Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2006 00:00

Keloğlan nasıl kel kaldı

Yön: Tayfun Güneyer

Oyn: Mehmet Ali Erbil, Özcan Deniz, Bülent Polat, Ahu Türkpençe, Petek Dinçöz

Yılan Hikayesi dizisine yazdığı senaryoyla adını duyuran Tayfun Güneyer, Şans Kapıyı Kırınca’nın ardından ikinci sinema filmi Keloğlan Kara Prens’e Karşı’da, birçok masal kahramanını içine alan fantastik bir öyküyle karşımızda. Film, Keloğlan’ın (M. Ali Erbil) kel olmadığı, uzun sarı saçlarını dağıtarak dolaştığı Sırmaoğlan döneminde başlıyor. Sırmaoğlan, Cankız’a (Petek Dinçöz) aşıktır. Ancak Cankız, kalbini Kara Prens’e (Özcan Deniz) kaptırmıştır. Öykü Sırmaoğlan’ın, Cankız’ı ejderhadan kurtarmaya çalışırken saçlarını kaybedip Keloğlan oluşu ve ardından da acımasız devin belindeki altın kemeri alma görevini üstlenmesiyle maceradan maceraya atılışını konu alıyor.

Post prodüksiyonu beş ayda tamamlanan, kamera arkasında 500 kişinin çalıştığı, Türk Sineması’nda nadir görülen ateş saçan ejderha, uçan halı gibi özel efektlerin yer aldığı Keloğlan, tüm bu iyi niyetli çalışmalara rağmen bekleneni veremiyor. Tayfun Güneyer’in bizce en büyük hatası Airplane, Çıplak Silah serileriyle bir dönem büyük ilgi gören ancak çoktan tarihin tozlu raflarına kaldırılan ZAZ ekolünü komedi unsuru olarak kullanması. Popüler olan her şeyin absürd komedi anlayışıyla ti’ye alındığı ZAZ komedisi, daha önce Kahpe Bizans gibi başarılı örneklerde denenmişti. Ancak Keloğlan’da bu komedi anlayışı tek bir sahnede bile güldürmeyi başaramıyor. Güneyer keşke senaryoyu kendisi kaleme almasaydı. Bu film için "Masal tadında fantastik bir macera çekmeye çalıştık" yorumları yapılabilir. Ancak bu hatadan kaçmak olur. Mehmet Ali Erbil’e saçını kazıttırıp, Hint dansı yaptırıyor, Elton John kılığına sokuyorsanız siz bal gibi komedi filmi çekiyorsunuz demektir. Şans Kapıyı Kırınca’da da bekleneni veremeyen Tayfun Güneyer, ne yazık ki Keloğlan’da sezonun en başarısız yerli filmlerinden birine imza atmış.

Korkuturken güldüren film

Yön: Ferdi Eğilmez

Oyn: Mehmet Ali Erbil, Seda Sayan, Şafak Sezer, Mehmet Ali Alabora, Peker Açıkalın, Kibariye

Rıfat Ilgaz’ın aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanan Hababam Sınıfı serisi, 20 yıl aradan sonra 2004’te Hababam Sınıfı Merhaba ile izleyicisiyle yeniden buluşmuştu. Serinin yedinci filmi, 1 milyon 580 kişi tarafından izlenmişti. 2005’te vizyona giren Hababam Sınıfı Askerde, eleştirmenler tarafından beğenilmemiş ancak seyirci sayısını 2 milyon 581 bine çıkarmıştı. Bugün vizyona giren dokuzuncu film Hababam Sınıfı Üçbuçuk’un ise gişe hasılatı konusunda zorlu rakipleri var. Organize İşler’in yanı sıra Mehmet Ali Erbil’in diğer filmi Keloğlan Kara Prens’e Karşı da oldukça iddialı.

Bu kez korku öğelerinin öne çıktığı bir komedi filmi bizleri bekliyor. Okul müdürü Deli Bedri (M. Ali Erbil) evlilik kararı alır ve yeni eşi Deli Bedriye (Seda Sayan) ve üvey oğluyla birlikte Çamlıca Lisesi’ne taşınır. Askerliğini bitirip okula geri dönen Hababam Sınıfı, önceleri Deli Bedriye’nin kendi taraflarında olduğunu düşünür, ancak foyası kısa zamanda ortaya çıkar...

