Star sensin Max

Güncelleme Tarihi:

Star sensin Max
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2012 00:00

‘Yetenek Sizsiniz’ yarışmasının birincisi Ali Yeşilırmak ve köpeği Max Türkiye’nin yeni starları. Onlarla, Max’in oynayacağı sinema filminin çekimleri öncesinde Yeşilırmak’ın yakında eğitimlere başlayacağı istanbul Çekmeköy’deki Riva Kennel köpek otelinde buluştuk.

Haberin Devamı

- Max ile yollarınız nasıl kesişti?
- Dayım profesyonel köpek eğitmeniydi. Hayvanları çok sevdiğim için beni de çalıştırmaya başladı. 14 yaşımda ilk köpeğimi eğittim. Sonra yurtdışındaki eğitimlerle kendimi geliştirdim ve 18 senedir de köpek eğitmenliği yapıyorum. Bir süre önce çalıştığım bir firmanın sahibi, arkadaşının köpek alacağını söyledi. Onlara önerdiğim gibi, Border Collie cinsi bir köpek alıp adını Max koydular. Max bir gün eve tuvaletini kaçırınca eğitim için iki buçuk aylıkken bana getirildi. Birbirimizi görür görmez aşık olduk. Günün her saati onunla vakit geçirmek istiyordum. Bir hafta sonra sahibi Evren Hanım beni aradı ve köpekle ilgilenmenin zor olacağını söyleyerek “Bakabilirseniz size vermek isterim” dedi. Ve Max, üç aylıkken benimle yaşamaya başladı.
- Eğitim verdiğiniz her köpek Max gibi olabilir mi?
- Border Collie’ler dünyanın en zeki hayvanlarından ama yine de hepsinin Max gibi olması mümkün değil. Zeki hayvan olayı çabuk kavrar ama itaat hiçbir köpeğin işine gelmez.  Max bunu severek yapıyor. Yarışmadan önce iyi bir itaat eğitimi aldı. Çok yetenekli, inanılmaz bir dengesi var.
- Bu eğitimler sırasında hayvanların acı çektiğini söyleyenler var. Doğru mu?
- Zorlandığı bir şeyi kesinlikle ona öğretmedim. Ayrıca o bir canlı ve acı çeken bir hayvanı yüzünün ifadesinden anlarsınız. Onun canını acıtsam bana böyle aşkla bakar mı? Kulakları inik, gözleri gidik olur; böyle pozitif olmaz ve dik durmaz.
- ‘Yetenek Sizsiniz’ yarışmasına katılmaya nasıl karar verdiniz?
- Max’in pozitif enerjisine çok güvendim. Köpekten korkanlar bile onu seviyordu. Ama yarışmaya katılırken açıkçası bu kadarını beklemiyordum. Birinci turdan sonra diğer yarışmacıları gördüm ve o zaman işin rengi değişti.
- Peki yarışma ödülünü ve diğer projelerden kazandıklarınızı Max için nasıl değerlendireceksiniz?
- Max ile evde sürekli yan yanayız. Sadece eğitimlere gittiğimde, günde üç saat ayrı kalıyoruz. Birlikte aldığımız bir evimiz olsun ve kapıdan girdiğimizde her defasında o hazzı yaşayalım istiyorum.
- Bir radyo DJ’i “Max videoları Youtube’dan kaldırılsın, yıllar sonra çocuklarımız internetten baktıklarında 2012’nin en yeteneklisinin bir köpek olduğunu mu görsünler” dedi. Bu tip söylemler sizi üzüyor mu?
- Her türlü eleştiriye açığım. Ama bu söylenen hakareti bile aşıyor. Böyle bir ayıp olamaz! Bize oyu Türk halkı verdi. Max ile bir ekibiz ve ben de TC vatandaşıyım.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb69aff018fbb8f8bf79f1

Haberin Devamı

BEŞİK KERTMESİ İLE ÇİFTLEŞTİ

Bir arkadaşımın aynı cins ‘Dolly’ adında bir köpeği var. Onları beşik kertmesi yapıp yarışma öncesinde söz kesmiştik. Final çekimleri bittiğinin ertesi günü sırtına vurarak “Hadi oğlum” dedim ve çiftleştirdik. Bir süredir internette Max’in yavruları, akrabaları diye bir sürü köpek satıyorlar. Bunlara inanmayın. Max’in bu ilişkisinden iki buçuk aylık sadece altı yavrusu var.

