'Fenerbahçe taraftarları bunlara dikkat etsin' Final Four'da...

Güncelleme Tarihi:

Fenerbahçe taraftarları bunlara dikkat etsin Final Fourda...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2018 15:45

Bosna ve Sırbistan’da freelance gazetecilik yapıp Belgrad’da yaşayan Gürkut Gürsoy, THY EuroLeague Final Four’u öncesi Hürriyet Gazetesi’nden Fatih Saboviç'e konuştu.

Haberin Devamı

İşte Gürsoy'un Fenerbahçeli taraftarlara özel tavsiyeleri ve uyarıları...

YUNANLILARIN GİTMEMESİ AVANTAJ
- Sırbistan’daki Final Four’a Yunan takımlarından katılabilen olsaydı ortam çok sıkıntılı olabilirdi. Çünkü hem Partizan’ın hem de Kızılyıldız’ın Yunan ekipleriyle kardeşlik ve gönül bağları söz konusu...

SIRPLARIN, FENERBAHÇE SEMPATİSİ BÜYÜK
- Sırbistan’da Fenerbahçe takımına yönelik, Obradovic, Guduric ve Kalinic’ten dolayı büyük bir sempati var. Ancak aynı durum Fenerbahçe taraftarlarına yönelik olarak söz konusu değil. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise Fenerbahçe-Novi Pazar kardeşliği...
- Obradovic özellikle Partizanlılar tarafından basketbol tanrısı olarak görülüyor. Televizyonlardaki yorumlarda da favori Fenerbahçe gösteriliyor. CSKA’dan daha yüksek şansa sahip gösteriliyor. Sırp takımları Türkiye’yi gelir noktası olarak görüyor. Oyuncularını 1-2 sene oraya satıp ciddi gelir elde ediyorlar. Bundan dolayı da basketbol camiasının onlara büyük sempatisi var. Bu salona da yansıyacak. Sadece Obra değil Kalinic ve Guduric de gençlerin sevgilisi...

- Evet Sırpların CSKA’ya da sempatisi var ama futbol takımına... Bütün Sırbistan’daki medya desteği, Fenerbahçe’deki Sırp kadrolaşmasından dolayı Fenerbahçe’ye yönelik. Taraftar avantajı da Fenerbahçe’de... Her şekilde de medyada da sokakta da insanlar Türkler kazansın istiyoruz gibi bir yaklaşımları var.

EUROBASKET’TEKİ DESTEĞİ UNUTMUYORLAR
- Türkiye’deki Avrupa Şampiyonası’nda, Ülker Arena’da Fenerbahçe taraftarlarının Sırbistan Milli Takımı’na verdiği destek günlerce gazete ve TV’lerde konuşulmuştu. Bu da desteğin Fenerbahçe’den yana olmasında büyük etken.
- Avrupa’daki 5-6 en ateşli taraftar grubundan 2’si Sırbistan’da... Kızılyıldız taraftarı Marko İvkovic’in Türkiye’de öldürülmesinden dolayı Delije’nin Galatasaray’a karşı tepkisi var. Ancak Delije’den çok insan tanıyorum, Fenerbahçe’ye karşı kötü değiller.
- Aralık’ta ve Nisan’daki maçlarda Kızılyıldız ve Partizan tribün grupları mafya bağlantılarıyla da alakalı olarak çok ciddi olaylar ve problemler yaşadı. Partizan tribün grubu Grobari ve alt grupları, karşılıklı ciddi savaş içerisinde...

BELGRAD’DAKİ TÜM REZERVASYONLARDA TÜRK İSİMLERİ VAR
- Türk taraftarlar bir kere Belgrad’ı esir alacak kesin... Bütün evler ve oteller Türkler tarafından tutulmuş. Restaurantlarda bile rezervasyonlarda Türklerden başka isim gözükmüyor, biraz Litvanyalılar var...
- Belgrad esnafı çok memnun, çünkü Türkler para harcıyorlar. Ama ne yazık ki taraftarlarımızın alkolle ilişkisi Avrupalılar gibi değil. Bu nedenle, bu konuda ekstra dikkatli olmaları ve olası provokasyonlara gelmemeleri gerekiyor.
- Avrupa’da yaşayan Türklerin milliyetçi ve İslami yönleri ağır basabiliyor. Mesela bugün Bosnalılar bile bugün Sırbistan’daki bir maçta Bosna bayrağı açmayı uygun görmüyorken, -Türkler arasında Yunan maçında KKTC bayrağı açmak gibi- taraftarlarımız bunu yapabiliyor. Salonda buna kimse laf etmez ama salon dışındaki insanlar çok radikal.

