Kulüpler Birliği toplantısı sona erdi! Başkan Ali Koç'tan açıklamalar: TFF bu konudan kendisini ayıramaz

Güncelleme Tarihi:

Kulüpler Birliği toplantısı sona erdi Başkan Ali Koçtan açıklamalar: TFF bu konudan kendisini ayıramaz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2023 19:45

Kulüpler Birliği Vakfı Toplantısı, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın da katılımıyla vakfın Maslak'taki ofisinde yapıldı. Bakan Bak, toplantıdan açıklama yapmadan ayrılırken Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç, toplantı sonrası açıklamalar yaptı.

Haberin Devamı

Kulüpler Birliği Vakfı, bugün saat 14:00 sularında başlayan, gündemi Halil Umut Meler'e yapılan saldırı, yayın ihalesi ve kulüplerden gelen diğer konular olan bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya, saat 15:00 sularında Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak dahil oldu. Bakan Bak, saat 18:50 sularında vakıf binasından bir açıklama yapmadan ayrıldı.

Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç, 5 saatten fazla süren toplantının ardından açıklamalar yaptı.

Pazartesi akşamı hepimziin gözü önünde yaşanan olaylar başta futbolun paydaşları olmak üzere tüm ülkemizi derinden yaralamıştır. Aynı zamanda ülkenin futbol marka değerine de zarar vermiştir. Böyle şiddet içeren olayın kabul edilmesi mümkün değildir. Halil Umut Meler'in yaşadıkları hepimizin içini acıttı. n çok da ailesinin içini acıtmıştır. Kendisine, ailesine, maçı yöneten hakemlere geçmiş olsun diyoruz KulüplerBirli,ği olacak. Önemli olan bir an önce sağlığına kavuşması. O an verdiği kararını gözden geçirip sahalara dönmesini diliyoruz.

Haberin Devamı

Yaşananlar sporun ruhuna yakışmadı. Görmeyi istemediğimiz bir olay. Herkes bunu konuşuyor ama bu hadisenin benzerlerinin statlarımızda daha önce de yaşandığını unutmayalım. Bu kadar kameralar önünde olmasa da yaşandığını unutmayalım. Bir daha benzer olayların yaşanmaması için ne gerekiyorsa adımları atmak gerekir. Bu yaşananları iyi anlamak lazım, gerçeği hep birlikte görmeliyiz. TFF, MHK, kulüpler, sporcular, teknik direktörler... Nereden nereye geldiğimizi görmeliyiz. Türk futbolunun geldiği noktayı enine boyuna düşünmek zorundayız. Biz bu noktaya nasıl geldiğimizi anlarsak sonrası için çözüm üretebiliriz ve adım atabiliriz. Bu tabloda herkesin payı var, kimse sorumluluktan kaçmamalı.

"TFF BU KONUDAN KENDİSİNİ AYIRAMAZ"

TFF'nin kendisini ayırıp, sorumluluğu başkalarına atarak çözebileceği sorunlar değil bunlar. Kulüpleri, yöneticileri, sporcuları, spor yorumcularını, eski hakemleri azmettirici olarak göstermek kabul edilebilir değil. Toplantıda bunda hemfikiriz. Sayın Büyükekşi'nin Gaziantep FK başkanlığını yaptığı dönemde bazı maçlardan sonra hakemlerle ilgili açıklamalarına da gözardı etmemek lazım. Hepimizin bir hedefi var. Kazanmak, kaybetmek, üzümek, sevinmek bunun içinde var. Türk futbolu yarışmanın ötesine geçmi ve ayrışma noktasına gelmiştir. Bu durum futbolumuza ve ülkemize zarar verme noktasına gelmiştir. Ülkemizin huzuru, toplumumuzun birlik ve beraberliği en önemli kırmızı ç,izgimiz olmak zorundadır. Bu huzuru bozan pek çok şey varken futbol bunların önünde gelmemelidir.

Haberin Devamı

"AYRIŞMAYI KÖRÜKLEYENLERE İZİN VERİLMEMELİ"

Hepimizin bir paydada buluşup sorumluluklarımız çerçevesinde elimizden geleni yapmak durumundayız. Futbolda şiddet, hepimizin çözmesi gereken bir sorundur. Sorumluluğu başkalarına yıkmak, kendi hatalarını ve sorumluluklarını görmezden gelmek, kronikleşmiş sorunları örtmek için bu talihsiz olayı fırsat bilmek kabul edilemez. Olay sonrası, bu bilinçten ne kadar uzak olduğumuzu görüyoruz. Futbol rekabetinden ne kadar uzak olduğumuzu görmekteyiz. Kasten ayrışmaya hizmet edenlere izin verilmemeli, ayrılmayı körükleyenlere izin verilmemeli. Ülkemizde daha önce çok daha vahim olaylar yaşanmıştır ve üzeri örtbas edilmiştir. Başta TFF olmak üzere tüm paydaşların yaptıkları yanlarına kalmamalıdır. Bunun kararlılığını hep birlikte göstermek zorundayız. Zamanı geldi de geçiyor.

Haberin Devamı

"BAKANIMIZIN SORUNLARI BİZDEN DİNLEMESİ ÖNEMLİ"

Bakanımız bugün toplantımıza katıldı. Kulüpler olarak kronikleşmiş sorunlarımızı değerlendirdik. İki tane temel sorun var: Adil rekabet ve finansal sorunlar. Bunlar birbirini tetikleyen sorunlar. Bakanımızın sorunları bizzat bizden duymasını kıymetli buluyoruz.

