Speedy Hem İstanbulluları hem konuk liderleri kurtaracak

Güncelleme Tarihi:

Speedy Hem İstanbulluları hem konuk liderleri kurtaracak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2009 00:00

Önce üstü açık kırmızı turist otobüsleriyle, ardından gezinti helikopterleriyle adını duyurdu. Şimdi, şehre gelen yabancı devlet liderleriyle daha da keşmekeş hale gelen İstanbul trafiği için yeni bir alternatif yarattı. İşadamı Hüseyin Kurtoğulları’nın “VIP tekne” dizaynı İstanbulluları konuk liderlerin trafiğinden, konuk liderleri de İstanbul trafiğinden kurtaracak.

İstanbul’un trafik sorununu bilmeyen kalmadı. Geçtiğimiz ay köprüde başlayan onarım çalışmasıyla sorun tam bir kabusa dönüştü. Hele bir de yabancı devlet lideri gelirse... Tamam, misafirin başımızın üstünde yeri var ama konuk liderin gelişiyle yollar saatlerce, hatta NATO toplantısında olduğu gibi günlerce trafiğe kapatılıyor. Yeşilköy Atatürk Havaalanı’ndan başlayan kabus, tarihi yarımada çevresini sıkıştırarak Taksim ve Beşiktaş’a kadar uzanıyor. Gündüz nüfusunun yaklaşık 5 milyon kişiye ulaştığı bu güzergâhta yaşanan her türlü daralma dalga dalga bütün şehri etkiliyor. Ve İstanbul’da hayat çekilmez bir hal alıyor.

TURİZME KATKI TRAFİĞE ÇÖZÜM

Turizm dünyasının yakından tanıdığı Plan Tours’un patronu Hüseyin Kurtoğulları hem turizme hem trafiğe VIP çözümler üreten bir işadamı. Önce üstü açık kırmızı turist otobüsleriyle, daha sonra da İstanbul semaları için planladığı gezinti helikopterleriyle dikkat çekti. Şimdi de, İstanbulluları konuk lider zulmünden, konuk liderleri de İstanbul trafiğinden kurtaracak bir yeniliğe imza atıyor: VIP tekne.

ALTI DİLDE İSTANBUL

Yabancı konuk havaalanında karşılanıyor. VIP çıkışında bekleyen zırhlı araçlar, konuğu süratle Ataköy Yat Limanı’na ulaştırıyor. İşte tam bu noktada devreye “Speedy” giriyor. “Hızlı, çevik, seri” anlamına gelen “Speedy”, özel donanımlı, çok amaçlı kullanımlar için lüks bir katamaran. Trafik gürültüsü ve egzoz dumanlarını arkalarında bırakarak tekneye binenlerin önünde İstanbul perde perde açılıyor. Karşınıza önce İstanbul surları, ardından Sultanahmet ve Ayasofya çıkıyor. Sonra üç denizin kavşak noktasına varıyorsunuz. Boğaziçi’nin, Haliç’in ve Marmara’nın birleştiği noktada; solunuzda Topkapı Sarayı, karşınızda Galata Kulesi ve sağınızdaki açıklarda Kız Kulesi’ni panoramik olarak seyre dalıyorsunuz.
Speedy’nin bir başka kullanım amacı da 6 değişik dildeki bilgisayarlı anlatım sistemi ile yabancı turistlere Avrupa ve Asya kıyılarındaki tüm güzellikleri anlatıp İstanbul’u tanıtmak. Yan yana oturan Amerikalı, Fransız, Alman, Arap, İtalyan ve Rus aynı anda kendi dilinde İstanbul’u dinliyor.

AZERİ BAKAN KISKANDI
/images/100/0x0/55ea1260f018fbb8f8699345


Speedy’den en fazla etkilenenlerden biri de Azerbaycan Devlet Bakanı Nazım İbrahimov. Tekneyi Çırağan Sarayı’nda konakladığı sırada gören İbrahimov, Kurtoğulları’ndan Hazar Denizi’nde kullanmak üzere bu teknelerden üretmesini istemiş. “Size Bakü’de tersane bile tahsis edebiliriz” diyen Bakan, Plan Tours’u Bakü’ye davet etmiş. Bu davetle heyecanlanan Kurtoğulları önümüzdeki dönemde İstanbul’daki tekne sayısını artırmayı düşünüyor. Yakında havaalanı ile Sultanahmet, Adalar ile İstanbul hattını sürekli canlı tutacak VIP tekneler görürseniz şaşırmayın.

KOLTUKLAR BOEING TİPİ

Speedy yüksek güvenlikli bir tekne. Kurşun geçirmez panoramik camlarla kaplı.
Türk Loydu denetiminde 11 metre boyunda ve 5 metre eninde inşa edilen Speedy saatte 22 deniz mili sürat yapabiliyor.
Tekneyi Boeing tipi uçakların, kilo sorunu yaşayanları da rahatlatan geniş, rahat, konforlu 26 koltuk süslüyor.
İstenildiği zaman sökülebilen koltuklar hasta nakillerinde tekneye “cankurtaran” kimliği de kazandırıyor.
Sıcak-soğuk klima sistemi, yabancı dil bilen servis elemanları, servis barı, uluslararası kurallara uygun güvenlik sistemi ve ekipmanları ile Boğaz’da yerini alan tekne için ilk anlaşma Çırağan Palace Hotel Kempinski ile yapılmış. Ataköy Marina’dan Speedy’e binen konuklar trafikten hiç etkilenmeden 20-25 dakika sonra Çırağan Hotel’e ulaştırılıyor.

ESİN KAYNAĞI II. MAHMUT

Speedy’nin ismi konulurken, Sultan II. Mahmut döneminde İstanbul’a getirilen yandan çarklı ilk buharlı gemi “Swift”ten esinlenilmiş. Hızlı, tez canlı, ebabil kuşu ve acil anlamlarını içeren bu İngilizce isimli tekne, Glasgow’dan yola çıkıp yandaki çarklarıyla denizi köpürterek İstanbul limanına girdiğinde ahali şaşkınlık içinde kalmış. Swift’le yakın anlamlı Speedy’nin de İstanbul’u şaşırtması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!