Beşiktaş favori, Fener tavşan çıkarmalı

Güncelleme Tarihi:

Beşiktaş favori, Fener tavşan çıkarmalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2019 08:30

Derbiye Şenol Güneş'in tercihleri damga vurur.

Haberin Devamı

Beşiktaş’ta “Fenerbahçe’yi yenersek şampiyon oluruz” havası var. Kadro olarak Fenerbahçe’den daha iyi, ev sahibi avantajına sahip ve yükselişte. Fenerbahçe’nin puan alabilmesi için şapkadan tavşan çıkarması lazım.

1- Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi nasıl sonuçlanır? Maçın kaderini kim belirler, hangi oyuncu öne çıkar?

2- Güneş’in yerini kim doldurabilir? Sergen Yalçın, Rıza Çalımbay, Tamer Tuna ve Guti isimleri dolaşıyor...

3- Yanal da tartışılmaya başlandı. Ara transferler övülmüştü ama sorunlar devam ediyor. Bu ‘başarısızlığının sırrı’ nedir?

4- Diagne de Love mı olacak? Yoksa yanlış mı bakılıyor? 1 penaltı golü olsa da, takımı oynadığı 2 maçta 7 gol attı.

5- İlk maçlar öncesi G.Saray’dan umutluydunuz, iyi sonucu alan F.Bahçe oldu. Takımlarımızın tur şansı nedir?

Haberin Devamı

6- MHK değişti. Yeni yönetimi nasıl buldunuz? Artık herkesin mutlu olacağı hakem yönetimleri olacak mı? 

İBRAHİM SETEN: Kadro ve motivasyon açısından Beşiktaş ağır basıyor. F.Bahçe çabalıyor ama henüz ideal ritmini bulmuş değil.

UĞUR MELEKE: Rekor pozisyonlu, giden gelen karşılıklı gollü ve sonucunu nüansların belirleyeceği süper bir derbi izleyeceğiz.

GÜNTEKİN ONAY: Favori Beşiktaş ancak Burak'ın arkasında nasıl bir üçlü olacak? Bunun cevabı sonuçta etkili olacak.

MEHMET ARSLAN: Beşiktaş'ın kazanması bekleniyor ama skoru fizik belirleyecek. Bu anlamda yukarı çıkan F.Bahçe kazanır.

İBRAHİM SETEN:

BEŞiKTAŞ CAMiASI DERBiYE ÇOK MOTiVE

1- KADROLAR ve motivasyon açısından Beşiktaş ağır basıyor... Neden kadrolar derseniz, F.Bahçe’nin durumu malum, çabalıyor ama henüz ideal ritmini bulamadı... Defans tutamıyor, forvet atamıyor. Beşiktaş’ta ise cezalı Ljajic yok desek; yerine Kagawa var. Takım halinde performans yükselişi dikkat çekici seviyelerde. Ev sahibi avantajı da onlarda. Her gördüğüm Beşiktaşlı “F.Bahçe’yi yenersek şampiyonuz” diyor. Futbolcu, teknik adam, camia bu maça motive. F.Bahçe’nin puan almak için şapkadan tavşan çıkarması gerek.

KOVAC, SERGEN VEYA AVCI GELEBiLiR

2- FIKRET Orman’la geçenlerde bir dost ortamında konuştum. Bir kere şurası kesin: Beşiktaş’ı küçülerek büyütmeyi planlıyor. Artık yıllık 3+ milyon Euro’luk kontratlar, keyfekeder transferler yok. Bu projeyi uygulamaya da geçtiler zaten. Burak’ı normal ücretinin yarısına, scout transferi Mirin’i çok ucuza, Kagawa’yı neredeyse bedavaya almak bunun ürünleri. Az maliyetli kadronun başına yabancı olursa Kovac; yerli olursa Sergen veya Abdullah Avcı gelebilir. Bunlar benim öngörülerim.

