Selami Şahin ve İrem Derici: Gazinoda aşkın her hali

Güncelleme Tarihi:

Selami Şahin ve İrem Derici: Gazinoda aşkın her hali
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 11:58

Biri 50 yıldır aşklara tercüman şarkıların bestecisi... Diğeri yeni nesil en çok dinlenen aşk şarkılarının sesi... Selami Şahin ve İrem Derici bu gece ‘Yeniden Gazino Geceleri’yle sahnede. İkiliyle etkinlik öncesinde buluştuk. Nesiller içinde değişen aşkı ve şifrelerini konuştuk.

Haberin Devamı

Şarkı sözlerinizle ilerleyelim... Birinize göre aşk “Gitme sana muhtacım” diyecek kadar romantik, diğerine göre “Dantelli geceler, açık saçık cümleler” diyecek kadar iç gıcıklayıcı... Şarkılar mı yoksa aşklar mı şekil değiştirdi?

İREM DERİCİ: Aşkta romantizm de, erotizm de var. Zaten ‘Dantel’ de bir aşk şarkısı değil. Yanıp yanıp sönen, hafifmeşrep bir kadını anlatıyor. Eski türkülere bak, ‘Halime’yi samanlıkta basmışlar, donunu gül dalına asmışlar’... 

SELAMİ ŞAHİN: O zaman köyde yaşıyorlarmış İremcim, kadın o yüzden samanlıkta basılmış. Ama ben üzüldüm Halime’ye.

Eskiden sevgiliye “Ben sevdalı sen belalı” derken, şimdi İrem Derici’nin şarkı sözlerinden örnekle “Senin benimle zorun ne sevgilim” diyoruz... Gençler artık aşkı daha duygusuz yaşayıp daha mı hızlı tüketiyor?

Haberin Devamı

İREM DERİCİ: ‘Zorun Ne Sevgilim’de, söz yazarı kusura bakmasın, bir ilişkiyi sanki gerizekâlıya anlatır gibi anlatıyor. Çünkü şarkı çalarken bir yandan sosyal medyada takılıyor bir yandan fotoğraf yüklüyoruz. O yüzden ağdalı sözler artık yok. Mesela kitap isimlerine bak; ‘Aptallar için seks’, ‘Aptallar için aşk’... Biz nesilce kendimizi aptallaştırdık. Bu yüzden dinlediğimiz her şeyi daha çabuk algılamak istiyoruz.

 

Selami Şahin ve İrem Derici: Gazinoda aşkın her hali

 

İkiniz de en dinlenen aşk şarkılarını söylüyorsunuz. Çözdünüz mü aşkın şifresini?

İREM DERİCİ: Kelin merhemi olsa başına sürer.

SELAMİ ŞAHİN: Aşkı anlatmak için kelimeler yetersiz kalır. Önce sözlerle, sonra gözlerle başlar aşk. Ama tek taraflı olan aşk bence yalan. Mesela dünyanın en güzel kadını gelse  “Sıktın beni Selami” dese, bir dakikada durmam silerim. Önemli olan ruh uyumu. Ten güzelliği 24 saat, ruh güzelliği bir ömür çekilir.

İREM DERİCİ: Ben aşk konusunda babamın söylemlerinin etkisindeyim. “Aşk bir hastalıktır. En fazla üç sene sürer. Devam etsin istiyorsan dört öpücük formülünü uygula” der. Birinci öpücük elden, saygı. İkinci öpücük alından, şefkat. Üçüncü yanaktan, dostluk. Dördüncü dudaktan, seks...  Ben babamın ilk evliliğinden çocuğuyum. Şu an üçüncü eşiyle evli ve her gün aşkla uyanıyor.

 

Haberin Devamı

EVDEN ÇIKARKEN “GÜLE GÜLE ELİNKİSİ” DÖNÜNCE “HOŞ GELDİN BENİMKİSİ”

Selami Şahin ve İrem Derici: Gazinoda aşkın her hali

 

Siz babanızın formülünü uygulayamamışsınız herhalde. Selami Şahin’in 31 yıllık bir evliliği var. Ama siz iki yıl evli kalmayı başardınız...

İREM DERİCİ: Sen bana bilenip geldin herhalde. Yoksa bana mı yürüyorsun Hakan?

SELAMİ ŞAHİN: Doktor hastasını iyi tahlil etmeden ilaç verirse ölümüne neden olur. Evlenmeden önce kadın veya erkek birbirini çözmeli. Mesela adam evlenmeden “İremcim, aşkım” diyor. Sonra imza atılıyor ve  maske düşüyor...  Ardından “Çile bülbülüm, çile”...

İREM DERİCİ: Sebep aslında bir anda ünlenmekti... ‘Mirkelam’ gibi oldum... Herkes hakkımda bir fikir söylüyor, hakaret ediyordu... Tam o dönemde evlilik yaşadım. Sahne çalışmalarından eve giremedim falan derken birbirimizi tükettik. İş çığırından çıkmadan bitti neyse!

Haberin Devamı

SELAMİ ŞAHİN: Evlilik dedik ben de hikâyemi anlatayım; eşim Didem’e çok âşık oldum. İstemeye gittim. Babası “Sanatçıya kız vermeyiz” dedi. Pes etmedim. Üç kere istemeye gittik. En sonunda eşimi çağırdı “Sen bu adamı istiyor musun?” dedi. Baktı cevap yok, anladı ve kızı verdi. Vallahi seviyorsan sana yapılmasını istemediğini başkasına yapma. Mesela çapkınlık yapacaksan boşan öyle yap.

