"Türkiye, suça özel yasa çıkarmış bir ülkedir"

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, suça özel yasa çıkarmış bir ülkedir
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2012 16:21

Avrupa Konseyi 12. Spor Bakanları Konferansı Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ta başladı. Konferansta öncelikli olarak sporda manipülasyon ve şikenin önlenmesinde Avrupa Konseyi ülkelerinin ortak hareket etmesi yönündeki çalışmalar ele alınıyor.

Belgrad'taki Kongre Merkezi'nde başlayan konferansta, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın programını iptal etmesi nedeniyle, Türkiye'yi Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan temsil ediyor.

Mehmet Baykan, özel bir televizyon programına katılarak, Türkiye'nin gözlemci olarak yer aldığı konferansla ilgili bilgi verdi. Konferansta sporda manipülasyon ve şikenin önüne geçilmesi amacıyla Avrupa ülkelerini kapsayacak şekilde bir ortak çalışma üzerinde durulduğunu belirten Baykan, “Türkiye'nin konuya bakışı açık ve nettir” dedi.

Baykan, şu görüşlere yer verdi: “Ülkemiz, bu toplantıya gözlemci olarak katılıyor. Ancak üye olmak adına önemli mesafeler aldık ve kısa bir süre içinde bu toplantılara üye sıfatıyla katılacağımızı düşünüyorum. Burada tüm spor branşlarını kapsayan bir toplantı düzenleniyor. 12'ncisi gerçekleştirilen toplantıda, spor müsabakalarında manipülasyonlara önlem olarak öncelikle Avrupa'daki ülkeler arasında uluslararası ortak bir anlaşmayla alınacak tedbirlerin ne kadar etkili olabileceği konuşuluyor. Avrupa Spor Birliği'nin, gelecek süreçte sporu daha ileriye götürebilmek için neler yapabileceği masaya yatırılıyor.”

Türkiye'nin ele alınan sözleşmeye sıcak baktığını belirten Baykan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'nin bakışı açık. Türkiye, Avrupa Konseyi'nin 33 ülke arasında yaptığı araştırmada sporda şiddetin ve düzensizliğin önlenmesine ilişkin yasasının içinde şike, teşvik konularına yer vermiş ve tabiri caizse suça özel yasa çıkarmış bir ülkedir. 33 ülke arasında bu tarz düzenleme sadece 9 ülkede var ve bunların içinde en kapsamlı düzenleme Türkiye'ye ait. Yine Bochum Savcılığı'nın açtığı soruşturmaya hemen müdahil olarak üzerine düşeni yerine getirmiş bir ülkeyiz. Türkiye'nin şike ve manipülasyonlar üzerine yapılacak uluslararası bir sözleşmeye prensip olarak sıcak yaklaştığını söyleyebiliriz. Teknik özelliklerini ve yaptırımlarını bilmiyoruz ama Türkiye, bur tarz yaklaşımların her zaman yanında olmuştur.”

Baykan, sözleşmenin kabul edilmesi durumunda ne zaman yürürlüğe gireceğine yönelik bir soruya da, “Uluslararası temayüle göre ilerleyecek. Burada alınan kararlar, üyeler ve gözlemci ülkelere iletilecektir. Bu değerlendirme konusunda sürecin tamamlanması uluslararası hukuka bağlıdır” cevabını verdi.

Türkiye'deki şike operasyonu

Türkiye'nin şikeyle mücadele yönündeki düzenlemeyi hayata geçiren ender ülkelerden olduğunu anlatan Baykan, “Türkiye'de sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine ilişkin kanun içinde şike ve teşvik maddeleri yer almasaydı ne 3 Temmuz 2011 tarihinde başlatılan operasyon gerçekleştirilebilirdi ne de kamuoyunu bu kadar meşgul edebilirdi” dedi.

“Türkiye, olaya bakışını açık ve net olarak ortaya koymuştur” diyen Baykan, şunları kaydetti: “Türkiye, bu tip konuları halının altına süpürmekten vazgeçmiştir. Türkiye'de hukuki anlamda son dönemde yaşanan olumlu gelişmeler sporu da içine almıştır. Türkiye, açık yüreklilik ve cesaretle bu konuya el atmıştır. 'Türkiye'de müthiş şike olayları oluyor'... Bunlar da işin hikaye taraflarıdır. Yasa olmasaydı bu konular bu kadar gündem olmazdı.”
Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan'ın bugün saat 17.30'da UEFA Başkanı Michel Platini ile görüşmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!