"Trabzon'dan teşvik geleceğini öğrendik"

Güncelleme Tarihi:

Trabzondan teşvik geleceğini öğrendik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2012 09:03

"Futbolda şike" iddiaları üzerine aralarında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 23'ü tutuklu 93 sanık için açılan davanın 7. duruşması sona erdi. Aziz Yıldırım'ın savunmasını tamamlamasının ardından İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, Cemil Turan ve Mehmet Yenice de savunma yaptılar. Ekşioğlu, iddianamede geçen 'tarla sürme' konusu hakkında konuştu. Cemil Turan ise Can Arat ile Trabzonspor'dan teşvik geleceğini öğrendikleri için görüştüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmaya aralarında Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, Bülent Uygun ve Olgun Peker'in bulunduğu 22 tutuklu sanık katıldı. Tutuklu sanık menajer Bülent İbrahim İşcen, hastanede tedavi gördüğü için duruşmaya katılamadı.

"ÇOK GÜZEL SAVUNLAR HAZIRLAMIŞSINIZ"

Saat 09:30'da başlayan davanın 7. duruşması saat 21:00'da bitti.  
Mehmet Yenice'nin avukatının konuşmasının ardından Mahkeme Başkanı Mehmet Ekici, "Çok güzel savunmalar hazırlamışsınız, aferin" dedi.

FENERBAHÇELİ TARAFTARLAR ÇAĞLAYAN'DA / WEB TV

"AT YARIŞINDAN KAZANDIM"

- Yenice'nin avukatı: ""400 bin dolar iki futbolcunun kaporasi ve transferden Cemil Turan ile Mehmet Yenice'nin alacağı para. Sonrasında İlhan Ekşioğlu'na iade ediliyor."
- Yenice'nin avukatı: ""Yadigar Boğa futbolcularla anlaşıyor, para veriyor. 'Yadigar Boğa kimdir?' diye bakıyoruz, futbolla ilgisi 40 yıl önce amatör futbol oynamasıdır. Çay ocağında calışanm yaşlı bir amcaymış."
- Yenice'nin avukatı: "Fezlekedeki Fırat ile ilgili iddialar, iddianamede Murat Şahin oluyor. Kasımpaşa başkanının ifadesine göre Fırat'ın oynayacağı maç günü belli oluyor."
- Yenice'nin avukatına 4 dk süre verildi.
- Mehmet Yenice: "Zeki Ünaldı'dan yardım alabilir miyim dedim. O tanır çünkü. Zeki Bey'e gittim, ama onun İlhan Cavcav'la arası açıkmış. Ben de ondan yardım istemedim. İlhan Bey'e de bunu söyledim. O da İlhan Cavcav bizden 10 ister dedi."
-Mehmet Yenice: "Arabamdaki para kendi paramdı. Ganyan bayiim var, param var. Para, ev alacağım paradır, at yarışından kazandım vergisini de verdim."
- Mehmet Yenice: "İlhan Bey 'Cemil sana birşey söyleyecek, ama bu çok gizli' dedi. 'Tamam' dedim. Cemil abi, 'Gençlerbirliği ve Ankaragücü'nde almak istediğimiz oyuncular var. Ahlaki durumlarına bak, araştır' dedi. Ama ben yaşlıyım, yeni futbolcuları tanımam. 'Tanımıyorsun, neden kabul ettiniz?' derseniz, Cemil Turan benim hayatta en sevdiğim insanlardan biridir. Kırmam."
- Mehmet Yenice: "Metris'teki kirli elbiselerimi dahi Cemil Turan'n ailesi yıkıyor. O kadar yakınız yani. Fenerbahçe'de 10 sene başmasördüm. Cemil Turan 'Van'dayım' dese giderim. Aynı yaştayız, 'Abi' derim, öyle severim yani. Yavuz Bey'le de senelerce Fenerbahçe'de çalıştım."
-Mehmet Yenice: "Ben gerçekte futbolcu için Gençlerbirliği ile görüşüyorum, iddianamede ise Ankaragücü yazıyor."
-Fenerbahçe'nin eski masörü Mehmet Yenice savunma yapıyor.

