Tekne krizde batmaz

Güncelleme Tarihi:

Tekne krizde batmaz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2016 21:02

Nestle gibi dünyanın önde gelen şirketlerine fındık ihracatı yapan Başaran Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Başaran, “Son dönemlerde turizm ve yatçılık alanında önemli yatırımlar yaptık. CMB Yachts önemli siparişler alıyor. Bu sektöre çok zenginler ilgi gösteriyor. Ekonomik krizler de onları çok etkilemiyor” dedi.

Haberin Devamı

1930’lu yıllarda fındıkçılıkla işe başlayan Başaran Grubu, gıda, enerji, turizm, finans ve yatçılık alanlarında büyüyor. Grubun başında ailenin 3’üncü kuşak temsilcisi Hüseyin Başaran var. Avrupa’nın en büyük kompozit teknelerini yapan, İstanbul Fikirtepe’ye “çelik site” kurmaya hazırlanan, Anadolu’nun en büyük oteli Trabzon Ramada’nın sahibi Hüseyin Başaran, enerji de de büyümeyi hedefliyor. 2013 yılı cirosu 1.3 milyar lira olan şirket, 2015 yılında cirosunu 1.8 milyar liraya çıkardı. Başaran Gıda olarak 1930 yılında temelleri atılan şirket gıdadaki başarısını turizm, yatçılık, inşaat ve enerji alanlarına taşıdı.

Hüseyin Başaran ve işlerindeki en büyük yardımcısı kızı Mina Başaran’la Göktürk’teki şirket merkezinde görüştük.

Çocukluğunuzda ailenizin hedefleri neydi? Size nasıl bir sorumluluk düştü?

- Kurucumuz dedem Yakup Başaran fındık işiyle şirketimizi kurmuş. Babam Faruk Başaran işleri devralıyor, gıda işinde doğru yatırımlar yaparak işi büyüttü. İlkokuldan sonra hep İstanbul’daydım. Aile Trabzon’dan İstanbul’a göç etti. Dedem bana pazarda limon sattırırdı. Kabataş Erkek Lisesi’nden atıldım. Babam beni cezalandırdı o dönemde. Derse değil para kazanmaya odaklıydım. O arada harçlıksız kalınca da rehberlik yaptım. Sonra Şişli Koleji’ne girdim. Orayı bitirdim. Güzelce-Kumburgaz’da yazlık vardı. Orada da hep çalıştım. Ticaret kanıma işlemişti, yaz aylarında da İstanbul’da kalmak isterdim, aile hep Trabzon’a giderdi. Lise bitince ben babamın şoförü oldum. O yıllarda babam fındık işinin yanısıra başka alanlarla bakmaya başladı.

Siz ne zaman sorumluluk aldınız?

- 23 yaşında. Benim de önerimle demir-çelik işine girdik. Hem fındıkta hem de demir-çelik’te büyüdük. O dönemde Rusya kapısı açılmıştı. Ayrıca büyük çimento fabrikalarına kömür getirirdik. Daha sonra Trabzon Organize Sanayi Bölgesi açıldı. Orada büyük bir entegre tesisi kurduk. Fındık işinde ilkleri yaptık.

100 MİLYON DOLAR

Ne kadar ihracatınız var fındıkta?

- 70-100 milyon dolar arası fındık ihracatımız var. Fındık fiyatları artık oturdu. Bizim tüm alıcılarımız Avrupalı. Pazar da büyüdü. Avrupa’yla çalışıyoruz. Ritter Sport, Lindt, Nestle var. Bizim tesislerde her şey lazerle yapılıyor. El değmiyor. Yeni cihazlar kabuğun içindeki çürüğü görüyor. Biz Karadeniz ve Düzce’den fındık alıyor, 10 bin tona kadar işliyoruz. Soğuk hava depolarımız var. Demir-çelik işinden çıktık, fındık işinde büyüdük.

Turizm yatırımlarına nasıl başladınız?

- Rehberlik yaptığım dönemden beri hayalini kurduğum bir işti. Antalya ve İstanbul’a bakıyordum. Dedeman Grubu Bodrum’daki oteli satınca uygun bulduk. Yanındaki arazileri de alıp, oteli yeniledik. Ramada Grubu’yla da anlaştık.

TEKNE BOYUTU BÜYÜYOR

Yatçılık da var. Tekne siparişleri nasıl gidiyor?