Haberin Devamı

DERBi SONRASI F.BAHÇE’DEN BiR PATLAMA BEKLİYORUM

3- ERSUN Yanal’ın elinde sihirli değnek yok. Kaybetmeyi alışkanlık haline getirmiş, ilk golü yediği hiç bir karşılaşmayı çevirmeyi başaramamış, muazzam kırılgan, aynı derecede tedirgin bir kadrodan söz ediyoruz. Henüz sonuca yansımasa da F.Bahçe’de istatistiksel bazda olumlu gelişmeler var. Oyuncu kalitesi de yükseldi. Biraz mental destekle F.Bahçe, bu zorlu ligde çıkışa geçer. Beşiktaş mücadelesinde olmasa bile, ertesi haftalarda bir patlama bekliyorum.

DIAGNE ÇOK YAKINDA COŞAR

4- BU soruya “Oha” diyorum... Bir kere kumaş ve yaş açısından arada büyük fark var. Diagne’yi sorumsuz, kırmızı karta kaşınan hareketleri nedeniyle eleştirebiliriz. Henüz penaltı dışında gol atamaması, hatta şutlarının mebzül miktarda olmaması da kötü. Ama rakip defansı meşgul etmesi, çevresindeki arkadaşlarına boşluklar yaratması ve kalitesini görmezden gelmek hainlik olur. Biraz daha bekleyelim; coşar yakında...

Haberin Devamı

SPEKTAKÜLER SONUÇ BEKLEMiYORUM

5- IKI takım arasında Avrupa’yı daha fazla önemsemesi gereken F.Bahçe... Çünkü bu sezon 1-2 tur atlayarak en azından teselli ikramiyesi yakalayabilirler. G.Saray ise şu zorlu fikstürde lige fokuslanmış belli ki. İki takımımıza da başarılar dilerim ama Avrupa’da çok spektaküler sonuç almalarını beklemiyorum açıkçası.

HAKEM PROBLEMi ALTYAPI GiBi BiR GÜNDE ÇÖZÜLEMEZ

6- HAKEMLER VAR’dan faydalanırken çok pozitif sonuçlar çıktı ortaya. Ama bir sonraki aşamada maçı VAR’a yönettirmeye kalkınca komplikasyonlar doğmaya başladı. Görünmeyen hakem, sahadaki hakemin önüne geçmemeli bence. Ama o kadar üst üste ve saçma hatalar olmaya başladı ki, “MHK doğru zamanda başkan ve yönetimini değiştirmiş” diyebiliriz. Hakem problemi altyapı problemi gibi; bir günde çözülmez...

Haberin Devamı

Beşiktaş favori, Fener tavşan çıkarmalı

UĞUR MELEKE:

KAGAWA VEYA MOSES MAÇI

1- LIGDEKI konumları ne olursa olsun, futbolumuzun zirve maçlarından birisi. Büyük maçların kaderini büyük oyuncular belirler. Soldado, Valbuena, Quaresma, Skrtel, Vida, Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası ve Devler Ligi seviyesinde yarı final, finaller oynamış isimler. Ljajic’i izleyemeyecek olmak üzüyor ama Kagawa’nın varlığı heyecan verici. Moses’ın da. Rekor pozisyonlu, bolca giden gelen, karşılıklı gollü, sonucu nüansların belirleyeceği süper bir derbi izleyeceğiz. Moses veya Kagawa’nın maçı olacak gibi.

DiJiTAL ÇAĞ ÇOCUKLARINA UYMALI

2- BEŞIKTAŞ’ta sadece teknik yönetim değil, kadro da dönüşümde. 2015-19 arası 2 şampiyonluk, 2 de harika Avrupa sezonu üreten takım yaşlandı ve hızla terk ediyorlar gemiyi. Muhtemelen 2019-20 sezonunda daha genç bir Beşiktaş olacak. Bu dijital çağ çocuklarıyla 60 yaş üstü hocaların iletişim kurmakta biraz güçlük çektiklerini düşünüyorum, teknik yönetimi de genç bir rol modele vermekte fayda var sanki. Adı geçenlerden Sergen de, Guti de bu tanıma uyuyorlar.