"CUMHURBAŞKANIMIZA DA GİDECEĞİZ"

Bugüne kadar Türk futbolunun sorunlarını sadece TFF Başkanından dinleyen Cumhurbaşkanımız ve diğer bakanlarla görüşme talebimizi de bakanımızailettik. Sorunlar belli, yeter ki çözüm iradesi olsun. Bakanımızın varlığı ve desteği oldukça önemli. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Sorunlar giderilene kadar sık sık görüşeceğiz.

Haberin Devamı

Futbolda her türlü şiddetin sahalardan silinmesi, şiddetin ana sorunu olarak adaletsizliğin çözülmesini istiyoruz. Er ya da geç ülkemiz hak ettiği huzurlu futbol ortamına kavuşacaktır. Futbolda hepimizin keyif alacağı ortamın geleceğine inanıyoruz. Federasyonun çözüm için çalışması, liyakatli bir kadro ile çalışmalar yapması gerekmektedir. Kulüpler olarak biz de üzerimize düşeni yapacağız. Halil Umut Meler'in yaşadığı olayla ilgili futbolun tüm paydaşları samimi duygularını göstermişlerdir.

UEFA'ya, FIFA'ya, İngiltere'ye teşekkür eden TFF Başkanının kulüplere, futbolcularımıza ve hocalarımıza teşekkür etmemesinin de altını çiziyorum. Kulüp başkanları bunu söylememi özellikle rica etti.

Haberin Devamı

BÜYÜKEKŞİ'NİN İSTİFASI KONUŞULDU MU?

Böyle bir durum olmadı. Federasyondan memnun olan kulüpler var, hiç memnun olmayan kulüpler var. Federasyonlar değişiyor, MHK değişiyor ama sorunlar devam ediyor. Adil rekabet olmamasının sebebini herkes biliyor. Federasyon bir irade ortaya koydu, takipçisi olacağız.

ERTELEME KARARI KULÜPLERE SORULDU MU?

Tabii ki sorumladı. Süresiz erteleme kararı alınırken sanırım aklında başka bir şey vardı ama Salı günü yeniden başlayacağız. Fenerbahçe'nin takım otobüsü kurşunlandı, maçlar devam etti. 'Fenerbahçe sahaya çıkmazsa sonucuna katlanır' dendi. Süresiz erteleme kararı iki gün içerisinde değişti.

"YAYIN İHALESİ VE E-BİLET KONULARINI BAŞKA TOPLANTIDA KONUŞACAĞIZ"

Bugünkü toplantı aslında planlı bir toplantıydı ama Pazartesi günü olanlardan sonra gündem değişti. Yayın ihalesi ve e-bilet konusunu başka bir toplantıda konuşacağız.

"HAKEM SORUNU DEVAM ETMEKTEDİR"

Hakemlerin hastane çıkışı açıklamaları, sözcü olarak seçtikleri kişiler içeride büyük rahatsızlık yarattı. Hakemliğin durumu ortada. Devre arasında çok ciddi radikal adımlar atılacağı, bu hakem sıkıntısının minimuma indirilmesi için bir yol haritası olduğu anlatıldı. TFF de bize bu hakemlerle gitmeyeceğini defalarca söyledi. Şimdi TFF hangi noktada göreceğiz. Bu işi haftalardır konuştuk. Hakem atamaları için Almanya'ya gidildi, yeni sistem getirileceği söylendi. Bekliyoruz. TFF bir ara 'Bu hakemler bizi de mi yemek istiyor?' kuşkusu yaşadı. Hakem sorunu devam ediyor.

Olaydan önce TFF ile yaptığımız toplantıda devre arasında ciddi tedbirler alınacağı söylendi. Olayın ardından federasyonun ne yapacağını göreceğiz. Talihsiz bir olay yaşandı ama hakem problemimiz olduğu aşikar. Hakem sorunu devam etmektedir. Türkiye'nin en iyi hakemi yaşadı bu sorunu, kimse yaşamasın tabii ki. Ama son toplantıda radikal değişikliklerin yapılacağı bize söylendi. Bakalım TFF tutarlı mı değil mi...

"PASSOLİG MÜMKÜNSE KALDIRILSIN"

Passolig mümkünse kaldırılsın dedik. Yeni bir ihaleden ziyade mümkünse tamamen kaldırılmasını istedik.

"TFF TEMİZLİK İSTİYORSA..."

Son dönemde çok sayıda iddia gündeme geldi. Meşhur Serdar Tatlı mektubu ve hakemliği bırakan Kemal Yılmaz olayları var. Kara para aklamalardan bahsedildi. Eyüpspor başkanı şike teklifi geldiğini anlattı. Sayın Erden Timur, Lale Orta'nın bana görüntüler gönderdiğini iddia etti. İki kulüp TFF'den soruşturma istedi ama hala bir sonuç yok. TFF temizlik istiyorsa, son 6 haftadaki konular ortada. Uygun konjonktür sağlandı. Yeter ki istek olsun.

"16. HAFTANIN ERTELENMESİ HAKSIZLIK"

Bu haftaki maçların Ocak'a ertelenmesi... Rekabette o da büyük bir haksızlık. Kurşunlanmadan sonra maçlar devam etti, biz tehdit edildik. Burada bir duygu patlaması yaşanıyor. Bu Türk futbolu için milat sayılmalı. Biz bu işi çözebiliriz. Hakemler maçlara çıkar, çıkmaz.... Bilemiyorum. Hakemlerle ilgili düşüncemi biliyorsunuz.

BAKMADAN GEÇME!