İstanbul Çamlıca’daki tarihi Ahmet Ratıp Paşa Köşkü’nde çekilen film, popüler oyuncu kadrosu ve usta komedyen Mehmet Ali Erbil faktörüyle öne çıkıyor.

Oyuncu kadrosuna aldanmayın öncelikle çocuklar için

Spy Kids 3-D: Game Over

Yön: Robert Rodriguez

Oyn: Antonio Banderas, Carla Gugino, Alexa Vega, Sylvester Stallone, George Clooney


Spy Kids serisinin üçüncü ve son filmi Oyun Bitti’de ünlü casus aile Cortezler’i yine zor görevler bekliyor. ABD Başkanı’nın (George Clooney) talimatıyla, çocuk casus Juni (Daryl Sabara) tekrar Gizli Servis için göreve çağırılır. Juni, dünyayı ele geçirmek için piyasaya gizemli bir bilgisayar oyunu süren tehlikeli mucit Oyuncakçı’yı (S. Stallone) durdurmak zorundadır. Ancak Oyuncakçı, Juni’nin kız kardeşi Carmen’i (Alex Vega) kaçırır.

Oyun Bitti, yurtdışında büyük eleştiriler aldı. Hatta Altın Ahududu Ödülleri’nde (ABD’de yılın en kötüleri için veriliyor) Sylvester Stallone’ye Yılın En Kötü Oyuncusu ödülü getirdi. Birçok sahnesi üç boyutlu çekilen Oyun Bitti, öncelikle çocuklara sesleniyor. Bu arada 2003’te yüzyılın en kötü oyuncusu seçilen Stallone’nin 10 Altın Ahududu ödülüyle ulaşılması zor bir rekora imza attığını da meraklısına not düşelim.

Alternatif hayatlar ilginizi çekiyorsa

Voksne Mennesker

Yön: Dagur Kari

Oyn: Jakob Cedergren, Nicolas Bro, Tilly Scott Pedersen


Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünde gösterilen Tutunamayanlar, kaybedenlerin sıra dışı yaşamlarına odaklanıyor... Grafiti sanatçısı Daniel’ın son dört yıl içindeki tüm kazancı sadece yedi dolardır. Vergi dairesi çalışanları Daniel’ın durumundan şüphelenirler. Kendini kuralları çeğnemeye adayan Daniel’ın yaşam felsefesini herkes garip karşılamaktadır. Arkadaşları da tıpkı onun gibi sıradışı tiplerdir...

Eğer İzlandalı yönetmen Dagur Kari’nin ilk filmi Buzdan Hayaller’i (Noi Albinoi) izlediyseniz, Tutunamayanlar’a gözünüz kapalı gideceğiniz kesin. Kari, ikinci filminde yine bir kaybeden öyküsüyle karşımızda. Ve öykünün orta yerinde yine sıra dışı bir aşk yer alıyor. Siyah-beyaz çekilen film, biçim olarak 1960’ların yapımlarına göndermelerle dolu. Yoğun bir sistem eleştirisine soyunan Tutunamayanlar, 2005 Film Ekimi günlerinin en iyilerinden biriydi. Bu haftanın ise en iyisi. Hayatın rutin kalp atışlarından sıyrılmak için iyi bir fırsat. Kaçırmayın!

Meksika’da politik yozlaşma

Conejo en la Luna

Yön: Jorge Ramirez Suarez

Oyn: Bruno Bichir, Lorraine Pilkington, Jesús Ochoa

Dolunay, suç oranının tavan yaptığı Meksika’da, siyaset-mafya-polis üçgeninde adalet savaşı veren bir ailenin öyküsünü anlatıyor. Antonio ve İngiliz karısı Julie, bir tanıdıklarının vasıtasıyla arsa satın alırlar. Ancak arsa gerçek değerinin çok altında satın alınmıştır ve Antonio bir anda kendini politik bir cinayetin ortasında bulur... İngiltere-Meksika ortak yapımı Dolunay, Meksika’da büyük ilgi gördü. Carlos Cobas’a En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Gümüş Ariel ödülü kazandıran film, Meksika’da yaşanan politik yozlaşmayı görmek açısından iyi bir fırsat.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!