'Göndermesek morali bozulurdu...' Bir dönem fırtına gibi eserdik... Halterimize ne oldu?

Güncelleme Tarihi:

Göndermesek morali bozulurdu... Bir dönem fırtına gibi eserdik... Halterimize ne oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2021 10:05

Türkiye'nin ata sporumuz güreşten sonra, olimpiyatlarda en çok madalya kazandığı spor dalı olan halter, bu defa yüzümüzü güldürmedi. 2020 Tokyo'da genç halterciler Muhammed Furkan Özbek ile Nuray Levent madalyanın uzağında kalarak organizasyona veda etti... Naim Süleymanoğlu ile başlayıp Halil Mutlu ve Nurcan Taylan'la devam eden halter efsanesi, sessiz sedasız spor tarihin satırlarına karıştı. Peki neden? Başkan "Tokyo'da başarısız olduk..." diyor, yaşayan efsane ise "Gördükçe kahroluyorum..." İşte bir dönem göğsümüzü kabartan, halterimizin içine düştüğü durum...

Haberin Devamı

"İnanılmaz bir şey.. İnanılmaz Naim... 190 kilo... Hiç kimse yetişmeye uğraşmasın en büyük budur... Hiç kimse yetişmeye uğraşmasın... İnanılmaz bir rekor... Naim Süleymanoğlu gerçekten dünyanın en büyüğü..." 

1988 Seul Olimpiyatları'nda TRT spikerinin sarf ettiği bu sözler, milyonlarca çocuğu bir anlığına halterci yapmıştı. İçlerinde bir çoğu ise Naim'in açtığı bu yoldan ilerledi... 

Göndermesek morali bozulurdu... Bir dönem fırtına gibi eserdik... Halterimize ne oldu

Halter; 8 altın, 1 gümüş ve 2 bronzla, toplamda 56 madalya kazandığımız güreşten sonra, olimpiyatlarda en çok madalya kazandığımız branş oldu.

1988 Seul'de Naim Süleymanoğlu ile esmeye başlayan rüzgar; Halil Mutlu, Nurcan Taylan, Taner Sağır, Reyhan Arabacıoğlu ve Sibel Özkan ile devam etti. Ancak bu rüzgar 2012 olimpiyatlarında dindi.

Haberin Devamı

2016 Rio'da ise Türkmenistan uyruklu Daniyar İsmayilov'un gümüşüyle son madalyasını elde etti.

2020'DE KOTAYA TAKILDIK

Önceki gün sona eren 2020 Tokyo'ya ise 'kota sorunu' yüzünden sadece iki sporcu gönderebildik.

Uluslararası Halter Federasyonu Olimpik Sıralama Listesi'ne göre belirlenen kotaya sadece 2 sporcu sokabilen Türkiye umduğunu bulamadı.

67 kilo erkeklerde Türkiye adına yarışan 20 yaşındaki Muhammed Furkan Özbek ilk turda elenirken, kadınlarda Nuray Levent ise oyunları 9. sırada bitirdi ve madalya kürsüsüne çıkamadı.

Göndermesek morali bozulurdu... Bir dönem fırtına gibi eserdik... Halterimize ne oldu

NAİMLER, HALİLLER TARİHTE KALDI...

Peki 1988 ile 2008 arasında olimpiyatlarda en büyük gurur kaynağımız olan halterde neden yeni başarılara imza atamadık?

HALİL MUTLU: BU DURUM BENİ KAHREDİYOR

4 yıl önce aramızdan ayrılan Naim Süleymanoğlu'nun ardından Türk halterinin en büyük ismi olan Halil Mutlu, mevcut tabloyu "Kahroluyorum..." diye tanımlıyor.

Hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Halil Mutlu "Maalesef son dönemde halterde beklentilere cevap veremiyoruz. Halkımızın çok büyük beklentileri var, iyimser olamayacağım kötüyüz. Devletimiz, halkımızın vergileri sayesinde bütün imkanları sporcularımıza sağlıyor. Kimseyi incitmek veya üzmek istemiyorum ama halterde maalesef beklentilere karşılık veremiyoruz ve bu beni kahrediyor" dedi.

Haberin Devamı

Geleceğe dair yine de umudunu yitirmediğini belirten Mutlu "Muhammed Furkan Özbek genç bir kardeşimiz, bu olimpiyatta olmadı ama inşallah Paris’te olacak. Buradaki hatalarından ders çıkarırlarsa beklentilere cevap verebilirler, ben yapabileceklerine inanıyorum ancak asıl inanması gereken kendileri..." diye konuştu.

Göndermesek morali bozulurdu... Bir dönem fırtına gibi eserdik... Halterimize ne oldu

BAŞKAN TAŞPINAR: TOKYO'DA BAŞARISIZ OLDUK

Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar ise içinde bulunan durum hakkında 'Sporcularımız gelişmeli...' görüşünde.

Eski yönetimleri eleştiren Taşpınar'a göre sorunun kaynağı geçmişten gelen yanlışlara dayalı. İşte Taşpınar'ın söyledikleri:

Haberin Devamı

*Halter, 20 sene önce Türkiye’nin göz bebeği konumundaydı, Biz yönetime geldiğimizde bir enkaz devraldık, altyapıda sporcumuz dahi yoktu. Birçok zorlukla uğraştık ama bizim dönemimizde madalya sayısı 62’den 225’e çıktı.

