Tuvallerde bizim gibi insanlar

Güncelleme Tarihi:

Tuvallerde bizim gibi insanlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kocaman tuvallerin içinde yaşayan kalabalıkların ressamı Selim Cebeci aslında uzun yıllar çizim masalarında proje çizmiş bir mimar. 1990'dan bu yana yaptığı resimlerden oluşan ilk sergisi 9 Ocak'a kadar Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde. Selim Cebeci'nin insanlarıyla tanışmak için hala vaktiniz var...

Selim Cebeci'nin resimleri foto-realist, hiperrealist ve natüralist olarak nitelendiriliyor. O da buna pek itiraz etmiyor. Büyük boy tuvallere ve kağıtlara yağlıboyayla yaptığı hemen hemen bütün resimlerinde insanlar var. Hatta kalabalıklar ve kalabalıkların içinde yalnız ve mahzun duran düşünceli insanlar... Resimlerindeki insanların hepsi büyük şehirlerde gündelik hayatlarını yaşıyor. Sokaklara, dükkanlara, parklara, metrolara ve ev partilerine şahit oluyorsunuz. Resimlerdeki bize benzeyen insanların yüzlerindeki ifade bir miktar kalbinizi sıkıştırıyor. Bu insanları, kederlerini, depresyonlarını nasıl bu kadar iyi çözdüğüne şaşırıyorsunuz ama ressam, ‘‘Ben de bu insanlardan biriyim,’’ diyor.

Selim Cebeci resimleri hakkında uzun uzun konuşmayı pek sevmiyor ve bu isteksizliği çok iyi anlıyorsunuz. Zaten o güzelim resimleri yapmış, neden bir de uzun uzun anlatsın ki? Gerisi biraz da o resimlerin önündekilere kalsın. Zaten ‘‘Bu resimler hikaye mi anlatıyor?’’ diye daha önce de sık sık sormuşlar. O da ‘‘Hikaye anlatmaya çalışmak izleyiciyi biraz yanıltan bir şey. Benim her resmim sadece resim olarak başlayıp bitiyor,’’ diyor.

Selim Cebeci tıpkı yakın arkadaşı Orhan Pamuk -hatta sergi kataloğunun sunuş yazısını da o yazmış- gibi Nişantaş'ta doğmuş, büyümüş, bütün hayatı orada geçmiş. Nişantaşlı ressam hala sevgili semtinde yaşıyor. Aslen mimar olduğunu söylemiştik, 1983'te mimarlığı bırakmış. Tiyatro için sahne ve kostüm tasarımları yapmış, reklam filmlerinde sanat yönetmeni olarak çalışmış. 1990 yılındaysa küçük bir miras sayesinde özgürlüğüne kavuşmuş ve bütün vaktini tamamen resim yapmaya ayırabilmiş. ‘‘Keşke sanatla uğraşmak isteyen herkesin önüne böyle fırsatlar çıkabilse,’’ diyor.

Selim Cebeci bu serginin hazırlanmasında katkıları olan, kendisini resim yapması için destekleyen dostları Orhan Pamuk, Fatih Özgüven, Enis Batur, Fatma Tülin, Semih Kaplanoğlu ve Nevin Kaygun'a teşekkür etmiş. Bunu hem sergi kataloğunda belirtmiş, hem de dostlarından bazılarının suretini tuvale geçirmiş. Eğer resimlerine dikkatle bakarsanız ona modellik etmiş dostlarından bazılarını tanıyabilirsiniz ve Selim Cebeci'nin dostu olmadığınız için hayıflanabilirsiniz....

Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi, İstiklal Cad, Galatasaray. Tel: (0212) 252 00 41

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!