KİLOSUNA YÜZ LİRA OLAYI

- Turan'ın avukatı: "56 kere milli olmuş, yüzlerce gol atmış Türk futbol tarihinin degeri burada yargılanıyor."
- Cemil Turan'ın savunması da sona erdi.
- Bir telefon görüşmesinde geçen "Kilosuna 100 lira veriyoruz" sözlerinin ne anlama geldiğini soran Başkan Ekinci, "Kilosuna yüz lira olayı ne?" dedi. Turhan, "Molozlar var, onlara para veriyoruz biz. Hatta belediye başkanından ricamız oldu, Kadıköy Belediye Başkanı, bedava moloz attırdı. Ama her zaman olmuyor tabii" dedi. Başkan Ekinci ise tapeyi okuyarak "Hallettin mi? Alışverişleri peşin sever ya? Bunu şey yaparak bana güveneceksin. Böyle konuş diyor sana, talimat veriyor. İnanmak zorundasın başka çaren yok. İnanırsan yap, inanmazsan yapma. Kilosuna 100 lira veriyoruz' Sence bu bir esnafla konuşulacak bir şey mi, sence bu mal alım satımı mı?" diye sordu. Turhan ise "Böyle konuştum evet, biraz da küfürlü konuştum" dedi. Başkan Ekinci, "Ne dedin? Adamlara iş yaptıracaksın küfürlü mü konuşuyorsun? Tekrarla ne dediysen" diye sordu. Turhan da "Söyleyeyim mi küfürleri?" deyince Başkan Ekinci gülerek, "Sen terliyorsun. Ceketini çıkar istersen" diye konuştu.

"TRABZONSPOR'DAN TEŞVİK GELECEĞİNİ ÖĞRENDİK"

- Cemil Turan: "Para olayı da Dereağzı ile ilgili. 400 bin doları bizim muhasebeci Erdal'a teslim ettim, sonraki para trafiğini bilmiyorum. İlhan Bey anlatmıştı. Olay Mustafa Pektemek ve Orhan Şam transferleri ile ilgili. Aracı kullanılmadı."
- Cemil Turan: "Gençlerbirliği'nde çocukların mukavelesi devam ediyordu. Once kulüpten izin almak lazım dedi Mehmet Ekici. Araştırma yaptı, çünkü Cavcav'dan oyuncu almak çok zor iştir. Mehmet'in bir arkadaşı görüşmüş ve ve olumsuz olmuş sonucu. Mehmet, sonra bizim Murat Şahin'le görüşüyor. O da yetkisiz menajer. Sonra Murat Şahin, telefonuna çıkmamaya başladı. Ben teli istedim Mehmet bana teli vermedi. Sonra Mehmet'i aramış Murat Şahin. Sonra eşi, Murat Şahin'in yetkisiz menajerlik yapmasını kabul etmediği için transferlerle ilgili yardımcı olmadı."
- Cemil Turan: "Can Arat'la tek tapem var. Can Arat, benim elimde büyüyen çocuğum. Şampiyonluğa gidiyoruz. Tanıdığımız çocuklara Trabzonspor'dan girişim var mı ? diye soruyoruz. O ara ben anjiyo oldum, aramayan bir o. İskender Alın'ın karısı benim yanımda çalışıyor. Haber yolladım 'beni arasın' diye. Bütün konuşmam Can'la bu. Başarılar da diledim.
- Bunun üzerine Başkan Ekinci, "Telefonla söyleyebilirdiniz, neden Manisa'ya gittiniz? Sizin futbolcularınız şike yapıyor diyebilirdiniz" diye sordu. Turhan ise "Telefonla olmuyor, yüz yüze konuşmak daha iyi oluyor" diye yanıt verdi.
- Cemil Turan: "Trabzonspor'dan teşvik geleceğini öğrendik. Hikmet Hoca da 'Benim olduğum yerde böyle birşey olmaz' dedi."
- Cemil Turan: "Manisaspor-Trabzonspor maçından önce Manisa'ya gidip Hikmet Hoca ile görüştük."
Cemil Turhan: "50 yıldır futbolun içindeyim. Bunun 40 yılı Fenerbahçe'de geçti. Fenerbahçe Amatör Şubeler Sportif Direktörü görevindeyim" dedi
- Mosturoğlu'nun avukatının ardından Cemil Turan, savunmasına başladı.

EKİNCİ 'DEŞİFRE' TALEBİNİ REDDETTİ

- Mosturoğlu'nun avukatı, Ayşe'nin kim olduğunun açıklanması için talepte bulundu. Ancak Mahkeme Başkanı Memet Ekinci, Tamer Yelkovan'ın açıklamasını isteyerek, Ayşe'nin deşifresine izin vermedi.
- Şekip Mosturoğlu: "Bundan sonraki bütün çabam kendi ve kulübümün beraatı içindir."
- Şekip Mosturoğlu: "Mehmet Şen'e soyledigim iki 'tamam' kelimem yüzünden dinleme alanına girdim. Oysa konuşmada sadece 'Seni yanlışlıkla aramışım Mehmet' demişim."
- Şekip Mosturoğlu: "Kongrede 'cebir şiddet var' diyorsunuz, Aram Markaroğlu benim müvekkilim."
- Şekip Mosturoğlu: "İddianamede dava dosyaları ile ilgili görüşmelerim var. Bunlar şifreli konuşma olarak nitelendiriliyor."