Haberin Devamı

TABELAYA ÇABA DEĞiL GOL YAZILIYOR

3- F.BAHÇE’nin başarısızlığının çok gizli bir sırrı yok. Yazın 11 transfer yapıldı ve Jailson dışında hiçbirinden verim alınamadı. Özellikle iki santrfor transferi büyük hayal kırıklığı. Futbolda da tabelaya malumunuz sadece gol yazılıyor. Çaba, tutku ve pozisyon sayısı yazılmıyor. F.Bahçe’nin bir seri yakalaması için Soldado kalan 12 maçta grip bile olmamalı. Zira Slimani bu haliyle City’nin ya da Barcelona’yı bile ritmini bozabilecek kudrette!

DIAGNE’YE HAVA TOPU LAZIM

4- ÖNCELIKLE Diagne’nin boyu 1,93. Bir benzetme yapmak gerekirse, Tore Andre Flo kadar. Bu boyda bir santrfordan maksimum faydalanmak için daha fazla hava topu, daha fazla karambole ihtiyaç var. Oysa Galatasaray ligin ikinci yarısında çok daha fazla yerden oynuyor. İkinci gerekçe de Diagne’nin aralıktaki fiziksel seviyesinden biraz geride olması. 22 Aralık-10 Şubat arası neredeyse iki ayda tek bir resmi maça çıktı ve belli ki bu iki ayı pek çalışarak geçirmemiş. Diagne’nin fiziksel olarak toparlandıkça veriminin de artacağını düşünüyorum ben.

F.BAHÇE’NiN TURU SLIMANI’YE BAĞLI!

5- G.SARAY’la Benfica 2015’te eşleştiğinde ikisinin değeri 140 milyon Euro civarındaymış. Zaten eşleşme son derece dengeliydi; bir maçı G.Saray, diğerini de Benfica 2-1 kazanmıştı. O eşleşmeden sonraki 3 yılda, G.Saray 90 milyonluk bir kadro kalitesine gerilemiş, Benfica’ysa 270 milyona sıçramış. Kalite farkı perşembe akşamı açıkça görülüyordu zaten. Fenerbahçe’yse Zenit’e ilk 45’te Kadıköy’ü dar etti. Zenit’in bu tur için en önemli kozu Slimani. Bir araz çıkarmazsa favori F.Bahçe.

BU, TEKNiK DiREKTÖR DEĞiŞiMi GiBi

6- BIR tür teknik direktör değişimi bu. Ve bir takımın oyuncu kalitesi iyiyse, teknik direktör değişiminin olumlu sonuç vermesini beklersiniz. Ben yeni nesil hakemlerden çok umutluydum; zira Umut Meler, Ümit Öztürk, Yaşar Kemal Uğurlu gibi birçoğu Süper Lig kariyerlerine iyi başlamışlardı. Bence yetenekli bir jenerasyon bu. İyi bir yönetimle buluşurlarsa şu son haftalardaki berbat performanslarını yukarıya çekebilecek potansiyelleri olduğuna inanıyorum. İnanmak istiyorum belki de.

Beşiktaş favori, Fener tavşan çıkarmalı

MEHMET ARSLAN:

FiZiK, TEKNiĞE GALiP GELECEK FENERBAHÇE KAZANACAK

1- KÖTÜ sonuç alan ama giderek fizik ve mücadele gücünü yukarı çeken bir Fenerbahçe var. Beklenen, derbiyi Beşiktaş’ın kazanması. Ancak ben bu derbide fizik gücün teknik kapasiteye galip geleceğini hissediyorum. Beşiktaş’ın kazanması için ikili mücadeleleri kazanması, fizik olarak da Fenerbahçe kadar efor sarf etmesi gerekir diyorum. Maçın belirleyici unsuru bu olacak.

