Unutkanlığın yaşı yok

Güncelleme Tarihi:

Unutkanlığın yaşı yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2005 01:22

Unutmak gündelik yaşantımızın bir parçası. Günlük koşturmada bazı olayları unutmak ciddi bir sorun ya da hastalık anlamına gelmiyor. Eğer yaşadığı unutkanlık, kişinin yaşam standardını düşürüyor ve günlük aktivitesini bozuyorsa önlem alınıp tedavi edilmesi gerekiyor.

l Unutkanlığın yaşı var mı?

Unutkanlık aslında büyük oranda psikolojik sorunlardan kaynaklanıyor. Ancak, organik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan unutkanlıklar da kişinin hayat standardını etkiliyor. Bir problem olarak unutkanlık, gençlerde ve yaşlılarda ortaya çıkmasına göre farklı anlamlar taşıyor. Gençlerde ortaya çıkan unutkanlığın en büyük nedenini günlük yaşam stresi. Yoğun iş temposunda çalışan, beynine sürekli yeni bilgi kaydetmesi gereken ve gergin olan kişiler daha unutkan olabiliyor. Bu nedenle unutkanlık şikayetiyle hekime başvuran gençlerde unutkanlığın psikolojik kökeni ile birlikte organik nedene bağlı olup olmadığı da araştırılıyor.

l Gençlerdeki unutkanlığın organik nedenleri olabilir mi?

Evet. Gençlerde ortaya çıkan unutkanlığın organik nedenlerine bakıldığında, ilk sıralarda troidin iyi çalışmaması ve B12 eksikliği geliyor.

l Her unutkanlık, Alzheimer hastalığını mı işaret ediyor?

Unutkanlık nedeniyle gençleri hekime getiren korkuların başında ‘Alzheimer mıyım?’ endişesinin geliyor. Özellikle son dönemlerde toplumda alzheimer konusundaki bilgi düzeyinin yükselmesine paralel olarak böyle bir yanılgının çıkıyor. Unutkanlığın organik nedene bağlı olarak ortaya çıktığı durumların başında elbette Alzheimer geliyor. Ancak Alzheimer 60 yaş ve üzeri kişilerde ortaya çıkar.

l Alzheimer yaşlılığın doğal sonucu mu?

Hastalık yaşla birlikte ortaya çıkar. Ama yaşlılığın doğal sonucu değil. Alzheimer olarak tanımlanabilmesi için, kişinin yakın hafızası etkilenmiş, söylediklerini tekrarlıyor, kişilik değişikleri ortaya çıkmış, hayal görmeye başlamış, uyku uyanıklık döngüsünün bozulmuş olması gerekiyor.

l Önlem almak mümkün mü?

Hafif kognitif bozukluğu olan kişilerin Alzheimer’e dönüşüp dönüşmeyeceği tam olarak bilinmiyor. Ancak diyabet, hipertansiyon gibi damar sağlığını bozan kronik hastalıkların etkin kontrol edilmesi unutkanlık gelişiminin önüne geçilmesi için önemli. Kalp damar sağlığını koruma ve sağlıklı yaşam adına yapılacak her türlü çalışma unutkanlık üzerine pozitif etki yaratıyor. Yüksek kolesterol, obezite, sigara içmek gibi yaşam stili değişikliği gerektiren durumlarda düzenli egzersiz yapmak, sigarayı bırakmak, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin etkili olabilir.

Unutkanlara öneriler...

Aklınızda çok şey tutmaya çalışmayın, notlar almaya çalışın, bunu alışkınlık haline getirin,

Stresinizi azaltıcı aktiviteler geliştirin,

Düzenli spor yapmaya çalışın,

Beslenmenize dikkat edin,

Sevdiğiniz insanlarla bir araya gelip, sizi mutlu edecek şeylerle uğraşın,

Günlük yaşantınızda çok yoğun stres içindeyseniz, uykusuzluk, yorgunluk, sık ağlama, hayattan zevk almama gibi şikayetleriniz varsa psikiyatrla mutlaka görüşün.

Depresyon unutkanlık nedeni

Unutkanlık, anksiyete bozukluklarında ve depresyonda da çıkabilir. Her iki durumda da ya temel bir psikolojik mekanizmayla birlikte sonradan bir semptom olarak ortaya çıkar ya da diğer belirtiler unutkanlığa neden olur. Her iki hastalıkta da kişinin dikkatini bir noktaya toplama, konsantrasyon güçlüğü çıkar. Beyninde birçok şey dolaşır ve karmaşa halindedir. Bunun sonucunda kişide unutkanlık ortaya çıkar. Bazı ruhsal yapılar unutkanlık semptomunun ortaya çıkmasına eğilimlidirler. Ancak hangi kişilik yapısında olursa olsun anksiyete ve depresyon yaşıyorsa, büyük oranda unutkanlık sorunuyla karşı karşıya kalacak demektir.

Hazırlayan:Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!