"MEHMET BERK ÖĞRENDİKLERİNİ YAZSA..."

- Şekip Mosturoğlu: "Emenike'nin 4-5 hafta oynayamayacağı adli tıptan ve hastaneden alınmış raporlara sabit, ama Mehmet Berk yer vermemiş yine buna."
- Şekip Mosturoğlu: "Polis beni Halil Ünal'la pazarlık yaparken fiziki takibe almış. Sezer Öztürk ile tek görüşmem Trabzonspor maçından 6 gün sonra oldu."
- Şekip Mosturoğlu: "Oynanmış bir maçtan sonra yapılan maçın sonucuna etki etmeyecek aile ortamında yapılan bir toplantı, nasıl nitelikli dolandırıcılık olur?"
- Mosturoğlu, Bayern Münih'in Shaqiri transferini örnek gösterdi.
- Şekip Mosturoğlu: "Mehmet Berk, Emenike ve Sezer Öztürk transferlerinin usulüne uygun olduğunu Eskişehirspor ve Karabükspor'dan öğrendi, ama yazmadı. Çünkü Eskişehirspor ve Karabükspor'dan öğrendiklerini yazsaydı, bu iddialar çökerdi. Öğrendiklerini yazsa, şu an tutuklu olmazdım."
- Şekip Mosturoğlu: "8 aydır tutuklu bir hukukçu olarak, 'Bu transferlerde gayriahlaki birşey var mı?' çözemiyorum. İddianameyi gördüğümde ilk defa 'transfer şikesi' kavramıyla karşılaştım, 8 aydır düşünüyoruz 'Nasıl böyle birşey olabilir?' diye. Diğer bir spor hukukçusuyla araştırdık, sonunda bulduk. Bunun fikir babası Süheyl Donay'dır. Kendisi Teleon'un avukatıydı. O zaman spor hukukunu bilmiyordu, hala bilmiyor."

"RECEP NİYAZ TRANSFERİ ŞİKEDİR!"

- Şekip Mosturoğlu: "Kendimle alakalı tapelerde bir hukukçu olarak şike ve teşvik göremiyorum. 2 bin 700 kelimelik görüşmeden 280 kelime cımbızlanmış, cımbızlanmış konuşmalar bir hukuk dergisinde 'etik transfer nasıl yapılır?' konusuyla yayınlanabilir."
- Şekip Mosturoğlu: "Transfer kavramı ile şike ve teşvik kavramlarını bir arada götürmek mümkün degil."
- Şekip Mosturoğlu: "İddianamenin bakış acısıyla Fenerbahçe'nin Recep Niyaz transferi şikedir, ancak spor hukuku açısından talimatlara uygundur."
- Şekip Mosturoğlu: "Artık transfer yapılırken adam kaçırmak yok, onun yerine hukuki enstrümanlar var."
- Şekip Mosturoğlu: "Bucaspor'un Trabzonspor maçına PAF takım ağırlıklı kadroyla çıkmasının, spor hukuku açısından daha fazla şike değeri var. Son haftalarda olduğu için bu şike olarak görülmedi. Herşey döneme ve takımın durumuna göre değerlendirilir spor hukukunda."
- Aranın ardından duruşma yeniden başladı. 
- Mahkemeye bir kez daha ara verildi.

"ŞİKE KOLAY VERİLEBİLECEK BİR KARAR DEĞİL"

- Şekip Mosturoğlu: "Bu olaylar olmasaydı CAS'taki 3. hakem olacaktım. Bu çok kolay olmayan birşey."
- Şekip Mosturoğlu: "6222 sayılı kanunun hazırlanmasında maalesef ben de çalıştım. Neden 'maalesef' diyorum? Çünkü uygulamasını spor hukukçularının yapacagını zannediyordum. Eğer siz bugun mesela Fenerbahçe-Karabükspor maçının sonucunu değiştirirseniz FIFA, federasyonumuzun aktivitelerini ve üyeliğini askıya alır. Şike kararı kolay verilecek bir karar değildir. En büyük delili de maç raporudur tapeleri falan değil. Bu ihtilafı çözmek istiyorsanız Webster, Krygiakos ve Matuzalem kararlarını incelemeniz gerekiyor."
- Şekip Mosturoğlu: "Kulüpte hukuk işlerinden sorumlu asbaşkanım, yani para almayan bas hukuk müşaviri diyebiliriz. Kulubün kurumlarına hizmet ediyor, CAS ve FIFA nezdinde temsil ediyorum."
- Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, savunmasına başladı.
- Ersan Şen: "Birbiriyle ilgisiz kişiler biraraya getirilmeye çalışılmıştır. Bu dava bu mahkemenin yetkisine girmiyor. Görev talebimizin her aşamada değerlendirilmesini talep ediyoruz. Hersey tapeler üzerine kurulmuş. 12 maçtan bahsediliyor, bir tane suçüstü hali yok. Telefon konuşmaları hukukta çok önemli delil değildir. Asıl delilleri destekleyici unsur olabilmesine rağmen telefon konuşmaları asli delil kabul ediliyor. Hele ki konuşmaları kırparsanız, ortaya bambaşka şeyler cıkar. Bahsedilen tarihte suçun tanımı dahi yapılmamışken nasıl suç örgütü kurulacak?"
- İlhan Ekşioğlu'nun avukatı Ersan Şen, aranın ardından söz aldı.

