Yabancı gözüyle İstanbul

Güncelleme Tarihi:

Yabancı gözüyle İstanbul
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2011 11:25

"Üçüncü Yabancı Seyyahlar Gözüyle İstanbul 2010" (Istanbul Photo Contest 2010) uluslararası fotoğraf yarışması sonuçlandı.

Haberin Devamı

DERECEYE GİREN FOTOĞRAFLAR - FOTO GALERİ

28 ülkeden, 67 fotoğrafçının 314 fotoğraf karesiyle katıldığı yarışmada ilk üçe Avusturyalı, Yunan ve Rus fotoğrafçılar girdi.

Les Arts Turcs ve Şengüler Turizm'in düzenlediği "Üçüncü Yabancı Seyyahlar Gözüyle İstanbul 2010" (Istanbul Photo Contest 2010) uluslararası fotoğraf yarışması sonuçlandı. Sebla Selin Ok, Gila Benmayor, Tülin Ersöz, Kutup Dalgakıran, Ercan Arslan, Murat Şeker, Ersin Kalkan ve Selahattin Sevi’nin jüriliğini üstlendiği yarışmaya bu yıl 28 ülkeden, 67 fotoğrafçı, 314 fotoğraf karesiyle katıldı. Yarışmaya en çok ilgiyi 10 fotoğrafçıyla Rusya gösterdi. Onu İtalya 9, Yunanistan 7 fotoğrafçıyla takip etti. Dünyanın her kıtasının yoğun ilgi gösterdiği "Üçüncü Yabancı Seyyahlar Gözüyle İstanbul 2010" (Istanbul Photo Contest 2010) uluslararası fotoğraf yarışmasına bu yıl defa Ekvator, Birleşik Arap Emirlikleri, Guatemala ilk kez katıldı. Yarışmanın birincisi bir hafta, ikincisi beş gün, üçüncüsü ise hafta sonu İstanbul tatili kazandı.Yarişmanin sergisi ve odul toreni  1 Mart Sali gunu oglenden sonra  Istanbul Taksim Metro sunda yapiliyor.

Haberin Devamı

İSTANBUL’A RENGİNİ YAŞAYANLAR VERİYOR

Üçüncü Yabancı Seyyahlar Gözüyle İstanbul 2010 yarışmasını Sultanahmet Camii’nin etrafında keyif yapan insanları fotoğraflayan Avusturyalı Manfred Kraft kazandı. Beş yaşından beri fotoğraf çeken ve kendisini gözlemci olarak tanımlayan Kraft, dünya sorunlarıyla ilgili fotoğraflar çektiğini ama çözümleri sessizce bulmaya çalıştığını söylüyor. Sessiz çalışmanın bazen gerçekleri daha iyi anlamamızı sağladığını ifade eden Kraft, Üçüncü Yabancı Seyyahlar Gözüyle İstanbul 2010’a bir televizyon kanalında izlediği röportaj sayesinde ikinci kez katilmaya karar verdigini söylüyor: “Bu yarışmayı araştırmaya başladım. Her geçen yıl daha da güzelleştiğini düşünüyorum. Ben üç yıl önce Türkiye’ye geldim ve bir Türk arkadaşım oldu. Onunla İstanbul’u keşfettim ve inanılmaz güzel duygular hissettim. Şehrin degisik ölçüdeki renkleri İstanbul’da yaşayanlar tarafından seçiliyordu. Burada yaşayanların aşklarını, korkularını, günlük yaşamlarını gözlemlemek ve onların bu şehri renklendirdiğini görmek beni çok etkiledi.”

Haberin Devamı

İSTANBUL’DA FOTOĞRAF TURLARI YAPILMALI

/images/100/0x0/55ea4981f018fbb8f8761eb6
Balat semtinde sokakta oynayan çocukları fotoğraflayan Yunan Charalampos Perdikopoulos yarışmada ikinci oldu. Yunanistan’da serbest fotoğrafçı ve grafiker olarak çalışan Perdikopoulos, dijital fotoğraf üzerine araştırmalar yapıyor. Bugüne kadar pek çok sergi açan ve ödül kazanan Yunan fotoğrafçı, “İstanbul gezisinde yeni fotoğraf teknikleri ve konular üzerine çalışmalar yaptım. O nedenle bu gezi hem mesleki tecrübe hem de kişiliğimin gelişmesi açısından bana çok şey kattı. İstanbul büyük bir şehir ve görülecek çok yer var. İstanbul Photo Contest’e de bir tavsiyem var. Ödül alan fotoğrafların çekildikleri yere rehber eşliğinde turlar yapılmalı ve oralarda workshoplar düzenlenmeli” diyor.