 

Selami Şahin ve İrem Derici: Gazinoda aşkın her hali

 

Bunu sizden duymak hiç inandırıcı değil! En namlı çapkınlardan birisiniz...

SELAMİ ŞAHİN: Aa öyle mi? Hatırlamıyorum sarhoştum! Eşim bana bir şiir yazdı, bak söyleyeyim: Evden çıkarken “Güle güle elinkisi”, akşam eve dönünce “Hoş geldin benimkisi”.

Haberin Devamı

Bekâr olsanız İrem Derici size ‘Tapılacak Kadınsın’ gibi sözler yazdırabilir miydi?

SELAMİ ŞAHİN: Ben her zaman ruh güzelliği önemli derim.

İREM DERİCİ: Bak ya ne dedi! Ya Selami Abi röportajdayız, yazık bana. Ben hiç mi güzel değilim ya?

SELAMİ ŞAHİN: Tanışmıyor olsak seni yabancı ırktan biri sanardım. Ya ben sana hiç yan gözle bakmadım İrem... Hep dik gözle baktım. Lübnanlılara benziyorsunuz. Oranın da hatunları güzeldir. Sana iyi gözle bakmak mümkün değil o yüzden.

 

SELAMİ ŞAHİN: İLK ŞARKIMI İLKOKULDA KÖYÜN GÜZELLERİNE SÖYLEDİM

Selami Şahin ve İrem Derici: Gazinoda aşkın her hali

 

Bana kendinizle ilgili ne söyleseniz şaşırtırsınız?

- Araba kullanmam, taksicilerle sohbet etmeyi sevdiğim için taksi kullanırım.

Haberin Devamı

Müzikte 51. yılınız. Şarkılarınıza hep yaşadıklarınız mı ilham verdi?

- Evet. Bekârken yaşadığım aşklardan ilham alıp besteler yaptım. Mesela yıl 1979… Bir kız arkadaşım vardı. Evlenmeyi düşünmüyordum. Hiç ümit vermemiştim. Kız arkadaşım benden evlilik teklifi bekledi, ayrıldık. Ertesi sabah uyandım, ayrıldığımızı unutmuştum. Yatakta, mutfakta onu aradım… Sonra masaya oturdum ve “Alışmak sevmekten daha zor geliyor” dizeleri döküldü.

Peki ilk aşkı hatırlıyor musunuz?

- Antakya’da Suriye hududuna yakın bir köyde doğdum. Çok fakirdik. İlkokulda şarkı söylemeye başlamıştım. Köyün iki güzel kızı vardı. Ben de şarkıları onlara bakıp söylerdim. İkisi de bir gün geldi; “Hangimizi seviyorsun” diye sordu. Ben de “İkinizi de” dedim. Sonunda ikisinden de oldum!

Enrico Macias’ın yeni albümüne bir beste vermişsiniz. Doğru mu?

- Evet. Beste benim, söz yazarı Fransız. Öyle bir şarkı geliyor ki bütün dünya ülkelerinde çalacak. Benim için bir gurur.

 

İREM DERİCİ: HOBİ OLARAK TÜKÜRDÜĞÜMÜ YALARIM, BU ATA SPORUM

Selami Şahin ve İrem Derici: Gazinoda aşkın her hali

 

Altı ay önce “Asla albüm çıkarmam” demiştiniz. Şimdi bir albüm yaptınız. Tükürdüğünüzü yaladınız mı?

- Hobi olarak tükürdüğümü yalarım. Bu ata sporumdur. Şaka bir yana, bir sürü ödül kazandım ama piyasada  “Albümü yok bunun” diyorlardı. Alın size albüm işte demek istedim!

Son görüşmemiziden sonra boşandınız… Bu durum “Dünyayı yedim yuttum, posasını çıkardım” tavrınızı değiştirdi mi? 

- Deli, dobra ya da kimine göre itici karakterim. Ben üç yaşındayken de aynıydım. Şimdi 30 oluyorum, değişen bir şey yok. Aramızda geçimsizlik vardı ve bitti. Şimdi hayatımdaki tek fark yalnızlık… 

Aşka olan inancınız kırıldı mı?

- Hayır, kimsenin de kırılmamalı. Bu planla programla olmuyor.

Eski eşiniz geçen hafta çıkıp “İrem’le yeniden birleşip bir çocuk bile yapabiliriz” dedi…

- Herhalde “hayat ne gösterecek bilemeyiz” demek istemiştir. Bugün ikimiz de bir sıkıntımız olsa birbirimize koşarız. O yüzden sözlerinin altında bir şey aramıyorum. 

 

SÖYLEŞİNİN PERDE ARKASI 

Selami Şahin ve İrem Derici: Gazinoda aşkın her hali

 

** İkiliyle Şişli’de bir stüdyoda buluşuyoruz. İlk kez karşı karşıya gelecekler. Çekime ilk gelen İrem Derici oluyor. “Heyecandan öleceğim” diyor. Çok zayıflamış. Eski halinin yarısı kadar. Yine yerinde duramıyor. ‘Dilinin kemiği yok’ lafının sözlük karşılığı o. “Ben bazı günler yataktan enerji patlamasıyla kalkarım. Ve bugün onlardan biri” diyor.

** Selami Şahin kalabalık ekibiyle 10 dakika sonra yanımızda. İrem’i görür görmez ona yeni yaptığı şarkıdan bahsediyor ve ısrarlara dayanamayıp sözlerini ilk kez söylüyor. İrem Derici şarkıya talip. Prensipte de kapıyor şarkıyı. Bu röportaj belki de gelecek günlerde duyulacak en büyük hite vesile oluyor.

** İkili birbirinin hayranı. İltifatlarına ara verdirip başlıyorum sormaya... 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!