınız olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Bu soruyu yanıtlamak için önce şu soruları yanıtlayın:

Bankaya gittiniz. Önünüzde üç kişi var. Sıranın size gelmesini beklerken sıkıntı içinde kıvranıp dişlerinizi kenetliyor musunuz?

Zaman zaman bir ıssız adaya gidip kafanızı dinlemeyi hayal ediyor musunuz?

Dostlarınız ya da akrabalarınız sizi ziyarete geldikleri zaman evinizin istilaya uğradığını düşünüyor musunuz?

Eşinizle, akrabalarınızla ve dostlarınızla sık sık tartışıyor musunuz?

Sekiz saat uyuduktan sonra bile yataktan yorgun mu kalkıyorsunuz?

Eğer bu soruların çoğuna ‘‘Evet’’ yanıtını veriyorsanız, sizin için yalnız kalmak bir zorunluluk olmaya başlamış demektir.

Günlük yaşantınızın yoğun temposu içinde kendinize birkaç saat ayıramayabilirsiniz. Fırsat buldukça, birkaç dakika yalnız kalmak bile sizi rahatlatmaya yetebilir.

Çalışırken öğle tatilinde tenha bir köşeye çekilip, birkaç dakika süreyle gözlerinizi kapatıp oturun. Gerçekten yalnız olduğunuzu hissetmeniz size huzur verecektir.

Bazen kalabalık içindeyken bile duygu ve düşüncelerinizle baş başa olabilirsiniz. Çevrenizdeki sesleri duymazlıktan gelip kendinizle hesaplaşmayı başarmanız zor değil. Gerekirse kulaklarınızı tıkaçla kapatıp iç dünyanıza dönebilirsiniz.

Yalnız kalmayı özlemenin bir bunalım işareti olduğunu sakın düşünmeyin. Aksine zaman zaman yalnızlığı tadamazsanız, ruh sağlığınız bozulabilir.

Yalnız geçireceğiniz süre içinde kim olduğunuzu, hayattan neler beklediğinizi düşünebilirsiniz. Gerçek duygularınız böyle zamanlarda ortaya çıkar. Öfke ve güvensizlik duygularını işin içine katmadan yalnız olmayı deneyin. Eski albümleri karıştırmak, müzik dinlemek, el işi yapmak da kendinizi dinleme fırsatı verir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!