Sosyeteye kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Sosyeteye kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2005 00:57

İstanbul’un sosyete kliniklerinde ‘liposuction’a alternatif mucize ilaç’ adı altında sunulan yağ eritici Lipostabil’in, estetik müdahalelerde kullanımının birçok ülkede yasaklandığı ortaya çıktı. İlaç piyasaya, Almanya kaynaklı bir web sitesi üzerinden kaçak sokuluyor.

Estetik dünyasında bazı uzmanlar tarafından önemli bir buluş olarak kabul edilen zahmetsiz ve acısız zayıflama yöntemi lipoliz, Türkiye’nin önde gelen estetik kliniklerinde hızla yaygınlaşıyor.

Bel ve boyundaki yağ tabakalarını, gözaltı torbasını, diz, baldır ve kaba etlerdeki selülitleri ortadan kaldırmak üzere uygulanan yöntemde, derinin 13 milimetre altına Lipostabil adlı ilaç enjekte ediliyor. İlaç, yağın parçalanarak karaciğere taşınmasını ve yakılmasını sağlıyor. Vücuttaki bölgelere göre tedavi üç ila altı seans sürerken, tek seansta uygulanan enjeksiyon sayısı 60’a kadar yükselebiliyor.

HAMMADDESİ SOYA FASULYESİ

Lipostabil, aslında kalp ve damar hastalarının tedavisi amacıyla Aventis’in Almanya’daki ortaklarından Natterman tarafından geliştirildi. Yumurta sarısı ya da soya fasulyesinden elde edilen Phosphatidylcholine etken maddeli ilaç, damarda biriken kolesterolü çözüyor, vücuttaki kolesterol seviyesini düşürüyor.

1988’de İtalyan doktor Sergio Maggiori, ilacın göz çevresindeki yağ birikintilerini erittiğini keşfedince, estetik operasyonlarda kullanılmaya da başlandı. Uygulama 1990’ların ortasında dermatolog Patricia Rittes’in geliştirdiği yöntemlerle Brezilya’dan tüm dünyaya yayıldı.

Ancak estetik müdahalelerde ciddi alerjik reaksiyonlara yol açtığı, sinirlere zarar verdiği gerekçesiyle önce Brezilya’da, ardından Kanada ve İngiltere’de yasaklandı. Estetik Cerrahlar Birliği’nin uyarısı üzerine ABD’de FDA incelemesi başlatıldı.

Türkiye’de Lipoliz adıyla bilinen, dünyada Flabjab, Lipomelt, Lipodissolve, Fat Away adıyla pazarlanan ilacın üreticisi Sanofi-Aventis, şubat ayında İngiltere’de bir açıklama yaparak doktorları uyardı.

Açıklamada ‘Dünyanın hiçbir yerinde Lipostabil’in estetik amaçla kullanımı için lisans alınmamıştır. Bu amaçla kullanılmamasını şiddetle tavsiye ederiz’ denildi.

İNTERNETTEN PAZARLANIYOR

Buna karşın ürün tüm dünyada Almanya kökenli Lichtbrick firması tarafından internet üzerinden pazarlanıyor. Lippodissol ve Doktor Ağı adlı web sitesinde, ilacı 28 ülkede estetik amaçla kullanan, firma tarafından sertifikalandırılmış plastik cerrah, ürolog, dermatologların adresleri bulunuyor.

Listede ürkiye’den de beş hekimin adres ve telefonları veriliyor. Firma Türkiye’de eğitim çalışmaları düzenleyip sertifika dağıtıyor. Bu amaçla 3 Eylül’de İstanbul’da düzenlenen toplantıda, Almanya’dan gelen Dr. Claus-Peter Meissner ile Dr. Hale Kapkın, yedi Türk doktora bilgi verdi.

Sanofi-Aventis Türkiye, ‘Bu isimde ilaç satmıyoruz, ruhsat başvurusunda da bulunmadık’ derken, Sağlık Bakanlığı kaynakları bu bilgiyi doğruluyor. Buna karşın ilaç, İstanbul’un en ünlü estetik kliniklerinde ve büyük hastanelerinde estetik amaçlı kullanılıyor. Hasta kimliğiyle klinik ve hastaneleri arayan Hürriyet, bir enjeksiyonun 300-480 euro arasında olduğunu öğrendi. Vücutta seçilen bölgeye göre 3 ila 6 seanslık uygulamanın toplam maliyeti 3000 euro’ya kadar çıkıyor.

Dr. Erçin Özüntürk (Network-Lipodissolve Türkiye Temsilcisi, Dermatolog)

SORUNLA KARŞILAŞMADIM

Lipostabil’in Türkiye’deki ilk uygulayıcılarından biriyim. 7-8 aydır kullanıyorum. Yakında ağın eğitmenleri arasına katılacağım. Şimdiye kadar herhangi bir şikayetle, hayatı tehdit edecek sorunla karşılaşmadım. İngiltere’nin estetikte kullanımını yasakladığını bilmiyordum. Mutlaka eğitimden geçen hekimler tarafından yapılmalı. Yöntemin başarısızlık oranı sadece yüzde 5. İlaç hastalara reçete ediliyor. Onlar yurtdışından temin ediyorlar.

Ulrich Bunzek (Linchblick İnternet Şirketi Organizatörü)

FİRMA SORUMLULUK ALMIYOR

Network-Lipodissolve’dan eğitim alan 20 ülkedeki 400 doktor bu ilacı kullanıyor. Lipostabil’in satış şekli ülkeden ülkeye değişiyor. Almanya’da eczanelerde reçetesiz satılıyor. İngiltere’de doktorlar bu işi hemşirelere yaptırdığı için, Brezilya’da estetik merkezlerinde, kuaförlerde gelişigüzel yapıldığı için yasaklandı. Üretici firma Aventis, ilacın cilt altına uygulanması halinde ortaya çıkabilecek sorumlulukları üstlenmediğini açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!