Trabzon'da Albayrak'a şok

Güncelleme Tarihi:

Trabzonda Albayraka şok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2008 00:00

Trabzonspor yönetiminin faaliyet raporları ibra edilmedi.

Trabzonspor'un 15 – 16 Aralık'ta yapılması gereken ancak ertelenen 56'ıncı Genel Kurulu bugün 19 Mayıs Spor Salonu'nda başladı. İlk günkü oturuma üyeler fazla ilgi göstermezken, Başkan Nuri Albayrak da kongreye katılmadı. Nuri Albayrak yönetiminin faaliyet ve mali raporları 169 kabule karşı 243 red oyuyla ibra edilmedi. Böylece delegeler Trabzonspor'un Nuri Albayrak başkanlığındaki 39. yönetiminin faaliyetlerini onaylamamış oldu. Yeni seçilecek yönetim suç duyurusunda bulunursa Nuri Albayrak ve yönetimine mahkeme yolu açılmış olacak.

Saat 10.00'da başlayan kongreyi yönetimi temsilen açan Asbaşkan Haşim Sayitoğlu, "Trabzonspor'un 56'ıncı Genel Kurulu'na hoş geldiniz. Bu genel kurulun Trabzonspor ve Türk futboluna hayırlı olmasını diliyorum. Yeni yönetim kuruluna, başarılı çalışmalar diliyorum. Kulübümüzü omuz omuza sağlıklı bir şekilde yönetmek adına da kolaylıklar diliyorum" dedi. Başkan adaylarından önce Sadri Şener salona gelirken, daha sonra İbrahim Hacıosmanoğlu yerini aldı.

Divan Başkanlığı'na Cengiz Çebi'nin seçildiği kongrede daha sonra saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Trabzonspor Genel Müdürü Sinan Zengin'in Yönetim Kurulu Mali ve İdari Raporları'nı okumasının ardından¸ bu raporlar üzerine söz alan üyeler konuştu.

Metin Tosun, "Hayali projeyi toplumun önüne atarak zaman kazanmaya çalıştılar. Hala da sunmaya devam ediyorlar. Projenin hiçbir etüt çalışması hazır değil. Devletin yatırım programına girmesi için birçok prosedür lazım. Animasyon ve hayali resimlerle proje olmaz. Biz yatırıma karşı değiliz. Ama insanların kandırılıp avutulmasına karşıyız" dedi.

Nevzat Ergüney de, "Başkan Albayrak'ın bütçede 3 milyon YTL olarak görünen alacağını da kulübe bağışlayacağını düşünüyorum. Ayrıca Şehit Aileleri'ne iletilmek üzere Valiliğe verilen çeklerin de Mart ayına vadeli olması hoş kaçmadı" diye konuştu. Yavuz Saltık ise, "Bizim gibi genç kuşağın yeni yönetimden şampiyonluk beklentisi yok. Bizim beklentimiz. Trabzonspor markasının hak ettiği şekilde sürdürülmesi ve korunmasıdır. Bugün Trabzonspor markasının hiçbir değerinin kalmadığını, yayıncı kuruluşun keyfi kararla maçlarını yayınlamama kararı almasından anlıyoruz. Ama ben böyle uyuyan camia bulsam daha beterini yaparım. Siz kendinizi konumlandıramıyorsunuz, rakipleriniz sizi konumlandırır. Siz kulübü, yayın haklarına bile sahip çıkamayacak hale getirdiniz" diye konuştu.

Yönetim Kurulu mali ve idari raporları hakkındaki eleştirileri yanıtlayan Trabzonspor Mali Saymanı Emin Kahraman, "Geldiğimizden bu yana gelirlerin nereye harcandığı dile getiriliyor. Bununla nereye varılmak istendiğini anlamış değiliz. Bundan önceki yönetimlerde bu tür bir istekle karşılaşmamıştık. Biz harcanan paraları tek tek bütçe kitapçığında belirtiyoruz. Şehit Aileleri Derneği'ne verilen çeklerle ilgili olarak da şunu söyleyebiliriz; Mehmetçik Vakfı'nın çeki anında alacağı bürosu olmadığı için çekleri Valiliğe vermemiz gerekiyordu. Nakit olarak teslimat yapamayacağımız için çek yoluna başvurduk. Bu çekin yerine ulaşmasıyla ilgili bir tarih koyduk. Çekler istenirse bugün de alabilirler. Değişik yorumlara gerek yok. Bu kadar küçük işlerle uğraşmayalım. Bu küçük ayrıntıları bırakıp, Trabzonspor'u çok daha güzel yerlere getirmek için çalışmalıyız. Zaten Başkanımız da 3 milyon YTL'lik alacağını bağışladı" dedi. Kahraman konuşurken tribünden laf atan bazı üyeler ise küçük bir gerginliğe neden oldu. Divan Başkanı Cengiz Çebi'nin uyarısı üzerine üyeler susturuldu.

