UEFA'dan 2 Türk kulübe şike cezası mı?

Güncelleme Tarihi:

UEFAdan 2 Türk kulübe şike cezası mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2014 20:48

UEFA, 2011 yılında Türkiye'de gerçekleştirilen 'Şike davası' kapsamında isimleri dosyaya giren Sivasspor ve Eskişehirspor'u önümüzdeki sezon UEFA Avrupa Ligi'ne almayabilir. Yaşanan gelişmeleri Hürriyet'e değerlendiren spor hukuku uzmanı avukat Alpay Köse ise soruşturmanın sebebinin UEFA organizasyonlarına katılmadan önce kulüplerin vermek zorunda oldukları taahhütname olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

UEFA'nın dün yaptığı açıklamaya göre, şike konusundaki 'sıfır tolerans' ilkesi çerçevesinde Sivasspor ve Eskişehirspor'u önümüzdeki sezon UEFA Avrupa Ligi'ne katılamayabilir.

UEFA, 2 Türk kulübü hakkındaki iddiaları 2 - 3 Haziran tarihlerinde İsviçre'nin Nyon kentindeki UEFA Temyiz Kurulu toplantısında görüşecek.

UEFA, Türkiye'deki şike iddiaları ilk olarak gündeme geldiğinde Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın durumları aciliyet gösterdiğinden ilk etapta bu iki kulübün durumunu incelemişti. Sivasspor ve Eskişehirspor önümüzdeki dönemde UEFA Avrupa Ligi'nde oynamaya hak kazanınca, UEFA bu iki kulüp hakkındaki iddiaları da görüşmeye karar verdi. UEFA'nın kararı 2 - 3 Haziran'daki görüşmelerden sonra netlik kazanacak. Alınacak kararlara her iki kulübümüzün de itiraz hakkı bulunuyor.

'Şike Davası' dosyasında Sivasspor'un 2011 Mayıs ayında kendi evinde Fenerbahçe'ye 4-3 kaybetmesi ve Eskişehirspor'un da Nisan 2011'de Fenerbahçe'ye 3-1 kaybettiği maçlar yüzünden 'Şike Davası' dosyasında adları geçiyor.

Haberin Devamı

Sivasspor bu sezon Spor Toto Süper Lig'i 5. sırada tamamlayarak UEFA Avrupa Ligi'ne 3. ön eleme turundan girmeye hak kazanmıştı. Eskişehirspor ise Türkiye Kupası'nda final oynamış ve finalde karşılaştığı Galatasaray Şampiyonlar Ligi'ne gitmeye hak kazandığı için UEFA Avrupa Ligi'ne 3. ön eleme turundan katılmaya hak kazanmıştı.


ALPAY KÖSE: BU SÜRECİ TFF VE KULÜPLER DAHA ÖNCEDEN BİLİYORDU
Eskişehirspor ve Sivasspor'un karşı karşıya kaldığı soruşturma hakkında Hürriyet'e konuşan spor hukuku uzmanı avukat Alpay Köse, soruşturmanın sebebinin UEFA organizasyonlarına katılmadan önce kulüplerin vermek zorunda oldukları taahhütname olduğunu belirtti. Köse ayrıca kamuoyunun soruşturmayı yeni öğrense de Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve kulüplerin bu süreciönceden bildiklerini söyledi.

İşte Köse'nin Hürriyet'e yaptığı açıklamalar;

"UEFA bu sezon Avrupa Kupalarına katılma hakkı elde eden kulüplerden Sivasspor ve Eskişehirspor hakkında disiplin soruşturması başlatmış durumda. Bu soruşturmanın esasen gerekçesi UEFA organizasyonlarına katılmadan önce UEFA'ya sunulması gereken 27 Nisan 2007 tarihinden sonra ulussal ya da uluslarası bir maçta direk veya endirek olarak şike faaliyetine karışmamış olmayı içeren taahhüt verilmesi zorunluluğu.

Yani UEFA bu iki kulübü bu taahhüde aykırı davranmaktan dolayı cezalandırma prosedürünü başlatmış durumda. Verilen bu soruşturma prosedürünü başlatma kararı, son olarak UEFA Temyiz Kurulu'nda 2-3 Haziran'da incelenerek karara bağlanacak. Kulüpler 1 Hazirana kadar son savunmalarını vermek zorundalar. Ayrıca şunuda belirtmek gerekir ki her ne kadar kamuoyu ile şu an paylaşıldı ise de TFF ve Kulüpler bu süreci önceden bilmekteydiler."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!