"FUTBOLCU-HAKEM OLMADAN..."

- İlhan Ekşioğlu'nun savunmasının ardından mahkemeye ara verildi.
- Son olarak Fenerbahçe Başkanı ve yönetici arkadaşlarının tahliyesini talep eden Ekşioğlu, savunmasını tamamladı.
- İlhan Ekşioğlu: "Bunca ağır ithamla suçlanırken, bu sezon Galatasaray'ın Yiğit Gökoğlan transferi nedir? Hiçbir futbolcuyla direkt konuşmam yok."
- İlhan Ekşioğlu: "Sakıp Aytaç, Alper Potuk ve Serdar Kesimal için üç koldan transfer görüşmesi yaptık. Bu konuşmalar farklı şekilde iddia edilmiş. Futbolcu ve hakem olmadan nasıl şike yapacağız? Hiçbir maçta şike ve teşvik girişiminde bulunmadık."
- İlhan Ekşioğlu: "Mustafa Pektemek ve Orhan Şam için baslangıçta onlarla hareket ettik, ancak sonradan resmi kanaldan devam ettik."
- İlhan Ekşioğlu: "Futbolcu transferlerinde zaman zaman Fenerbahçeliler'in çok iyi tanıdığı  'Kahveci Yavuz'u kullanırız."
- İlhan Ekşioğlu: "Sani Şener-Sadri Şener arasında Gabric hakkındaki konuşmasına benzer bir tane konuşmamız yoktur."

"KENDİ KALESİNE GOL ATAN EDU"

- İlhan Ekşioğlu: "(Kendi kalesine gol attı) diye konuştuğumuz futbolcu Can Arat degil, bizi alacağından dolayı CAS'a şikayet eden Edu'dur."
- İlhan Ekşioğlu: "Eskişehirspor'dan Ümit hariç kimin ifadesi alındı? Kiminle teşvik işini yapmışız? Eskişehirspor, Trabzonspor maçı öncesi 43 puandaydı. Avrupa ümidi vardı, neden teşvik verelim?"
- İlhan Ekşioğlu: "Başkan, beni ısrarla çağırmasına rağmen ayağım Eskişehir'de uğurlu gelmiyor diye gitmedim."
- İlhan Ekşioğlu: "10 sene içinde iki kere son macta şampiyonluğu kaybettik, biz bunu teşviğe yorduk ve bunu engellemek icin çabaladık."
- İddianamede tutuklu sanıklardan Olgun Peker ile 5 kez görüştüklerinin yazıldığını ifade eden Ekşioğlu, bu görüşmelerde savcılığın suç unsuruna  rastlamadığını söyledi.
- Ekşioğlu, şike iddiası olan maçlarla ilgili bahsi geçen paraların nereye gittiğinin belgelerini hakime verdi.
- İlhan Ekşioğlu: "Fenerbahçe-Gençlerbirliği maçında 10 futbolcuyla şike yaptıysak, Trabzonspor maçında neden sadece iki futbolcuyla teşvik anlaşması yapalım."
- İlhan Ekşioğlu: "Serdar Kulbilge ile sezon sonu sözleşmesi biteceği icin transfer görüşmesi yaptık."
- İlhan Ekşioğlu: "Gizli bir şekilde yürütülmesi gereken transfer görüşmesi Doğan Ercan tarafından dillendirilince kendisini uyardım. Ancak devam edince kendisiyle ilişkimizi bitirdik ve transfer için ödediğim parayı geri istedim.