GÜNEŞ SONRASI TARTIŞMASIZ SERGEN iLE TAMER iKiLiSi

2- HIÇ düşünmeden Sergen Yalçın ve Tamer Tuna ikilisi derim. Bu iki isim Fikret Orman’ın düşük bütçeli ama kaliteli takım oluşturma projesinin iki önemli beyni olur. Hem gençler, hem de futbolda söz sahibi olan ‘Z kuşağı’na da çok yakın isimler.

MAZERET ÜRETMEK YERiNE KULÜBE ÖZ ELEŞTiRi LAZIM

3- NE yazık ki öz eleştiri kültürünü geliştiremiyoruz. Fenerbahçe Başkanı’na söz söyleyemezsiniz, Fenerbahçe’ye de. Aynı şey diğer takımlar için de geçerli. Allah aşkına bir sıralama yapsanız Fenerbahçe’nin bu sezonki başarısızlığında hakemler ve hakem kararlarını kaçıncı sıraya koyarsanız? Ben son sıraya koyarım. Takım mühendisliği yerlerde, Ersun Yanal gelene kadar fiziki mücadele yerlerde, futbolcu kalitesi yerlerde... Ne yazık ki bu öz eleştiriyi yapmıyor Fenerbahçe. Ali Koç, bu konuda büyük bir umuttu. Ama o da ne yazık ki futbolun artık eskimiş klişelerine
başvuruyor. Mazeret üretmeden, öz eleştiri yaparak ve başarı üzerinden birilerine hesap sorma kaygısı gütmeden sadece işine odaklanan bir Fenerbahçe yaratılmalı.

DIAGNE’NiN SORUNU DiSiPLiN

4- GALATASARAY, şu anda Türkiye’nin en kaliteli ve donanımlı takımı. Diagne’nin varlığı, atılan o 7 golün nedeni değil. Ne yazık ki Diagne’nin bir disiplin sorunu var. Bunu aşmak zorunda. Ve belki de önündeki en büyük fırsat Galatasaray ile Fatih Terim. Terim, eğer onu kendi otoritesine bağlı hale getirebilirse, verimliliği artar. Ama tıpkı Balotelli gibi disipline edilemezse eyvah!

FENERBAHÇE VE BENFICA ŞANSLI

5- FENERBAHÇE’nin iki hedefi var: Biri düşme hattından uzaklaşmak. Ama daha önemlisi Avrupa Ligi’nde devam etmek. 1-0 tehlikeli skor. Ancak daha fazlası da olabilirdi İstanbul’da. Ben Fenerbahçe’nin son 16’ya kalacağını düşünüyorum. Kabul edelim ki Benfica, bu kupayı alacak kapasitede bir takım. Istanbul’da en azından yenilmeyeceğini düşünüyordum Galatasaray’ın. Olmadı. Tur bence Benfica’nın.

SORUN HAKEMLERDE DEĞiL

6- OLMAYACAK tabii ki. Bu ülkede kimseyi mutlu edecek bir hakem kurulu ya da yönetimi olmaz, olamaz. Evet, hakemler kötü de Allah aşkına bizim hakemlere bakış açımız çok mu mükemmel? Haksız penaltıyla kazanmayı kendine hak görenler, adalet istiyor. Sorun hakemlerde değil. Hakem konuşmayı ve mazeret üretmeyi, tüm suçu hakemlere atmayı alışkanlık haline getiren bizlerde.

