Son dakika: Alanyaspor - Fenerbahçe maçında penaltı tartışması! IFAB'ın kural kitabı ne diyor?..

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2021 11:56

Süper Lig'in 38. haftasında Alanyaspor ile Fenerbahçe arasında oynanan maçta Fenerbahçe'nin penaltısının iptal edilmesi tartışmaları beraberinde getirdi. IFAB'ın kural kitabındaki ilgili madde de dikkat çekti. Yazarımız Murat Fevzi Tanırlı da pozisyonu değerlendirdi. İşte detaylar...

Haberin Devamı

Fenerbahçe, Alanyaspor maçının 28. dakikasında Valencia'nın Caulker tarafından düşürülmesi sonucu penaltı kazandı. Hakem Yaşar Kemal Uğurlu, beyaz noktayı gösterdi. Devamında VAR incelemesinde Mesut Özil'in pas verdiği anda Valencia'nın ofsaytta olduğu gerekçesiyle penaltı kararı iptal oldu.

AHMET ÇAKAR: BEN DEMİYORUM KURAL ÖYLE

Penaltının iptal edilmesiyle ilgili eski futbol yorumcusu, eski FIFA hakemi Ahmet Çakar, yaptığı paylaşımda; "FIFA kurallarına göre ofsayttaki bir oyuncu topa doğru hareketlenip topa vurmadan önce penaltıya maruz kalırsa ofsayt ihlali gerçekleşmez, penaltı verilir, der. Ben değil FIFA oyun kuralları söylüyor. Alanya-F.Bahçe maçında hakemler ağır bir kural hatası yapmışlardır" ifadelerini kullandı.

MURAT FEVZİ TANIRLI: KURALDA BELİRTİLEN DURUM BU POZİSYONLA İLGİLİ DEĞİL

Haberin Devamı

Hürriyet Gazetesi yazarı Murat Fevzi Tanırlı, tartışmalı pozisyon ve IFAB kuralıyla ilgili şu yorumu yaptı:

Kuralda belirtilen durum Valencia'nın pozisyonu ile ilgili değil. Çünkü burada top, direkt olarak aktif alana doğru yönlendiriliyor ve o topu kazanmaya doğru iki oyuncudan hareketlenme var. Eğer ofsayt pozisyonu oluşmadan, topun atıldığı aktif alanda olmayan, ceza alanının başka bir yerinde bir faul olsaydı kural kitabındaki tanımlamaya uygun olurdu.

Kural hatası olması için verilen kararla alakasız oyunu başlatmış olması gerekir. Ofsayt verildi ama hakem atışıyla başlatıldı gibi. Pozisyon başlamamış ve orta gönderilmemiş olsa, Valencia pasif ofsaytta olsa ve faul yapılsa penaltı verilirdi.

DENİZ ÇOBAN: KARARI VAR DEĞİL HAKEM VERMELİYDİ

Yayıncı kuruluşta pozisyonu yorumlayan eski hakem Deniz Çoban ise şu yorumu yaptı:

Bir oyuncu şeklen ofsayt pozisyonundaysa ofsayt olarak değerlendirilemez. Pozisyonundan avantaj elde etmesi, oyuna veya rakibe müdahale etmesi lazım ki burada yok. Burada söyleyeceğimiz tek şey savunmanın pozisyon almasını engelleyecek şekilde koşu yolunda bulunuyor. VAR dedi ki 'Ofsayt ver'. Hakem, ofsayt verdi. Ama bu bir yorum gerektiren pozisyon. VAR yorum gerektiren bir pozisyona coğrafi tespit yapıyormuş gibi 'Ver ofsaytı başla' diyemez. 'Gel izle' diyecek. Nihai karar tartışmalıdır. Ciddi bir prosedür hatası var.

Haberin Devamı

Bir oyuncunun şeklen ofsaytta bulunması ihlal değildir. Bu bir yorum işidir. Bu karar, hakemin olmalıydı. Bu göreceli bir karardır. Bana göre hakem burada ofsayt kararı yaptıysa doğru karardır. Ama bunu hakemin yapması gerekirdi. VAR hakemi yapamaz. 'Valencia, rakibinin topa koşmasını engelledi' diyorsanız o zaman tamam. Ama diğer hiçbir şekilde ofsayt olamaz. Bu, yorum gerektiren bir pozisyon. Bu pozisyon, 2+2=4 etmez. Bu karar, VAR'ın kararı olamaz Yaşar Kemal Uğurlu'nun kararı olmalıdır.

IFAB KURALI NE DİYOR?

-Topla oynama teşebbüsü ile topa doğru hareket eden ofsayt pozisyonundaki oyuncuya topla oynamadan veya teşebbüs etmeden veya rakibi ile top için mücadele etmeden önce faul yapılırsa ofsayt ihlali gerçekleşmeden önce olduğu için faul ile cezalandırılır.

Haberin Devamı

-Halihazırda topla oynayan veya oynamaya teşebbüs eden veya rakibi ile top için mücadele eden ofsayt pozisyonundaki bir oyuncuya ihlal yapıldığında, faul yapılmadan önce ofsayt gerçekleştiği için pozisyon ofsayt ile cezalandırılır.

10.000 TL'ye varan "Hoş geldin bonusu" sadece Misli.com'da! Hemen üye ol...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!