'TARLA SÜRME' KONUSU

- İlhan Ekşioğlu: "Herkesin bir uğuru vardır. Ali Koç Bey, önemli maçları merdivenlerde izlerdi. Ali Bey, saçlarını iki yana ayırır öyle seyrederdi. Aziz Başkan, 10 yıldır önemli maçlarda giydiği bir ayakkabısı ve kravatı var onları giyer. Hepimizin bu tür uğurları vardır. Fanatiklik bu. Bunun başka bir izahı yok."
- İlhan Ekşioğlu: "2001 yılında Samsunspor maçından önce Eyüp Sultan'a gittim, dua ettim. Belirlediğim bir güzergah vardı, orada araba kullandım. 'Tarla sürme' muhabbetini ilk o zaman söyledim ve ondan sonra da kullanmaya devam ettim."
- İlhan Ekşioğlu: "İddianamede suçlandığımız birçok maça ilişkin telefon konuşmam bile yok. Yaptığım bir konuşma 6 ayrı maçta kullanılmış."
- İlhan Ekşioğlu: "Şikeye ilişkin iddiaları kanıtlayacak hiçbir somut tape veya delil olmaması masumiyetimin kanıtıdır."
- İlhan Ekşioğlu: "Trabzonspor'un teşvik girişimlerini engellemeye çalıştığımızdan iddianamede dahi bahsedilmektedir ki Trabzonspor yöneticileri böyle dinlenmiştir."
- İlhan Ekşioğlu: "Kasımpasa maçıyla ilgili olan tapeler başka yerlerde de mukerrer olarak kullanılmış. Murat Şahin de bu maçla ilgili kendisine herhangi bir teklif gelmediğini ifade etti."
- Bu sözler üzerine araya giren Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci'nin "Belki hayali vardır" demesi, gülüşmelere neden oldu. Başkan Ekinci, "Başak'ın bu arabaya bindiğine dair fiziki takip var" dedi. Bunun üzerine Ekşioğlu, Başak'ın arabayı aldığını göstermek için bindiğini kaydetti.
- İlhan Ekşioğlu: "Mini Cooper'ın Abdullah Başak'a benim tarafımdan alındığı söyleniyor. Benim totemlerim var. Başak, kongre üyesidir, çok neşeli bir kişidir. Yanımda tutmayı severim. Yaptığımız uğurlar karşılığında benden saat istedi. En son kız kardeşi araba satıyordu. Saatten vazgeçip arabayla destek olmamı istedi. Araba ablasına alınmıştır. Mini Cooper, fiziki olarak Başak'a alınamaz, sığmaz çünkü. Saat yerine 'Şu arabanın kaporasını öde' dedi. Ben de 9 bin euro ödedim. Olay bundan ibarettir."

"SPONSORLUK İÇİN ANLAŞMA İMZALADIK"

- İlhan Ekşioğlu: "Ali Kıratlı iyi bir işadamı ve Fenerbahçelidir. Kafasında ticari bir proje vardı. Acun Ilıcalı gibi 'Devler Ligi' formatında bir turnuva yapacaktı. 'Sponsor olur musun?' dedi. Anlaşma imzaladık. Kıratlı, bunun için sürekli Kıbrıs'a gitti. Yapılan anlaşma çerçevesinde ödemeler yaptım. Bütün bu ödemeler şike ödemesi gibi gösterilmiştir. Yani Kıbrıs'a ödül gibi gönderdiğim doğru değildir. Evrakları tarafınıza sunuyorum."
- İlhan Ekşioğlu: "Kulübün günde bir milyon TL'nin üzerinde ödemesi vardır. Kulüp, denetim altındadır ve yönetimin bilgisi dışında ödeme olmaz. Cari hesaba mahsuben 2 milyon küsurluk herhangi bir ödeme yoktur. Bu ödemelerin hepsi kulübün inşaat ve tesisleri ile ilgilidir. Kulüple aramdaki borç-alacak ilişkisi belgeli ve sözleşmeye bağlıdır. İddianamede şike parası olarak belirlenen paraların tarihleri tutmuyor."
- İlhan Ekşioğlu: "İddianamenin 157. sayfasındakı ödemeler şike ödemesi değildir. 8 taksitle ve kredi kartıyla şike yapmışız gibi bir izlenim verilmiş. Bunlar pos cihazı. Kombine taksit ödemeleridir ve 45 gün sonra hesaba geçer. 1 Ocak'ta 183 bin TL alacağım vardı. İddianamede kendi alacağım olan iki ödeme vardır, belgelidir, onlar da budur."
- İlhan Ekşioğlu: "2006'da yöneticilikten istifa etmem bile örgüt yapısı olmadığının göstergesidir. Israrlara rağmen dönmedim, 2009'da kendi isteğimle döndüm. Savcılık makamı, 105 yıllık kulübün yönetim yapılanmasını örgüt gibi gösterme gayretine düşmüştür. İddianamede yer alan ve şike parası olarak addedilen paraların, delillere bakınca şike parası olmadığı görülür."