Trabzonspor Başkan Yardımcısı Muzaffer Ermiş ise, "Akyazı projesiyle ilgili bazı görüşler beyan edildi. Trabzonspor'a yeni kaynaklar ve alanlar kazandırarak geleceğe yatırım yapmayı amaçlıyoruz. Hayalden bahsediliyor. Hayallerini gerçekleştirmek insanların elindedir. Akyazı Projeyi hayalle başladı ama gerçeğe dönüştürmek için çalışıyoruz. 1 yıllık ön izin ihalesini yaptık. Bazı teknik çalışmalar var bu sürede yapılacak. ÇED raporu hazırlanıyor, dolgu projesi hazırlanıyor. Dolgu ihalesi şartnamesi internet sitesinde yayınlandı. Biz olimpik değil, ambiyansı yüksek stadyum yapılması konusunda teşebbüslerimizi devam ettiriyoruz. Kayseri stadı bitmek üzere. Rize stadı bitmek üzere. Galatasaray Seyrantepe Projesi'nin temelini attı. Fenerbahçe'nin bir takım tribünleri kaçak yapılmıştır. BJK Nevzat Demir tesisleri 2B alanında kaçaktır. Ama biz devletin kaynaklarını kullanarak bu projeyi yapmak için siyasi, ekonomik, politik yanları harekete geçirdik ama hala tartışılıyoruz. Böyle tartışmalarla Trabzonspor'u geleceğe taşıyamayız. Kısır tartışmalardan kendimizi uzak tutalım. El ele tutalım. Biz de destek verelim. Akyazı Projesi konusunda hazırladığımız dosyayı genel müdürümüze verdim. Zaten Mehmet Atalay da devlet adına bu projeyi sahiplendi. Akyazı Projesi Trabzon'un aydınlık yüzüdür" dedi.

Albayrak'ın alacağı tartışması

Bu arada bir üyenin, "Genel Sayman, Başkan'ın 3 milyon YTL'lik alacağını bağışladığını söyledi. Bütçe kitapçığında böyle bir şey yok" itirazı üzerine yeniden söz alan Kahraman, "Başkan, bağış makbuzu olarak henüz imzalanmamıştır. Doğrudur. Ama Nuri Bey bu parayı bağışlayacağını sözlü olarak söylemiştir. Bugün imzalamadıysa, yarın imzalar. Sonuçta kendi tasarrufudur" dedi. Bu sözler gülüşmeler ve alkışlarla karşılandı.

Borç 38 milyon YTL

Trabzonspor'da Nuri Albayrak yönetiminin görevde bulunduğu 2 yıl boyunca kulübün geliri 158,106 milyon YTL olarak gerçekleşti. Bu rakamın 18 milyon YTL'si ise banka kredisi olarak gerçekleşti. Bu arada bordo – mavili kulübün Mayıs ayına kadar futbolcu ve teknik kadro alacakları da dahil olmak üzere borcu 62 milyon YTL olarak açıklanırken, bu dönemdeki gelirlerinin de 25 milyon YTL olduğu belirtildi. Böylece kulübün Mayıs ayına kadar futbolcu ve teknik kadro alacakları da dahil olmak üzere borcu 38 trilyon olarak gerçekleşti. 2008 tahmini bütçesi ise yaklaşık 66 milyon YTL olarak açıklandı.

Yönetim ibra edilmedi

Kulüp organlarının faaliyetleri hakkında bilgi verilmesinin ardından, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve raporlarının ibrasına geçildi. Yapılan açık oylamada yönetim kurulu mali ve faaliyet raporları 169'a karşı 243 red oyuyla ibra edilmedi. Kongre Divan Başkanı Cengiz Çebi'nin açıkladığı sonuç salonda alkışlarla karşılanırken, Asbaşkan Haşim Sayitoğlu karara itiraz etti ve yeniden oylanmasını talep etti. Denetleme Kurulu Faaliyet raporu da 131 kabule karşı 206 red oyuyla kabul edilmedi. Cengiz Çebi, "Genel Kurulun bu kararı kulübümüze hayırlı olsun" dedi. İbra edilmeme kararının ardından yönetim kurulu salonu terk ederken, delegelerle bazı .öneticiler arasında ufuk çaplı sözlü tartışmalar çıktı. Kulübün 2008 yılı tahmini bütçesi ise oy çokluğuyla kabul edildi.

