Tabelası olmayan hayalet seks kliniği

Güncelleme Tarihi:

Tabelası olmayan hayalet seks kliniği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yaş ilerledikçe cinsel problemler artıyor, ruhsal ve sosyal problemlere neden oluyor. Cinsel problemler, boşanma ve tazminat davalarını, tarafların birbirini suçlaması nedeniyle karmaşık hale getiriyor.

Cinsel sapmalar da sonu adliyede biten sorunlara neden olabiliyor.

Dünyada ve Türkiye'de yapılan her araştırma cinsel sorunların yoğunluğunun bir kanıtı. Zannedildiğinin tersine cinsel sorunların ortaya çıkışında kültürel yapı önemli değil. Zaten Türkiye ortalamaları ile dünya ortalaması arasında fazla fark bulunmaması da bu faktörün belirleyici olmadığının bir göstergesi.

MAHREMİYET KORUNACAK

Araştırmalar, toplumlarda üçte bir, bazen de yarı yarıya oranda kişinin yaşamının bir bölümünde cinsel sorunlarla boğuştuğu gerçeğini ortaya koyuyor. Ne var ki sorunun yaygınlığına karşılık profesyonel yardım talep etme oranı çok düşük. İşte bu yüzden açılan klinik, hayalet!

İstanbul, Kadıköy Acıbadem Hastanesi'nde hizmet verecek Cinsel İşlev Bozuklukları Merkezi Başkanı Ürolog Prof. Dr. Ferruh Şimşek, tabelası olmayan merkezde en çok ‘hastanın mahremiyeti’ ne dikkat edeceklerini söylüyor:

‘‘Her hasta için burası bir hayalet klinik gibi olacak. Hastaların başvurularındaki olası çekingenlikleri önlemek için tabela olmayacak. Kişiler (216) 544 44 83 numaralı telefona başvurabilecekler. İlk başvuruyu alacak olan hemşire arkadaş tarafından yapılacak küçük bir anketten sonra, gerekli yerlere yönlendirilecekler.’’

Hastaları yönlendirmek için gereken ön anketi merkezde görevli başhemşire Selma Öztan yapacak. Sorularına aldığı cevaplara göre hastayı ürolog, jinekolog ya da psikiyatriste yönlendirecek. Başkan Şimşek ve Doç. Cem İncesu'nun yanı sıra Jinekolog Dr. Birgül Karakoç ve Psikiyatrist Dr. Özay Özdemir de hayalet merkezde görev yapacaklar.

Cinsel sorun yaşayanlar bu merkeze bizzat da başvurabiliyorlar.

KADINLARIN YÜZÜ GÜLECEK

Merkezde görev yapan Dr. Karakoç kadınların yarıya yakınının cinsel problem yaşadığını ancak yüzde 10'unun doktora gittiğini açıklayarak, ‘‘Umarım bu merkez, kadınlarımızın yüzünü güldürecek’’ diyor.

Türkiye'de ortalama menopoz yaşının 47 olduğunu belirten Dr. Karakoç, yurt dışında, bu dönemdeki cinsel problemleri ortadan kaldıracak tedavilere başladığını da söylüyor.

ERKEKLER SERTLEŞEMİYOR

Türk erkekleri ise en çok sertleşme bozuklukları nedeniyle doktora başvuruyor. İkinci başvuru nedeni ise ağır seyreden erken boşalma.

Türkiye'de 40-70 yaş arasındaki erkeklerin yüzde 60-65'inde cinsel problem ve buna bağlı depresyon var.

KADINLAR İSTEKSİZ

Türk kadınlarında en çok görülen cinsel rahatsızlıklar cinsel istek azlığı ve orgazm bozukluğu.

Türkiye'de erkeklerde en çok görülen rahatsızlık erken boşalma ve sertleşme sorunları.

Kadınlarda doktora başvuruda ilk sırayı acı nedeniyle cinsel birleşmeyi engelleyen vaginismus, ikinci sırayı ise orgazm bozuklukları alıyor.

Doçent Cem İncesu: Cinsel sorun kader değil

Türkiye gibi kapalı toplumlarda cinsellik ‘cinsel birleşme’ olarak algılanıyor. İnsanlar ancak cinsel birleşmeye giremedikleri zaman doktora başvuruyorlar. Gizlenen cinsel sorunların anksiyete, depresyon başta olmak üzere zaman zaman intihara varan psikolojik bozukluklar yaratıyor. Bazı intihar ve girişimlerin ana nedeni cinsel problemler. Ancak bu hasta ve yakınları tarafından önemsenmeyerek doktorlara söylenmiyor.

Cinsel sorunlar 4 duvar arasında yaşanmaya mahkum değil. Kader hiç değil. Tedavi edilmez sanılan bir çok bozukluk, kısa sürede tedavi edilebiliyor.

Bambu'yla yaşamayı Mete Işıkara ve Suna Pekuysal öğretecek

PROF. Dr. Ahmet Mete Işıkara, sanatçı Suna Pekuysal gibi ünlüler sevimli bir adı olan bu hastalıktan mustarip: Bambu. Bambu hastalığı, bel ve boyun omurları ile kalça eklemlerinde hareketsizliğe yol açıyor. Yaşayana acı veren bu hastalığın tıptaki adı ‘ankilozan spondilit’.

İşte bu hastalığı ele alan iki günlük toplantı dün başladı.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Radyoloji kliniklerince üniversitenin oditoryumunda başlayan toplantının bugünkü bölümüne Prof. Dr. Işıkara ile Suna Pekuysal da katılarak, kemikleri eğdiği için halk arasında bambu adı verilen hastalıkla nasıl yaşadıklarını anlatacaklar.

BEN BİR BAMBUYUM

Toplantıya ABD'den gelerek katılan romatoloji dalının ünlü isimlerinden Pakistan asıllı 56 yaşındaki profesör Asım Khan da bu hastalığa 12 yaşında yakalandığını belirterek, ‘‘Ben bir bambuyum’’ diye espri yaptı. Khan, ABD'de ilaçla tedaviye yanıt vermeyen hastalar için ‘anti TNF’ adı verilen yeni bir tedavi yöntemi önerilmeye başlandığını söyledi. Hastalıkta erken teşhisin öneminin büyük olduğunu anlatan Khan, çeşitli egzersizler, düzenli ilaç kullanımı, tahta gibi sert zeminlerde yatma gibi pek çok yönetimin tedavide kullanıldığını söyledi. Khan, bu hastalar için de birbirleriyle yardımlaşabilecekleri dernekler kurulmasını önerdi.

BAŞLANGIÇ YAŞI 20-30

Hastalık ABD'de yüzde 1, Türkiye'de ise, yüzde 1-1.5 arasında görülüyor. Başlangıç yaşı genellikle 20-30 arası. Sebebi bilinmeyen romatizmal bir hastalık. Kalça, sırt ve bel ağrılarıyla başlıyor. Omurlarda hareketsizlik, sertlik, güçsüzlük, şiddetli ağrı, boynun dönmemesi ve ileri aşamalarda kamburluk kendisini gösterir. Fizik tedavi, ilaç ve cerrahi girişimlerle hastaların yaşam kalitesi yükseltilebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!