Tema yok hiçlik var

Güncelleme Tarihi:

Tema yok hiçlik var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2013 00:00

Evin Sanat Galerisi tarafından her yıl bir genç sanatçıya verilen ‘Nuri İyem Resim Ödülü’nde bu kez biraz sorun yaşandı.

Haberin Devamı

 Yapılan ilk açıklamada ödülün Begüm Mütevellioğlu’na verileceği söylenmişti. Ancak Mütevellioğlu’nun eserinin ‘daha önce herhangi bir yarışmada ödül almamış, sergilenmemiş veya yayımlanmamış’ şeklindeki yarışma katılım koşuluna uymadığı tespit edildi. Bunun üzerine yeniden bir araya gelen seçici kurul, Hayriye Diliuzun’un ‘Hemen Yanındaki’ adlı eserini ödüle layık gördü. Genç sanatçı, “Ressam olmak ne demek bilmiyorum, fakat bir farkım olmalıydı” diyor.
Birincilik ödülünü Doğan Hızlan’dan alan Hayriye Diliuzun, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü lisans öğrencisi. Üniversiteler tarafından kurulan sergiler gibi pek çok karma sergiye katılan Hayriye Diliuzun resim yeteneğine yönelik, “Resmin zaten hep içindeymişim. Bu kendiliğinden gelen bir şey, içgüdüsel diyelim. İfademin mesleğim olması ilkokul yıllarıma dayanıyor. O zamanki rekabetin, öğretmenlerin, eğitimdeki yanlış anlayışın kurbanlarındandım. Bu dönemde resim benim nefes alanım oldu. Tabii, küçük yaşta ressam olmanın ne demek olduğunu bilmiyordum. Kaldı ki şimdi de bilmiyorum. Kafamda kodladığım sadece başarma isteğiydi. Bu kötü bir hırs değildi. Diğer ‘ben’le çatışmaydı. İç savaşlarım vardı, ben sıradan değildim. ‘Diğerlerinden bir farkım olmalı’ düşüncesi, beynimi yiyip bitiriyordu” diyor.
Genç sanatçı yarışmaya katıldığı ‘Hemen Yanındaki’ adlı yapıtı içinse, “Genelde olgun renkler kullanmayı seviyorum. Tuvalimde bulunmak isteyen her şeyi yaparım. O fırçayı âşıkmış gibi tuvaline sürmelisin. Bu çalışmamda bir tema yoktu. Aslında sadece bir hiçlik vardı. Resmin içeriği, çalışmanın isminde saklı diyebiliriz. Ama biraz detay vermek gerekirse; büyük küçük ilişkisi, doku ve renk ilişkisinden ibaret” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!