Beşiktaş favori, Fener tavşan çıkarmalı

LJAJIC OYNASAYDI ‘BEŞiKTAŞ KAZANIR’ DEMEK DAHA KOLAYDI

1- DERBININ favorisinin Beşiktaş olduğunu söylemek zor değil. Siyah beyazlılarda çok formda olan ve etkili oynayan Ljajic yok. Şayet oynasaydı “Beşiktaş kazanır” demek daha kolay olurdu. Derbiye Güneş’in tercihleri damga vuracak. Burak’ın arkasındaki 3’lü kim olacak? Kagawa, Quaresma, Lens, Güven, Oğuzhan ve Pektemek. Bu 6 oyuncudan hangi 3’ü forma giyecek? Bu sorunun cevabının etkili olacağını düşünüyorum. Beşiktaş öne geçerse F.Bahçe kırılganlaşabilir. Ayrıca F.Bahçe’nin Zenit karşısında alacağı sonuç da sarı lacivertlileri olumlu veya olumsuz etkileyebilir. F.Bahçe orta sahası defansif oyunculardan kurulu. Sabırlı, iyi savunma yapan ve disiplinli bir Kanarya, Dolmabahçe’den puan çıkartabilir. Burada da Yanal’ın planı belirleyici olacak. Derbiye damga vuracak oyuncular Burak, Kagawa, Quaresma ve hemen her derbide gerginlik yaratan Soldado ile Caner oynarsa karşısında görev yapacak Moses olabilir.

SERGEN YALÇIN-TAMER TUNA BiRBiRiNi ÇOK iYi TAMAMLAR

2- SERGEN Yalçın-Tamer Tuna ikilisinin ideal tercih olacağını düşünüyorum. Daha önce de birlikte çalıştılar. “Tamer Tuna, ikinci adam olmayı kabul etmez” diyorlar. Neden etmesin? Bu ikili birbirlerinin eksiklerini tamamlayan niteliklere sahip.

YANAL, 6 SAVUNMACIYLA OYNUYOR, BU ONUN iMZASI DEĞiL

3- ERSUN Yanal, henüz bir oyun oturtamadı. Ofansif bir kurgu bekliyorduk. Jailson-Topal ikilisiyle, 6 savunmacı ile oynuyor. Kaleciyle birlikte 7 kişi savunmacı. Ersun Hoca’nın imzası olan bir oyun değil bu. Başarısızlığın sırrı ideal bir 11’in bulunamamış olması, Slimani’nin son derece yetersiz performansı ve kanat oyuncularının da az gol üreten isimler olması.

DIAGNE; AĞIR, TOPLA YUMUŞAK DEĞiL VE ASiST ÖZELLİĞİ YOK

4- DIAGNE için biraz daha beklemek gerekiyor. Ancak Senegalli’nin şu ana kadar ki görüntüsü: Ağır, topla yumuşak değil ve asist özelliği yok. Ayrıca pres de yapmıyor. İki maçta atılan 7 golün ciddi zafiyet gösteren kadrolara atıldığını da unutmayalım.

iKi TAKIMIMIZIN DA RÖVANŞTA iŞi ÇOK KOLAY OLMAYACAKTIR

5- IKI takımın da işi kolay değil. Benfica, 22 yaş ortalaması olan bir kadroyla Galatasaray’ı yendi. Terim, Lizbon’da teslim bayrağını çekmeyecektir ama o stadyumdan çıkmak formda Benfica’ya karşı çok zor. Fenerbahçe 1-0 kazandı. Bu küçük de olsa bir avantaj. İlk maçta 2 aylık maç eksiğini net bir şekilde gözlemlediğimiz Zenit’i daha iyi bir skorla geçmeliydiler. Görünen o ki Rus temsilcisi UEFA’ya çok da ağırlık vermiyor. Bu durum Fenerbahçe için St.Petersburg’da bir fırsat olabilir.

YENi MHK’NIN TEK ŞANSI VAR’I DOĞRU iŞLETMEK OLUR

6- YENI yönetimdeki bir çok ismin hakemliği çok tartışmalı ve yetersizdi. Açıkçası listeyi hiç beğenmedim. Bu zor görev için çok hazırlıklı olduklarını da düşünmüyorum. Tek şansları VAR’ı doğru işletebilmek.

Beşiktaş favori, Fener tavşan çıkarmalı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!