Yabancı yatırımcı villa için Bodrum’u seçiyor

Güncelleme Tarihi:

Yabancı yatırımcı villa  için Bodrum’u seçiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2005 01:48

Avrupalı yatırımcılar, Türk sahillerinde arsa ve villa alma yarışına girerken Bodrum, en çok tercih edilen yerlerden biri oldu. Son üç yılda yabancılara gayrimenkul satışında yüzde 300 oranında artış var. 1992’den bugüne 1019 resmi satış yapıldı.

Bunun kadar da yasal güçlükler nedeniyle aldıkları mülkleri Türk dostlarının adına kaydettiren yabancılar var.

BODRUM Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (BESİAD) düzenlediği ‘Yabancılara Mülk Satışı’ konulu toplantıda yöre sahillerine yabancı ilgisine dikkat çekildi. Nurol Kültür Merkezi’ndeki panele Bodrum Tapu Müdürü Halis Gürak, Bodrum Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Yetgin, Avukat Methi Tacer, BESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Yaman Olgaç, Deniz Eyinç, Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği’nden Adem Güner konuşmacı olarak katıldı. Panelde, yabancılara mülk satışının turizme olumlu ve olumsuz etkileri, emlak satışında tercümanın önemi, yabancıların mülk edinme şartları anlatıldı.

YASAL GÜÇLÜKLER

Bodrum ve çevresinde özellikle 1992 yılından itibaren satışların büyük hızla artmaya başladığını belirten Bodrum Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Yetgin, şu ana kadar yabancılara 1019 resmi satış yapıldığını belirtti, ‘Bir bu kadar da mülk edinip yasal güçlükler nedeniyle Türk dostları adına tapu kaydını yaptıran yabancı var’ dedi. Yetgin, 2 bine yakın yabancının da tapu başvurusunda bulunduğunu ya da işlem başlattığını belirtti.

HEM TATİL, HEM YATIRIM

Yabancılara mülk satışının son üç yılda yüzde 300 arttığını belirten Bodrum Mimarlar Odası Sözcüsü Adem Güner, şunları söyledi:

‘AB’ye uyum yasaları hızla çıkarılırken Avrupalı, tatilden çok yatırım için gözünü Bodrum’a dikti. Avrupa ülkelerinden İtalya, İspanya, Yunanistan’da villanın metrekaresini 4500-5000 euroya satın alan Avrupalı turist veya yatırımcı, Bodrum ve yarımadasında metrekaresi 732 euroya çok kaliteli bir villa satın alabiliyor. Ayrıca Avrupalı, Bodrum’da gayrimenkule yaptığı yatırımın bir yıl içinde yüzde 30-50 oranında değer kazandığını öğrenince, Bodrum’a koşmaya başladı. Avrupalı hem tatil, yapma hem de parasını en iyi şekilde değerlendirmenin yolunu bulduğu için hızla Türkiye’ye akmaya başladı. Bunu ürkütecek engeller çıkarmamalıyız.’

İspanya’da 4 milyon Avrupalının evi var

Avrupa ülkelerinin mülk edinmede tercih ettiği ülkelerin başında gelen İspanya’da 4 milyon Avrupalının villası, yazlığı ve işyeri olduğunu, bu rakamın Portekiz’de 3 milyon, İtalya’da 2.5 milyon civarında olduğunu belirten BESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç şunları söyledi:

‘Daha yolun çok başındayız. Avrupa ülkelerindeki gayrimenkul edinme sıralamasında sonuncuyuz. AB’ye girme aşamasında Avrupalı’nın önünü tıkayacak kararlar almak yerine onları buraya daha kolay çekmenin yollarını bulmalı, yasalarını yapmalıyız. Çünkü Avrupalı yatırımıyla birlikte geldiği Bodrum’da yaşam tarzlarını, standartlarını da birlikte getirip, yükseltiyor. Yapılan yatırımların yanı sıra, alışverişleri, açtığı yeni iş alanları ile ekonomide çok önemli rol oynayan Avrupalı’yı artık bir yabancı gibi görmekten vazgeçmeliyiz.’

Yunanlı da alıyor

Bodrum Tapu Müdürlüğü tarafından verilen resmi bilgilere göre 1 ocak 2005 tarihine kadar Bodrum’da mülk edinen yabancıların başında 609 villa ile İngilizler gelirken, Almanlar 219 villa ve arsa alarak ikinci sırada yer aldı. Hollanda, Belçika, Danimarka, Amerika, Norveç, İtalyan vatandaşlarının da mülk edindiği Bodrum’da, komşu Yunanistan’dan 3 kişinin, Brezilya’dan 5 kişinin ve Yeni Zelanda’dan 1 kişinin de emlak aldığı belirlendi. Bodrum’da mülk satın alan yabancı vatandaşlardan 60’a yakınının da başta turizm olmak üzere çeşitli sektörlerde iş kurup yatırım yaparak istihdam yarattığı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!