"O BENİM ELBİSE ÇANTAM"

- İlhan Ekşioğlu: "Takım elbise çantama iddiaya göre para konmuş ve havaalanından geçmişim. O benim elbise çantamdır, önem verdiğim takım elbisem durur, uğurlu elbisem."
- İlhan Ekşioğlu: "İddianameyi okuyan, işim gücüm yok sabahtan akşama kadar arkadaşlarımla şike yapıyorum sanır. Yaptığım sıradan konuşmalar cımbızlanarak hakkımda iddialar oluşturulmuştur. Maç totemlerim, uğurlarım vardır maçlar için. Bunlara bile şike şifresi denmiştir. Deplasmandaki maçlara heyecandan gidemiyorum. Bu uğur konusunu futbolun içindekiler bilir, herkesin vardır."
- İlhan Ekşioğlu: "İlk kez bir adli makamın karşısına çıkıyorum, heyecanlıyım. 8 aylık tutukluluğum döneminde basında linç edildim. 8 ana branştan sorumlu biri olarak üzerimdeki yük çok ağır. Kulüp yöneticiliğinin büyük fedakarlık gerektiren bir görev olduğunu belirtmek istiyorum. Yönetici olduğum süre içinde kulübümüze yaklaşık bin 500'ü lisanslı olmak üzere 20 bin sporcunun başarılı olması için elimden gelen herşeyi yaptım. Semih, Tuncay, Anelka, Dia, Alex, Volkan vs. yıldız oyuncunun transferine katkım oldu. Insanlar beni tanımaz, ön planda olmam. Hayatım boyunca hiç bir suça karışmadım, 8 aydır çocuklarım ve ben çok acı çekiyoruz. Çıkar amaçlı suç örgütü ile yargılandığımdan kendimle ilgili bilgi verdim. Çünkü yönetimi bırakmadığımız, itibar kazanmak için teşekkül oluşturduğumuz iddia ediliyor, ama bizi araştırmamışlar bile. Babam bize büyük miras, ama daha onemlisi devlete üstün hizmet madalyası bıraktı."
- Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı İlhan Ekşioğlu savunmasına başladı.

"TRANSFER ŞİKESİ DİYE BİR KAVRAM YOK"

- Yasemin Merçil: "Yasaya göre suçun tarafları bellidir. Eylemin tarafları, müsabakanın sonucunu etkileyebilecek nitelikte olmalıdır. Adı 'Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önleme' olan yasanın davası Spor Mahkemesi'nde görülmeldir. Yasayı bile spor hukukçuları hazırladı. İki kongre üyesi, bir masör, bir menajerin yaptığı görüşme müsabaka sonucunu etkiler mi? Yasa maddeleri der ki; Söz konusu kişiler müsabaka sonucunu etkileyebilecek kişiler, yani baskan teknik direktor futbolcular olmalıdır. Özellikle belirtmeliyim ki, 'transfer şikesi' kavramı yanlış kullanılmıştır. Transfer vaadiyle şike yapmak gibi bir kavram üretilmiştir. Ne 6222 sayılı yasada, ne FIFA'da, ne UEFA'da, ne de CAS nezdinde böyle bir kavram yoktur. Oyuncunun bağlı olduğu kulübün izni olması talimatlarla belirlenmistir. Önce kulüpten izin alınır. Kulübüyle sezon sonu sözleşmesi bitecek oyuncu ile talimatlara göre transfer şikesi yapılamaz. Sezon sonu sözleşmesi biten oyuncu, transfer yapmakta özgürdür. Bosman kararları bunun kanıtıdır. Transfer vaadiyle şike yapma eylemi işlenemez bir suçtur. Özellikle Karabükspor ve Eskişehirspor maçlarındaki söz konusu iddialar işlenemez suç niteliğindedir ve ortada suç unsuru bulunmamaktadır" şeklinde konuştu.

- Mahkeme saat 14:00'da yeniden başladı.
- Aziz Yıldırım'ın avukatları Yasemin Merçil ve Faik Işık, öğleden sonra söz alacak. Avukatların ardından Fenerbahçe yöneticisi İlhan Ekşioğlu, savunmasına başlayacak.
- Mahkemeye öğlen arası verildi.

