Varsın satışlar düşmüş olsun

Güncelleme Tarihi:

Varsın satışlar düşmüş olsun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2016 10:45

MAYIS ve haziran aylarında otomotiv sektörü için işler tıkırında gidiyordu. Filo satışlarının da etkisiyle birlikte ilk 6 ay sonunda otomotiv pazarının rekor yıl olan 2015’in bile üstünde olduğunu gördük. Gerekçelerini, nasıl artış gösterdiğini geçtiğimiz haftalarda yazdık. Sonuçta satışlar ilk 6 ayda 450 bin adede yaklaşmış, yeni rekorlar yeni hedefler konuşulmaya başlamıştı.

Haberin Devamı

Temmuz ayına girildiğinde bu büyümenin 9 günlük uzun Ramazan bayramı tatiline rağmen devam etmesi bekleniyordu. Çünkü mayıs ve haziran aylarında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 15’i bulan artışlar söz konusuydu. Geçtiğimiz yıl temmuz ayında satılan 84 bin adetlik otomobil ve hafif ticari araca bakınca bu yıl temmuzda ikinci yarının etkisiyle en az 80-85 bin adetlik bir satış bekleniyordu. 


Ancak o lanetlediğimiz 15 Temmuz darbe girişimi tüm bu beklentileri aldı götürdü. Yaşanan darbe girişimi ardından olağanüstü hal ilanı gündeme damgasını vurunca, haklı olarak Türk halkı yaşadığı şok durumunda otomobil almayı aklının ucundan bile geçirmedi.

Böyle olunca temmuz ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları 50-55 bin adetler seviyesine kadar çekildi. Bunu ben değil sektör yetkilileri söylüyor. Bu yetkililer satışların ayın son günlerinde bu seviyede olduğunu, bunu biraz da artırmak için kampanyalara ağırlık verdiklerini de belirtiyorlar. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından resmi rakamlar önümüzdeki hafta açıklanacak ama temmuzda satışların büyük oranda düştüğü aşikar. Geçen seneyle kıyasladığımızda yüzde 35’in üzerinde bir düşüşten bahsediyoruz.

BİSİKLET ALAMAZDIK
Ama inanın yaşanan bu düşüş ticari olarak otomotiv şirketlerine önemli sıkıntılar yaratsa da inanın kimsenin bu şartlarda üzüldüğünü söyleyemem. Bir çok yetkili “Varsın satışlar düşsün yeter ki Türkiye’de demokrasiye yönelik bir daha böylesine aşağılık bir girişim yaşanmasın” yorumunu yapıyor. Çünkü bu darbe girişiminin gerçekleşmesi halinde bırakın otomobil satışını, bisiklet alacak gücümüz olamazdı. Bunun bilincinde olan uluslararası otomotiv markaları da bu dönemde Türkiye’ye duydukları güveni ve verdikleri desteği net bir şekilde ortaya koyuyorlar. Bu süreci Türk halkının gücüyle atlattık ve inşallah bir daha yaşamayacağız.

Otomotiv satışları temmuzda düşmüş olabilir, ama darbe travmasının atlatılmasıyla birlikte ağustostan itibaren satışların yeniden yükselişe geçeceğine eminim. Temmuzda yaşanan kayıplar bence kurların da düşmesiyle ağustos ayını tarihin en yüksek satışına ulaşılan ağustos ayı yapabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!