Haberin Devamı

HAYATINDA İLK KEZ YURT DIŞINA ÇIKTI

Bir grup fotoğrafçı ve fotoğraf aşığı babasıyla sonbaharda hayatında ilk kez yurtdışına çıkan Evgeny Veretennikov, İstanbul, Kocaeli, Ankara, Nevşehir ve Kapadokya’da çekimler yaptı. Yarışmaya Rusya Federasyonu’ndan katılan Veretennikov, İstanbul Photo Contest’te bugüne kadar dereceye giren en genç fotoğrafçı olma özelliğini de taşıyor. 20 yaşındaki fotoğrafçı, Türkiye’deki yaşamı alternatif bir bakış açısıyla fotoğrafladığını söylüyor: “Fotoğraf çekmekten ve yaşamdan çok büyük zevk alıyorum. Düşüncelerimi konuşarak değil, deklanşöre basarak ifade ediyorum. Türkiye’yi ve insanları da çok sevdim.”

BALAYI ÇİFTLERİ GELİYOR

Haberin Devamı

Üçüncü Yabancı Seyyahlar Gözüyle İstanbul 2010 yarışmasına katılan fotoğrafçıların büyük bir kısmını düğün ve balayı fotoğrafçıları oluşturuyor. İstanbul Photo Contest’in “Neden İstanbul’u fotoğrafladınız?” sorusuna çoğunluğu kadın olan balayı fotoğrafçıları “İstanbul romantik bir şehir” cevabını veriyor. İstanbul Photo Contest’in üç yıllık organizasyon tecrübesi esas alınarak yapılan araştırması, İstanbul’un Avrupalı turistlerin mistik enerjisiyle büyülendikleri ve balayı çiftlerinin çok romantik buldukları bir şehir olduğunu gözler önüne seriyor.

HAYALİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ

Les Arts Turcs ve Şengüler Turizm bu yıl 13uncu yılını kutladı. Kültür turları yapan şirketin ortağı Nurdoğan Şengüler de üç yıl önce alternatif bir aktivite yapmayı hayal etti. Sonunda İstanbul ile ilgili uluslararası bir fotoğraf yarışması düzenlemeye karar verdi. 1 Nisan 2008 istanbulphotocontest.com adli  bir internet sitesi kurdu ve 37 farklı ülkeden, 190 fotoğraf sanatçısı 950 fotoğrafla "Yabancı Seyyahlar Gözüyle İstanbul 2008" fotoğraf yarışmasına katıldı. Yarışmanın ikincisine 40 ülkeden, 213 fotoğraf sanatçısı 1117 fotoğraf karesiyle katıldı.  Bu yıl yarışmanın üçüncüsünü düzenleyen Nurdoğan Şengüler hayalinin gerçeğe dönüş öyküsünü su sözlerle anlattı: "İstanbul artık yükselen bir değer. Dış dünyada gidip görülmesi gereken kentler arasına çoktan girdi. Şehrin yaşam ve mistik enerjisi yabancıları büyülüyor. Her geçen yıl katılımcı sayısının artması bizi çok mutlu ediyor. Bu yarışma İstanbul’un tanıtımı açısından da önemli bir değer kazanıyor.Artik bu yarişmadan edindigimiz tecrubeyle Istanbul Romantik bir şehirdir diyebiliriz..

Haberin Devamı

Eylul 2010 dan beri Istanbul Days in Saint Petersburg ,Saint Petersburg Days in Istanbul ve Oriental Istanbul Fotograf Projelerine  devam ediyoruz..2011’de İpek Yolu ve civarı ülkeleri, 2012’de Akdeniz havzası ülkeleri fotoğrafları dijital fotograf calismalarina  basliyoruz..''

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!