Yaz geliyor, güneÅŸ lekelerine dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Yaz geliyor, güneş lekelerine dikkat
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 14, 2003 11:19

Yaşamın kaynağı ve devam etmesi için gereksinim duyduğumuz güneş, çoğu zaman cildimize verdiği zararlar nedeniyle suçlanır. Asıl suçlu olan gerçekten güneş mi yoksa bizim güneşle ilgili davranış biçimimiz midir?

Haberin Devamı

Gerçekten de tüm kanser türlerinin yarıya yakınını deri kanserleri oluşturmaktadır. Güneş ışınlarına gerekli korunma önlemlerini almadan ve ışınların en yoğun olduğu saatlerde çıkmanın kansere neden olabilecek değişimleri başlattığını biliyoruz.

 

Güneş ışınlarındaki UV-A ve UV-B ışınlarına karşı doğal savunma mekanizmalarımız vardır. Ancak güneşin yol açtığı etkilere karşı hepimiz eşit olarak korunmuyoruz. Ailesel yatkınlık, saç ve ten rengimiz, güneşten korunma konusunda ne kadar bilinçli olduğumuz zararın derecesini belirler. Vücudumuz bronzlaşarak, deri katmanlarını kalınlaştırarak ve hücre yenileme süresini değiştirerek güneşin zararlı etkilerinden korunmaya çalışır.

Haberin Devamı

 

Güneş lekeleri; derinin güneş gören yerlerinde oluşan kahverengi lekelerdir ve genç yaşlarda kanser öncüsü olarak değerlendirilmese bile, özellikle kadınlarda kozmetik bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Sıklıkla 5-10 mm çapındadırlar. Derisi açık renkli, sarışın kişilerde ve sıklıkla orta yaşlılarda görülür. Keskin, düzensiz sınırlı olup genellikle çillerden daha büyük boyuttadırlar. Gene çillerden farklı olarak kış döneminde gerileme göstermezler.

 

Elbette güneş lekelerinin nasıl yok edileceğini yazmadan önce nasıl korunacağımızdan söz etmek daha doğru olacak. 3 yaş altındaki çocukların plajda ve havuz kenarında mutlaka gölgede olması gerekmektedir. Açık tenli ve güneşe hassas ciltlilerin özellikle önlem alması gerekmektedir. Vücudunda deriden kabarık, kenarı düzensiz görünümde koyu renkli beni olanların bu bölgeyi güneşten koruması da ayrıca önemlidir.

 

Haberin Devamı

GüneÅŸ ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için seçeceÄŸiniz koruma ürününün hem UV-A hem de UV-B’ye karşı koruyucu olmasına özenÂgöstermelisiniz ve özellikle ilk günlerde daha yüksek koruma faktörlü olanları tercih etmelisiniz. Saat 11:00-16:00 arası güneÅŸ ışınlarının en tehlikeli saatleridir. Bu saatler dışında ilk günden sonra giderek artan sürelerde aşırıya varmamak koÅŸulu ile güneÅŸte kalabilirsiniz.

 

UV’lerin yüzde 80’i bulutlardan geçebilmektedir. GüneÅŸli bir gün olmasa da korumak için önlemÂalmakta bu nedenle yarar vardır. Sıcak, güneÅŸli günlerde bol su içmeyi ve ÅŸapka takmayı ihmal etmemeliyiz.

 

Güneş lekeleri birçok kadın için özellikle kozmetik sorun olarak karşımıza çıkmaktadır ve tedavisi için kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Tedavi yöntemlerinin ortak noktası ise derinin yüzeyel tabakasını yenilenerek bu lekelerden kurtulmaktır. Bunun için ise en sık kullanılan yöntemler ise şunlar:

Haberin Devamı

 

* Kriyoterapi (dondurarak tedavi): Likit nitrojen kullanılarak(10sn) 1-3 yıl süre ile lekeler bazı hastalarda kaybolmaktadır.

* Lazer tedavisi

* Kimyasal peeling: Bazı soyucu kimyasallarla derinin yüzeyel tabakasının yenilenmesidir. Piyasada satılan leke yok edenÂkozmetik ürünler bu temele dayanmaktadır.

* Işın tedavisi.

Özellikle derinin yüzeysel tabakalarında oluşmuş lekelerin tedavisi son derece başarılı olarak soyma ve yenileme tedavileri ile yapılabilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki her ne kadar erken yaşlarda güneş lekeleri kanser öncüsü sayılmasa da güneşin zararlı etkileri sadece basit lekelere yol açmaz. Bu nedenle öncelikle kendimizi korumalı ve önlemlerimizi almadan güneş ışınlarıyla yüz yüze gelmemeye özen göstermeliyiz.

 

 

Dr. Göksel,  Kariyer Destek / Sorun Yanıtlayalım / Sağlık bölümünde sorularınızı yanıtlıyor.

   

Op. Dr. Abdülkadir Göksel

 

www.kulakburunbogaz.com

 

Dr.Göksel'in yenibir.com'da yayınlanan diğer yazıları:

Kadınların korkulu rüyası: Menepoz!
Baş ağrsı ve sinüzit
Ses kısıklığını önemseyin!
Her 10 kadından birinin kabusu: Meme kanseri!
Burundan estetik ameliyat olmadan önce...
Gürültü sağlığımızı tehdit ediyor
Horlama Seksi Öldürüyor
Çocuklarda Alerji ve Sinüzit
Lazer ile Gözlüğe Elveda!
Ciddi bir hastalık: Şişmanlık (Obezite)

Denge Bozukluğu: Baş Dönmesi (Vertigo)
Kulak kiri bir hastalık mı?

Kanser, nedenleri ve savaÅŸ

Gırtlak Kanseri ve Sigara Bağımlılığı

Yaygın bir sorun: Selülit

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!