Sayitoğlu: "Bu kararı adil bulmuyorum"

Trabzonspor Asbaşkanı Haşim Sayitoğlu, salondan ayrılırken yaptığı açıklamada, "Trabzonspor 24 yıldır şampiyon olamıyor. Bu sadece bizim dönemimizle ilgili bir şey değil Trabzonspor'un en kötü hedefi Avrupa Kupası'na katılmaktır. Bunu da başardık. Trabzonspor kasasına en fazla gelir bizim dönemimizde girdi. İbra edilmeme kararını adil bulmuyorum" dedi.

Bu kararın ardından yeni seçilecek yönetim, Nuri Albayrak ve ekibi hakkında suç duyurusunda bulunursa, yöneticilere mahkeme yolu açılmış olacak.

Albayrak: Önemli işler başardık

Kongrenin ilk günkü oturumuna gelmeyen Trabzonspor Başkanı Nuri Albayrak, "39. Dönem Faaliyet Raporu' nun önsözüne yazdığı yazıda, "Takımı aldığımızda mali ve sportif noktada durumu belliydi. Elimizde demoralize olmuş bir ekip vardı. Bu sebeple silbaştan yeni bir takım oluşturmaya çalıştık. Yeniden yapılanmanın verdiği sıkıntılar, ayrıca şehrimizde yaşanan malum gelişmeler takımımızı olumsuz etkiledi. Görev süremiz içinde kulübe yeni kaynaklar bulurken radikal ve köklü değişimlerin de olması gerektiği kanaatini taşıdık. Söz konusu süreçte önemli işler başardık. 10 yıldır yılan hikayesine dönen ve her gelen yönetimin bütçe denkliği için kullandığı Kartal'daki benzin istasyonu projemiz sonuçlandı ve buradan kulübümüze 30 trilyonluk bir kaynak sağlanacaktır" dedi. Albayrak yazısında ayrıca şu ifadeleri kullandı:

"Dünya Yıldızı sözümüzü Marcelinho'yu transfer ederek yerine getirdik. Bu oyuncu satıldıktan sonra da tüm parası kulübümüzün kasasına girmiştir. Marcelinho satıldıktan sonra alınacak o tarzda bir futbolcunun kulübe mali külfeti olacaktı. Burada tamamen kulübün yarınları düşünülerek hareket edilmiştir. Şu bilinmelidir ki; yeni gelir kaynakları elde edemediğimiz takdirde kulübümüzün kendini taşıma şansı çok zordur. Stat aşaması konusunda önemli adımlar attık. Fatih Tekke ve Stepanov'u sadece kendilerine çok iyi teklifler geldiği için satmadık. 2 oyuncumuz da burada kalmak istemediklerini açıkça seslendirdiler."

Albayrak: Tek kavgamız çifte standarda karşı

Nuri Albayrak, görevleri boyunca tek kavgalarının Türk futbolunda oluşturulan çifte standarda karşı olduğunu da vurgulayarak, "Kararların şehir ve forma ayrımına girmesine tepkili olduk. Futbol Federasyonu'na tepkimiz yapılan uygulamaların adil olmamasından kaynaklandı. Sivasspor maçından sonra 3 puan kaygımız yoktu. Tamamen çifte standardın önlenmesi için çaba harcadık. Her şeyin üstünde Trabzonspor'un menfaatleri yatıyor. Biz her zaman hak ve hakkaniyetten yana olduk. Görevi layıkıyla devretmek için büyük çaba gösterdik. Memleketimizin, amatör ruhla gecesini gündüzüne katan ve hizmet vermek için tüm imkanlarını kullanan insanlara sahip çıkarak, saygı göstermesi lazım. Bizler her zaman Trabzonsporumuz'un yanında oluruz. Kulübümüzün geleceğini daha da ileri ufuklara taşıyacak herkese, maddi – manevi destek olmamız gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Trabzonspor'un 56. Genel Kurulu'nun yarın yapılacak ikinci gün oturumunda Başkan, Yönetim Kurulu ve diğer yetkili kurulların seçimi yapılacak. Başkan Nuri Albayrak'ın yeniden aday olmadığı Trabzonspor'da, Sadri Şener ve İbrahim Hacıosmanoğlu yarışacak. Kongrede 5961 üyenin oy kullanma hakkı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!