"TAPELER CIMBIZLA ÇEKİLMİŞ"

- Öte yandan Şeref Dede, müvekkillerinin 'Haksız çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurmak'la suçlandığını ifade ederek, böyle bir suç tanımının yasada yer almadığını söyledi.
- Fenerbahçe avukatı Şeref Dede ise "Varsayıma dayalı bu iddialar sizin huzurunuza getiriliyor ve biz de burada yargılanıyoruz. Tüm uluslararası hukuk ihlal edildi. Maçlar oynanmadan dinleme var. Nerede teşvik, nerede şike? Daha maçlar yok ortada. İslenmemiş suçun hükmünden hareketle dinlemeler yapıldı. Tapeler iddianameye cımbızla çekilmiş. Tamamını okuyun, ortaya bambaşka birşey çıkıyor. İlhan Ekşioğlu'nun üzerinde 'nakit var' deniyor. Posttan çekilen kombine parası, nakit gibi iddianameye konuyor. Billionere'de yapılacak şampiyonluk gecesi bilyoner.com adlı bahis sitesinin kapatıldığı gibi gösteriliyor, bu yeter. Elimizde maçların görüntüleri var. O görüntülerde şikeyi görebiliyor musunuz? Hakem raporu var, temsilci raporu var, gözlemci raporu var. Ben Trabzonluyum ve Trabzonsporluyum. Bu yaşananlar zulümdur" dedi.

- Aziz Yıldırım'ın avukatı Köksal Bayraktar, "Yıldırım, anjiyo olmasına rağmen yerin iki kat altına tutulmuştur. Emniyet'te bu nedenle ifade vermemiştir. Müvekkilim sadece anjiyo olmadı. Beyin ve böbrek tomografisi çekildi. İkisinde de kitle tespit edildi. Mükevvkilim bu halde 8 aydır tutuklu ve tek başına revirde kalıyor. Şive-teşvik gibi şeyler ancak sahada hesaplanacak hususlar. Ama tüm sanıklar tapelerle burada. 135'inci madde çerçevesinde telefon dinlemeleri hukuka aykırıdır. Telefon kayıtları mutlak delil değildir. Teknoloji ile benim sesimi kullanıp başka şeyler söyletebilirsiniz. Dosyada korkutma, sindirme, şiddet yok, peki neden Özel Yetkili Mahkeme önündeyiz? Olagan mahkemelerde yargılanmamız gerekıyor" diye konuştu.

"TEK İSTEDİĞİM FENERBAHÇE'NİN TEMİZE ÇIKMASI"

- Başkan Ekinci'nin, sabıkası olup olmadığını sorduğu Yıldırım "Yok" dedi. Bunun üzerine Ekinci, "Sabıkanız var gözüküyor" diye konuştu. Yıldırım ise "Nereden efendim?" diye sordu. Başkan Ekinci, "Gebze'de bir kooperatif olayından sabıkanız var gözüküyor" dedi.
- Aziz Yıldırım: "Hayali suçlamalarla para verdiğim iddia ediliyor. İddialar tek tek çürütülmüştür. Ben 8 aydır yaptıyorum, 10 sene de yatarım. Bizi atsınlar, ama Fenerbahçe aklanacak. 105 yıllık kulübe dokunmasınlar, Fenerbahçe Türkiye'dir. Fenerbahçe'yi kimse Türkiye'den ayıramaz. Beraat falan istemiyorum. Bizi zaten tarih yargılayacak. Sonunda 'birşey yok' diyecek herkes, ama leke kalacak. Bu lekeyi temizlemenizi istiyorum. Tek istediğim Fenerbahçe'nin temize çıkması" sözleriyle savunmasını tamamladı. 
- Aziz Yıldırım: "Fahri Tatan, Tahir Kıran'ın adamıdır. Tahir Kıran, Trabzonsporlular'a mesaj çekiyor. Tahir Kıran, buraya gelsin anlatsın."
- Aziz Yıldırım: "İbrahim Akın kendi hatalarını örtmek için bizi kullanmıştır."
- Aziz Yıldırım: "İbrahim Akın'a 100 bin euro verdiysem kendimi Boğaz Köprüsü'nden atacağım. Vermemişsem Emniyet Müdürü dahil kim bu iddiayı ortaya attıysa istifa etmeli."
- Aziz Yıldırım, İbrahim Akın olayına cevap veriyor.