- CMB Yachts şirketimin adı. Can ve Mina... Çocuklarımın adlarının baş harfleri. Avrupa’nın en büyük kompozit teknelerini yapıyoruz. Bir Suudi prens 3 tekne siparişi için geldi. Umarım onları yapmak bize kısmet olur. 47 metre 3 tekne yaptıracak. Niye aynısından ve 3 tane bilmiyorum. Dünyanın en ünlü tasarımcılarından biriyle çalışıyoruz, Espen Oeino. Monaco’da ofisi var. Dünya çapında iş yapıyoruz ve İtalyanlara göre maliyetlerimiz daha düşük. Türkiye’nin bu alanda ilerleyeceğine eminiz.

2015 zor bir yıldı, sizi hiç etkilemedi mi?

- Çok üzücü olaylar yaşandı. Ancak örneğin yatçılık. Bu sektöre zaten çok zenginler ilgi gösteriyor. Onlar etkilenmiyor. Tekne boyutları da büyüyor. 65-70 metre sipariş verenler hem dünyada hem de Türkiye’de çoğaldı.

Haberin Devamı

UÇAĞI SAATİ 7 BİN DOLAR KİRALIYOR

Haberin Devamı

Havacılık şirketi de kurmuşsunuz... Var mı o konuda da büyüme planlarınız?

- Bir uçağım var. 15 kişilik. Onu kiraya veriyorum. Hem de kendim Trabzon, Antalya, İstanbul ve Bodrum arası sürekli uçuyorum. Saati 7 bin dolar kiraya veriyorum kendim kullanmadığımda. Bir uçak daha almayı şimdilik düşünmüyorum. 

 

İNGİLİZ VE ARAPLAR GELİYOR

Bu sene turizm sektörü en kötü yıllarından birini geçirecek gibi görünüyor. Sizin otelinizde durum nasıl?

- Bodrum Ramada’ya yüzde 50 Türk, yüzde 50 yabancı geliyor. Daha çok İngilizler, Araplar. Bu yazı göreceğiz. Antalya’da otel almadığım için sanırım çok şanslıyım. Kış sezonunda çok sayıda kurumsal şirketin toplantısını yapıyoruz. 700 kişilik konferans salonumuz var. Bu kış da bizim için çok iyi geçti.

Haberin Devamı

45 MİLYON EURO’LUK OTEL

Memleketiniz Trabzon’da otel yaptınız. Nasıl gidiyor?

- Bölgenin en büyük oteli oldu. Trabzon’a yatırım yapmak benim değil Amerikalıların aklına geldi. Ben orada böylesine büyük bir otele ihtiyaç olduğunu görememiştim. Amerikalılar, ‘Trabzon’da kalacak otel yok’ dediler. Ramada Grubu bir lokasyona girerken çok iyi araştırıyor. Kışın, yazın inen uçakları listelemişler, ikna ettiler. Araplar filan da eklenince kolay kabul ettim. 1.5 yılda yaptık. Sahili çok güzel. 360 odalı.

Ne kadarlık bir yatırım yaptınız?

45 milyon Euro’luk. 1200 kişilik konferans salonu var. Misafirlerin yüzde 90’ı Körfez ülkelerinden geliyor. İranlılar Nevruz’da çok geldi. Yazın yüzde 100 doluyuz ve fiyatlarımız İstanbul fiyatlarında. Şu günlerde de iyi çalışıyor. Terör olaylarından da hiç etkilenmedik. Trabzon’da turizm baltalanmadı. Sanırım en doğru turizm yatırımını yapmışız. Gelenler Sümela Manastırı, Uzungöl’ü geziyor. En az 4-5 gün kalıyorlar. Otelde kumsalda voleybol turnuvaları yapılıyor, su sporları var, jet ski yapılıyor. Antalya gibi. 100 palmiye ağacı diktik. Trabzon’da palmiye de yetişiyor.

Haberin Devamı

FİKİRTEPE’YE ÇELİKTEN SİTE

Adınız son dönemde Fikirtepe’deki Mina Tower’s projesiyle duyuldu. İnşaatta planlarınız nedir?

- Fikirtepe’de 4 ada aldık. Toplamda 4 bin konut yapacağız. Türkiye’nin ilk en büyük çelik konstrüksiyon sitesini yapıyoruz. Yakın bir tarihte satışlarımız da başlıyor. 18 ay içinde bitecek ilk etap. 1 milyar dolarlık bir proje. Diğer etaplarda da imzalar tamamlandığında inşaata başlayacağız. Mimarımız Eren Talu. Çatı katında havuz var, daha çok yurtdışında gördüğümüz tarza benziyor. Güzel bir proje oldu. Fikirtepe’nin yeri çok güzel. Reklam hazırlandı. Sneijder’in eşi Yolanthe Cabau oynadı. 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!