Trabzonsporlu futbolcuların testleri sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Trabzonsporlu futbolcuların testleri sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2012 14:52

Yeni sezon hazırlıklarına Trabzon'da devam eden Trabzonsporlu futbolcular sabah antrenmanında laktat koşu testi yapıldı ve omega wave ölçümleri gerçekleştirildi.

Sporcuların söz konusu işlemleri, iki ayrı noktada gruplar halinde gerçekleştirilirken, omega wave ölçümleri Ankara Üniversitesi araştırma görevlisi Dicle Aras tarafından yapıldı.

Omega Wave ölçümü

Trabzonspor Kulübü'nün internet sitesinden yapılan açıklamada, Türkiye'de ilk defa Süper Lig seviyesinde Trabzonspor'a bu testin uygulandığı ifade edilerek, bu sistemin profesyonel futbolcular için geliştirilmiş özel bir yazılım olduğu ve başarılı futbol takımları tarafından kullanıldığı belirtildi.

Omega ölçümleri ile üç enerji metabolizmasının (aerobik, anaerobik laktasit ve alaktasit) doluluk oranları, reaksiyon zamanı, aerobik güç ve anaerobik laktasit-alaktasit güç değerleri, tüm kalp hızı değişkenliği parametreleri ve elektrokardiyografi değerleri, merkezi sinir sistemi ve hormonel sistemin egzersize vereceği yanıtlara dair bilgiler alınıyor.

Testte ayrıca aerobik gelişim, aerobik koruma, anaerobik gelişim, anaerobik koruma, kardiyak çıktıda artış sağlama ve toparlanma egzersiz şiddetlerinin hangi kalp atım hızı aralıklarında olması gerektiği konusunda da bilgi alınıyor. Ölçümlerle elde edilen bir başka veri de futbolcunun ölçümden hemen sonra bir maça çıktığında yaklaşık olarak ne kadar koşabileceği.

Tüm bu veriler ışığında antrenörler hangi futbolcularının hangi antrenman programına ihtiyacı olduğunu ve antrenmanların yoğunluğunun ne olması gerektiğini daha objektif ölçümler aracılığıyla belirleyebiliyor. Ölçümler bir kişi için yaklaşık 25 dakikayı kapsıyor.

Kişi, sıcaklığı 21-23 derece arasında ve nemi de yüzde 60'ın altında olan bir ortamda, üzerinde sadece şort ya da sporcu atleti ile şort olacak şekilde uzanıyor ve bu süre zarfında EKG, DiffECG, KHD (kalp hızı değişkenliği) ve omega ölçümleri alınıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!