"9 MİLYON EUROYA TRANSFER ŞİKESİ OLMAZ"

- Mahkemeye ara verildi.
- Mahkeme Başkanı Ekinci'nin "Çabuk toparlayın Diğer sanıklar sizi bekliyor" sözleri üzerine Aziz Yıldırım birşey demedi.
- Aziz Yıldırım: "Ahlaksızların karası ortaya çıkana kadar uğraşacağım."
- Aziz Yıldırım: "Doğru bildiğimi hep söyleyeceğim. Bazı arkadaşlar kadar secdeye başım değmese de onlardan daha vicdanlıyım."
- Karabükspor-Fenerbahçe maçına geçen Aziz Yıldırım, Emenike transferiyle ilgili olarak "9 milyon euroya transfer şikesi yapılmaz" dedi.   
- Bursaspor-İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçını anlatmaya başlayan Aziz Yıldırım, "Futbolcu yok, ama nasıl şike var" ifadelerini kullandı.

MINI COOPER OLAYI

- Mahkeme, Aziz Yıldırım'a 15 dakika daha süre verdi. Bunun üzerine Fenerbahçe Başkanı, "Madem savunma izni vermiyorsunuz, o zaman diğer maçlarda şike olmadığını kabul ediyorsunuz. Ben yargılansam tamam, ama burada 105 yıllık bir kulüp yargılanıyor" diye konuştu.
- Aziz Yıldırım: "İlhan Bey ile Abdullah Başak arasındaki konuşmalar totemden ibaret. Bizler sevdiğinmiz insanlara yardım ederiz. Mini Cooper olayı da budur."
- Yıldırım'ın "Abdullah Başak hoş sohbet adamıdır, başka özelliği yok" demesi üzerine tüm salon güldü.
- Aziz Yıldırım: ""6222 sayılı yasa çıkmasa, buraya dolandırıcılıktan gelecektik."
- Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, Aziz Yıldırım'a "Toparlayalım artık" dedi.

"İŞTE SATIN ALDIĞIMIZ KALECİ!"

- Aziz Yıldırım: "Korcan, genç ve geleceği parlak biri. İddialarla karalamaya çalışıyoarlar, iddiaların dayanağı yok."
- Volkan'ın yediği golü gösteren Aziz Yıldırım, "Galiba bu kaleci satılmış" ifadelerini kullandı. 
- Kaleci Korcan'ın Stoch ve Niang'ın şutlarını kurtarması üzerine Aziz Yıldırım "İşte satın aldığımız kaleci sayın başkan" dedi.
- Aziz Yıldırım, İspanya-Fransa maçında Platini'nin attığı gol ile Korcan'ın Selçuk'tan yediği golü ekranda karşılaştırmalı gösteriyor.
- Fenerbahçe Başkanı, Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci'ye Sivasspor maçını izletiyor.
- Aziz Yıldırım: "Mecnun ile anlaşmışsak, bağladığımız Mehmet Yıldız neden 82. dakikada oyuna girdi, neden bir asist yaptı?"
- Aziz Yıldırım: "Trabzonspor, bizim oynadığımız her maçtan önce rakip oyuncuya transfer teklif ediyor. Sivasspor maçından önce de Mehmet Yıldız'a."
- Aziz Yıldırım: "Manisaspor maçından itibaren Trabzonspor'un şike ve teşvik çalışmlarını engellemeye çalıştım."
- Aziz Yıldırım: "Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, (Oyuncularım aslanlar gibi oynayacak. Besiktaşlı Rıza Çalımbay'a takımı emanet ettim) demiştir."
- Aziz Yıldırım: "Biraz ahlak varsa bizi getirdikleri noktadan dolayı özür dilemeliler. Bu kadar yalan olmaz. Emniyet'ten utanıyorum."

TEMSİLİ 2.5 MİLYON DOLAR

- Çanta ve paraları gören Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, "O paralar gerçek mi, sahte mi?" diye sordu.
- Aziz Yıldırım, tutuklu bulunan Abdullah Başak ile uygulamalı anlatım yapıyor. Fenerbahçe Kulübü Başkanı, içinde 2.5 milyon doların çantaya (2.5 milyon doları temsil eden kağıt bulunan çantayı göstererek) sığmayacağını gösterdi.
- Aziz Yıldırım: "Bu iddianame öyle bir hale geldi ki başkan, yonetici hiç konuşmayacak ama herşeyin hesabı bize sorulacak."
- Aziz Yıldırım, 4-3 biten Sivasspor maçındaki şike iddialarına ilişkin savunmasını yapıyor.
- Fenerbahçeli yöneticiler de duruşmayı izlemek için salondaki yerlerini aldı.

FOTOĞRAF İÇİN SUÇ DUYURUSU

Aziz Yıldırım'ın salonun kamerasından fotoğraf çekilip bir gazetede yayımlandığını söylemesi üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci, “Basın için dışarıda ekran kuruldu. Ses almayınca vazgeçtik. Zannediyorum deneme sırasında çekilmiş. Gereğinin yapılması için savcılığa suç duyurusunda bulunduk” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!