*Rio 2016 Olimpiyat Oyunları’nda gümüş madalya alan sporcu çıkardık ancak Tokyo’da hiç başarılı olamadık. Furkan Özbek 20 yaşında ve rakiplerinden küçük. Her şeye rağmen kendisinden bronz madalya bekliyorduk, yapamadı. Furkan bir buçuk ay arayla üst üste üç yarışmaya gitti ve bu doğru değildi.

Göndermesek morali bozulurdu... Bir dönem fırtına gibi eserdik... Halterimize ne oldu

"GÖNDERMESEYDİK MORALİ BOZULACAKTI"

*Dünya şampiyonasına gidebilmek için çok ısrarcı oldu. Buna karşın olimpiyata göndermeseydik morali çok bozulacaktı. Biz ve antrenörleri kendisine yorgunluğunu söyledik ama yapabileceğini düşündü. Başarısızlığın bahanesi olmaz, biz Tokyo’da başarılı olamadık. Nuray’ın ise kendisini daha fazla geliştirmesi gerekiyor şu an hazır değil. Sporcularımız iyi ama ilk kez katılıyorlar gelişmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

HALTERDEKİ SORUN KÜRESEL

Türkiye'nin olimpiyat oyunlarına bu defa sadece 2 sporcu gönderebilmesi aslında halterin dünya genelinde içine düştüğü durumla da doğru orantılı. Öyle ki yıllardır halterin adı, uluslararası düzeyde, doping, rüşvet, seçim hilesi gibi skandallarla anılıyor.

Durum öyle bir hale geldi ki Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Uluslararası Halter Federasyonu'na (IWF) yaptığı uyarıların dozunu her geçen yıl artırdı. Otoritelere göre IWF gerekli adımları, özellikle dopingle mücadele için, atmazsa olimpiyat oyunlarından çıkarılacak.

TARTIŞILAN ADAM: TAMAS AJAN

Halterin uluslararası düzeyde 'istenmeyen adam' ilan edilmesinin başlıca sebebi ise Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 20 yıl boyunca başkanlığını yürüten ve geçtiğimiz yıl istifa etmek zorunda kalan Macaristanlı yönetici Tamas Ajan.

Haberin Devamı

Dünya Anti-Doping Ajansı'nın raporlarına göre; adı 'dopingle' en çok anılan federasyon UOK.

Ajansın raporlarına göre; Tamas Ajan'ın yolsuzluk yaptığı, rüşvetle seçim sonuçlarını etkilediği ve doping test sonucu pozitif çıkan doping testi sonuçlarının üstünü örttüğü iddia ediliyor. IWF'de 1976'dan 2000'e kadar genel sekreter olarak çalışan 82 yaşındaki Ajan, suçlamaları kabul etmiyor ancak eleştirilere daha fazla dayanamayıp 15 Nisan 2020'de görevinden istifa etti. Yeni yönetimin Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile arasını nasıl düzelteceği ise şimdilik merak konusu.

 DOPİNG İDDİALARINDAN TÜRKİYE'DE NASİBİNİ ALDI!

Dünya halterindeki doping skandallarından masalesef dönem dönem bizim sporcularımız da nasibini aldı.

İki şampiyonumuz doping kullandıkları gerekçesiyle toplamda 6 yıl men cezası aldılar.

*2004 Atina Olimpiyatları'nda Olimpiyat ve Dünya rekoru kırarak altın madalya kazanan Taylan, doping kullandığı gerekçesiyle 2012 yılında Uluslararası Halter Federasyonu tarafından 4 yıl men cezası aldı.

*Halil Mutlu da 2005 yılında dopingli çıkmış ve 2 yıl men cezası almıştı.

 

Göndermesek morali bozulurdu... Bir dönem fırtına gibi eserdik... Halterimize ne oldu

TÜRKİYE'NİN TOPLAMDA 11 MADALYASI VAR

Türkiye, olimpiyat oyunlarında halter branşında 8 altın, bir gümüş ve 2 bronz olmak üzere toplam 11 madalya kazandı.

Seul 1988'de Naim Süleymanoğlu altı dünya ve dokuz olimpiyat rekoru kırarak altın madalya kazandı. Süleymanoğlu, Barcelona 1992'de ikinci kez Türkiye'ye altın madalya kazandırdı.

Naim Süleymanoğlu Atlanta 1996'da üst üste üçüncü olimpiyat şampiyonluğunu kazanarak halter tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. Bu olimpiyatta ayrıca Halil Mutlu altın madalyanın sahibi oldu.

Sydney 2000'de Halil Mutlu ikinci kez katıldığı olimpiyat oyunlarında yine altın madalya kazandı.

Halil Mutlu Atina 2004'te bir kez daha altın madalya kazanarak Naim Süleymanoğlu'nun ardından olimpiyatlarda üst üste üç kez altı kazanan sporcu oldu. Taner Sağır da Türkiye'ye bu oyunlarda bir altın madalya daha kazandırmayı başardı.

Atina'da ayrıca kadınlarda Nurcan Taylan, altın madalya kazanarak olimpiyatlarda bu başarıyı gösteren ilk kadın Türk sporcu olarak tarihe adını yazdırdı. Aynı oyunlarda Reyhan Arabacıoğlu ile Sedat Artuç da bronz madalya elde etti.

Rio 2016'da ise Daniyar İsmailov, Türkiye'ye gümüş madalya getirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!