Uzaylılarla onların dilinde dalga geçtim

Güncelleme Tarihi:

Uzaylılarla onların dilinde dalga geçtim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2012 00:00

Karikatürist Erdil Yaşaroğlu Samsung Electronics Türkiye’yle gerçekleştirdiği ‘Galaksiye Notumuz Var!’ projesiyle dünyanın en büyük karikatürünü çizdi. Guinness Dünya Rekorları listesine girmeyi başardı. Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde çizimi gerçekleştirilen karikatür, yaklaşık iki futbol sahası büyüklüğünde ve uzaylılarla dalga geçiyor.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük karikatürünü çizme fikri nereden esti?
- Samsung Galaxy Note ile projeye başladığımızda, galaksiden sürekli bize ekin halkalarıyla gelen notları düşündük ve “Biz galaksiye neden not göndermiyoruz” dedik.
O kadar büyük alana ne ve nasıl çizerim derdi yaşadınız mı?
- Bu kadar insana ne anlatmalıyım derdi yaşadım. Öyle bir şey çizmem gerekiyordu ki, uzaylılar bile beni anlamalıydı. Çünkü onlar anlamsız anlamsız şeyler çiziyorlar. Biraz da onların kafası karışsın istedim. Google Earth’den baktık, karikatür gerçekten uzaydan da görünüyor. Yıllardır uzaylıların yaptıkları söylenen efsane şekillerle dalga geçtim. Genelde çizdiğim çocuk karakterlere benzeyen bir karakter çizdim. Yaramazlık yaptığı için ona ‘Haylaz’ dedik. Ve o şekilleri sanki haylazın biri yapıyor gibi gösterdim.
Bu karikatürle Guinness Dünya Rekorları listesine girdiniz?

/images/100/0x0/55ea4750f018fbb8f875a19c

- 10 bin 400 metrekare dünyanın en büyük çizgisiydi. Onu geçmemiz gerekiyordu. 10 bin 952 metrekare oldu. Bu işin Guinness Dünya Rekorları listesinde yer alması önemli ama Türkiye’ye de turizme yönelik faydası olsun istedik. Dünyada bilinecek, Kırklareli konuşulacak, karikatürün etrafı park haline gelecek. Bir kule yapılacak tepeden bakılacak... Yurtdışında “Dünyanın en büyük hamburgeri burada” derler. Pek matah değildir, bir şey anlamazsın ama orada turizm canlanır. Biz de böyle şeyler fazla yapılmıyor.
Sizin işinize bakanlar bir şey anlayacak mı?
- Büyük çoğunluk işaret ve ekin halkalarını anlayacak. Dünyanın en anlaşılan işini de yapsanız, birkaç kişi laf edecek.
Erkeklerin hep büyüklükle ilgili bir derdi var. En büyük karikatürü çizmek özel bir tatmin sağlıyor mu?
- Önemli olan işlevi, büyüklük çok önemli değil (Gülüyor). Derdim o değil. Hep kağıda çizmiş bir adam olarak bambaşka bir alanda başka bir şey yapıyor olmak heyecan vericiydi. Ayrıca dergiye çizmek daha gelip geçici ama bu iş uzun yıllar kalacak.
‘Haylaz’ karakterine gece bıyık falan çizerler mi?
- Bu karakterin bıyığı üç otobüs boyunda olur. Bu yüzden kolay kolay yapamazlar. En fazla kıçının çatalını parçalarlar onu da hallederiz.

Haberin Devamı

KENDİMİ KOCA KAFALI SANIYORDUM

Haberin Devamı

Karikatüristlerin esprili olmalarını bekleriz. Öyle bir adam mısınız?
- Çok komik biri değilim. Benim yerime karikatürlerim komik olsun.
Siz karikatüristlerin popüler olanlarındansınız. Bunu sağlayan ne?
- İşimi iyi yapmaya çalışıyorum. Rahat konuşuyor olmamın avantajı da olabilir. Bazı arkadaşlarım bilinçli olarak geri planda duruyor. Basındaki arkadaşlarım “Karikatüriste bir şey soralım” dediğinde akıllarına geldim. İnternetin de etkisi büyüktü.
Yakışıklılığın etkisi...
- Kendimi koca kafalı sanıyordum. Yakışıklı değil ama sempatik olabilirim. Ayrıca fiziksel karşılığı olan bir iş yapmıyorum.
Hiç kimseyi karikatürle tavladığınız oldu mu?
- Eşim Begüm’le tanıştığımızda bir kere çizmiştim. Biraz etkilemek amacıyla sevimli bir tavşan veya kedi gibi bir şey... İnsanlara küçük hayvanlar çizip hediye etmeyi seviyorum. İmza atmak yerine bunu yaptığımda bakıp gülmeleri mutlu ediyor.
Evlilik nasıl gidiyor?
- Altı senedir birlikteyiz. Bir buçuk yıldır da evliyiz. Dört sene geçtikten sonra evlenme teklif etmek aklıma dank etti. Hemen teklif ettim o da kabul etti.
Evliliği tavsiye eder misiniz?
- Etmem. Çünkü herkes benim kadar şanslı olmayabilir. “Evlenin çok mutluyum” derim, cadının birini bulur başını yakarsın.

Haberin Devamı

CHP İKTİDAR OLDUĞUNDA ONUN DA KARŞITI OLACAĞIZ

Türkiye mizah açısından zengin mi?
- “Bu ülkede çok dert var, konu bitmez” derler. 50 sene önce ne derdimiz varsa hala aynı...
Türkiye’de mizah-siyaset ilişkisi nasıl?
- Mahkemeler düzeyinde iyi gidiyor. Eskiden bizim için daha renkli ve eğlenceliydi. Yıldırım Akbulut, Süleyman Demirel, Turgut Özal ve Bülent Ecevit gibi siyasiler vardı ve malzeme çoktu. Şimdi bilinen üç figür var ve en baskını Başbakanımız. Bizi AKP karşıtı olarak görüyorlar ama CHP iktidar olduğunda onun da karşıtı olacağız.
Hükümet tarafından çok mahkemeye verildiniz mi?
- ‘Tayyipler Alemi’ kapağını çizdiğimizde dava açıldı. Bir de Kültür Bakanı’nı verdi.
Sizce Başbakan karikatürlerinizi okuyor mu?
- Okumuyordur. Karikatür okuyucusu aleyhine bile çizilmiş olsa kızmaz.

Haberin Devamı

İÇİNDE BİR MESAJ SAKLI

Yaşaroğlu çizim aşamalarında Samsung Galaxy Note kullandı. Hazırlıklar 24 gün sürdü. 68 kişi proje için çalıştı. Çizim 11.200 metrekare. Karikatürün kapladığı alansa tam olarak 10.952 metrekare. Toplam çizgi uzunluğu 3057 metre. Toplam çember sayısı 22. Hafriyatı için kullanılan kamyon sayısıysa 200. Yaşaroğlu karikatürün içinde bir mesaj olduğunu söylüyor: “Kimse bilmiyor ve benimle mezara gidecek. Belki bir yere yazarım ve 100 sene sonraya bir zarfla bırakırım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!