20 EL BİRDEN SEVİNCE BUNALIYOR

- Yeni bir sinema filmi projeniz var. Yerli Lassie mi geliyor?
- Anlaşmalarımız yapıldı çekimler üç hafta sonra başlıyor. Hikâye Max üzerine kurulu, senaryo çok başarılı. İçinde macera, komedi ve dram var. Çocuk-büyük herkesin izleyeceği bir iş olacak.
- Max’in oyunculuk deneyimi var mı?
- Bir klima reklamında ve Özcan Deniz’in ‘Ya Sonra’ filminde oynamıştı. Ama ilk kez bu kadar büyük bir rolü olacak.
- Film için nasıl bir eğitim verdiniz?
- Senaryoyu okuduktan sonra daha önce yapmadığı hareketler üzerine sadece iki gün çalıştık. Örneğin şimdiye kadar ağzında hiç kağıt tutmamıştı artık yapıyor, lamba açıp kapıyor. Mimikleriyle, davranışlarıyla adeta içinde bir insan varmış gibi davranacak. Ben iki metre uzağında olacağım ve komutlarımla onu yönlendireceğim. Yeni hareketlerini de ilk kez filmde göreceksiniz.

Haberin Devamı

KULİSE KEMİK İSTEMEDİ

- Peki Max’in star kaprisleri ya da kulise kemik gibi istekleri var mı?
- Hayır, Max benim doğrularım ve yanlışlarımla büyüyor. Böyle isteklerimiz yok. Sadece klimalı serin bir ortam rica ettik. Max için çekim yeri olarak Bozcaada ya da Mudanya gibi serin bir yer aranıyor.
- Max bu şöhret durumunu farkında mı?
- Değil tabii ama artık bütün Türkiye onu tanıyor. Sevilmeye bayılıyor ama bazen gösterilerden sonra 20 tane el birden onu sevmeye çalışınca bunalıyor. Öyle durumlarda hemen kucağıma alıp götürüyorum.

SAHİPLERİ KÖPEKLERİYLE KONAKLIYOR

Çekmeköy’de iki hafta önce açılan Riva Kennel Club 15 dönüm arazi üzerine kurulu. Tesisin bir tarafı restoran, toplantı salonları, odalar ve havuzuyla insanlar için tasarlanmış. Diğer bölümündeyse Ali Yeşilırmak’ın yanı sıra Alman eğitmenler tarafından köpeklere eğitim veriliyor. Temel itaat eğitimleri çiftlikte dört hafta sürüyor. Köpek sahipleri de köpekleriyle çalışıyor. İsteyen köpek sahipleri burada konaklayabiliyor. Yeşilırmak temel eğitimi 1500 liraya veriyor. Ayrıca mekânda köpekler için 100 otel odası var. Bunların 40 tanesi yalıtımlı, alttan ısıtmalı, üstü kapalı; 60 tanesi yarı açık ve ön oda-arka oda olarak iki gruba ayrılıyor. Köpekler ön tarafı güneşlenmek için kullanırken, arka taraf kış günlerinin dinlenme alanı. Çiftliği kuran Kemal Kural  köpeklerinin sağlıklı ortamda doğurmasını isteyenler için yedi doğumhane olduğunu söylüyor. Merkezde ayrıca bir rehabilitasyon ve bir de karantina odası mevcut.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!