KOSOVA BAYRAĞI, NOVİ PAZAR FORMASI, ATKISI VESAİREYE DİKKAT!
- Kosova bayrağı açan kimse olmaz umarım. Şu anda Kosova-Sırbistan ilişkileri o kadar kötü ki; hapis bile yatabilirler. Terör eylemi sayılıyor.
- Bosna ve Sırp halkı birbirine düşman değiller aslında siyaset haricinde... Siyasi şeylere ve dini sloganlara girmemek lazım.
- Kosova bayrağı açmak kadar zor durumda bırakacak şey, Novi Pazar bayrağı, forması ve atkısı vs...

GÖZALTI SÜRELERİ 1 AYI BİLE BULABİLİYOR
- 17 Mayıs günü Sırbistan’da Ortodokslar için çok önemli bir gün, o gün şehirde olacak taraftarlar dini bir törene şahit olacaklar. Bu yüzden gelip misafir olduğumuz ülkedeki insanların değerlerine saygı duymak lazım.
- Sırp polisi AB ülkelerinden çok farklı. Olası bir kavgada dağıtmaktan çok ilk 10 dakika kavgayı izlerler ve gözaltı kovalarlar. Maça gidenlerin, salona yakın civarda olaya karışmadığını ispat etmek çok zor. Türkiye gibi değil. “Ben olaya karışmadım” deyip ispatlayamazsın. Çünkü Sırbistan’da kamera yok. Gözaltında kalırsınız, büyükelçilik size yardım gönderemez. Gelip oteller dışında kalıyorsanız sıkıntı yaşarsınız.
- Şu da çok açık ne Kızılyıldız ne de Partizan’ın 5500 kişi ile baş edecek hâli yok. 5500 bilet alındığı 600 biletin Türkler tarafından elden çıkarıldığı söyleniyor.
- Sırplar çok yardımsever, geniş, eğlenmeyi seven ve böyle şeylerden hoşlanan insanlar ama kendi değerlerine sataşma olursa ağır tepki gösteriyorlar. Çok ciddi polis önlemleri alınacak. Son günlerde gördüğümüz o. Büyük bir olay olmaması en büyük temenni. Karakol ve adli işlemler Türkiye gibi değil çok uzun... Çok büyük olayların yaşandığı Partizan-Kızılyıldız maçında insanların savcı karşısına 32. gün çıktılar. Her yerde sigara içildiği için etkilenenlerin sinemada, salonda, kapalı yerlerde. Sağlıklarına dikkat etsinler.

SALONDA ÇOK FAZLA SIRP OLMAYACAK AMA...
- Bilet fiyatları Sırp halkının gelir seviyesinin çok çok üzerinde ama ucuza kampanyalarla bilet verildi. Halk kesiminden de insanlar gelecekler maça... Çok eminim Fenerbahçe’yi destekleyeceklerdir. Belgrad’da taraftar kortejlerine polis çok müsaade eder. Tek bir şeridi kapatır ve taraftarın bu şovlarına engel olmaz. Yeter ki iki taraftar grubu karşı karşıya gelmesin. Salonun olduğu yer ve şehir merkezi aslında uzak. Salonun olduğu yer Sinan Erdem gibi bir yer. Etrafında da çok yeme içme yerleri restaurantlar yok.

BELGRAD’A ARABA İLE GİDECEK OLANLARA ÖNEMLİ TAVSİYE!
- Arabayla gelecekler dikkat etsin. Sokak parkı zordur zor bulunur. Ödeme yapmanız gerek. Park pahalı. 3 saat sonra arabanızı çekerler. Konakladığınız yerlerde arabaları bırakın. Çünkü şehrin her yeri yürüme mesafesinde. Hiç gerek yok arabayla dolaşmaya...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!