Sorularla alerji

Güncelleme Tarihi:

Sorularla alerji
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kozmetik ve diğer kimyasal maddelerin temasla yarattıkları alerjilerle ilgili soruları, Vakıf Guraba Hastanesi Dermatoloji Klinik Şefi Doktor Nahide Onsun cevapladı:

Alerjinin belirtileri nedir?

- İki çeşit alerji vardır. Birincisi, kişinin herhangi bir maddeye karşı gösterdiği ve uygulamadan 48 saat sonra ortaya çıkan alerji. Bu nedenle genelde ilk değil daha sonraki kullanımlarda belirtiler ortaya çıkar. İkincisi, maddenin iritan olmasından dolayı, herkeste gelişebilecek alerji. İkincisinde alerji kişinin cildinin hassasiyetinden değil, maddeden kaynaklanır. Yani sorun cildin hassasiyetinde değil, maddedir.

Alerji için ne tür testler gerekir?

- Bugün artık Türkiye'de birçok yerde yapılan yama testi var. Bu test yurt dışından hazır olarak geliyor. 24 çeşit madde, küçük flasterlerle cilde uygulanıyor. 48 saat sonra bakıyoruz cildin alerjik yapısı belirleniyor.

Anti alerjik kozmetik nedir?

- Hipoalerjenik ürün demek daha doğru. Çünkü alerji riski her zaman vardır. Hipoalerjenik kozmetiklerde alerji riski çeşitli formüllerle azaltılır, minimize edilir. Bu anlamda, üzerinde hipoalerjenik ibaresi olan ürünler güvenlidir.

Kozmetik ürünleri kullanmadan önce bir doktorun kontrolünden geçmek gerekir mi?

- Doktor, alerjik olup olmadığınızı tespit eder. Eskiden doktorlar tedavi için kozmetik tavsiye etmezlerdi. Kozmotoloji küçümsenirdi. Ancak son yıllarda ilaç teknolojisi ile yarışır hale geldi. Dermatokozmetoloji diye bir üst dal oluştu.

Alerjik ciltlerde makyaj malzemesi kullanırken nelere dikkat etmeli?

- Üzerinde hipoalargenik damgası olan ürünleri kullanabilirler. Kullanmadan önce kol bölgesinin iç kısmına sürüp, 48 saat içinde oluşacak etkilere göre karar verilebilir. Emin olmak için altı gün boyunca kullanılması gerekir. Bu nedenle yeni bir ürünün ilk kullanımında tester'ların ya da en küçük boyların tercih edilmesinde fayda vardır.

Alerjikler kullanacakları güneş ürünlerini nasıl seçmeliler?

- Bazı kozmetiklerde, güneşle birleşince alerji oluşturan foto aktif maddeler vardır. Örneğin retinoik asit türevleri, anti age olarak çok etkilidir, ama güneşle birleşince olumsuz etki yaparlar.

Anti alerjik ürünlerin hangi türünü (jel, krem, süt) tercih etmek gerekir?

- Bu cildin tipine göre belirlenecek bir nokta. Jel daha çok yağlı ciltlere, süt ise kuru ciltlere önerilir.

Kişisel bakımla ilgili sorularınıza yanıt bulabileceğiniz

VICHY DANIŞMA HATTI:

0-216-343 14 96

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!