Sapanca Balon seferlerine başladı

Güncelleme Tarihi:

Sapanca Balon seferlerine başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2006 00:00

Balon turizmi denince akla gelen tek yer Kapadokya’ydı bugüne kadar. Ancak şimdi ona bir rakip çıktı. İstanbul’a sadece bir saat uzaklıktaki Sapanca’da da balon turları başladı. Şimdilik günde iki sefer yapacak Sapanca Balonu, dağ yürüyüşü, su kayağı, kano, yamaç paraşütü gibi birçok doğa aktivitesini de beraberinde getiriyor.

Balonla gezi yapanlar bilir; bir yeri en güzel açıyla görmenin tek yolu balona binmektir. Çünkü balonda açıyı siz seçersiniz, bir de rüzgar... Sabahın ilk saatlerinde ve güneş batarken binilir balona ve bu saatlerde rüzgar ne yöne gitmenizi söylerse, siz de usulca bu çağrıya boyun eğer ve dünyanın eşsiz kıvrımlarına tanıklık edersiniz. Bu etkinlik, Türkiye’de sadece Kapadokya’da vardı bugüne kadar. Ama 11 Ağustos tarihinden itibaren İstanbul’a bir, Ankara’ya üç saat, İzmit’e ise sadece yirmi dakika uzaklıkta olan Sapanca’da da balon turizmi başladı.

Sapanca Balon’nun proje sahibi, Hakan Alaçam. Aslında sanayici olan ve turizm sektörüyle geçmişten gelen hiçbir tanışıklığı olmayan Alaçam, Toyota gibi otomobil firmalarına ahşap alüminyum üretiyor. Alanından bu kadar uzak bir işe girişmeye nasıl karar verdiğini soruyoruz: "Kapadokya’da balona bindikten ve devamlı aynı kalan o manzaraya rağmen balonun ne kadar ilgi çektiğini gördükten sonra karar verdim. Sapanca bitki örtüsü açısından az görülür bir güzelliğe sahipti ve bu manzara binlerce fit yükseklikte daha da ortaya çıkacaktı. O anda doğru bir yol üzerinde olduğumu anladım, balon Sapanca’ya getirilmeliydi."

EN İYİ HAVA KORİDORUNA SAHİP

Hakan Alaçam, Türkiye’yi balonla tanıştıran, Kapadokya Balloons firmasının yetkilileriyle konuşarak, Sapanca’ya gelmelerini sağlamış. Gelen yetkililer, Sapanca’nın balon turizmi için muhteşem bir doğaya ve hava akımına sahip olduğuna karar vermişler ve kısa zamanda projenin hazırlıklarına başlanmış. Hatta Kapadokya Balloons’un sahibi Lars Möre, Sapanca’nın hayatı boyunca gördüğü en iyi hava koridoruna sahip olduğunu söylemiş. Ardından bir balon ve deneyimli pilotlar Mike Green ve Mustafa Bozlak, Kapadokya’dan Sapanca’ya getirilmiş. Önce birkaç deneme uçuşuna çıkılmış ve Sapanca’nın en kolay kalkış ve iniş yapılabilecek yerleri saptanmış, rüzgarın devamlı yönü hesaplanmış. Alaçam balonun getirilmesinde Sapanca Belediye Başkanı İbrahim Uslu’nun desteğini esirgemediğini söylüyor.

Sapanca Balon’un ilçeye en büyük getirisi, kuşkusuz tanıtım. Alaçam’a göre; Türkiye’deki balon turizmi yapılan ikinci bölge olma unvanı sayesinde, Sapanca’nın doğal güzellikleri dikkat çekecek, "Burası Türkiye’nin en güzel yerlerinden biri. Karadeniz ve Akdeniz’in kesiştiği bölge. İklim ve manzara muhteşem ve bu güzelliğin değerlendirilmesi gerekiyor" diyor.

YENİ DOĞA SPORLARI ALTERNATİFLERİ

Alaçam, balon turizmiyle birlikte, bölgede yeni doğa sporları alternatifleri sağladıklarını söylüyor. Hazırladıkları etkinlik paketlerinde dağ yürüyüşü, yoga, meditasyon, spa, yaya gezisi, göl turu, bisiklet, mini golf, fayton, kayak, su kayağı, muz, dağda kamp, kano, microlight, yamaç paraşütü hatta gece sineması gibi faaliyetlere yer vereceklerini belirtiyor. Balonla gezi paketlerin ana etkinliği. Sadece balonla uçmak isteyenler, haftaiçi 280, haftasonu 380 YTL ödeyecekler. Ortalama bir saati alacak bir gezi için ödenen bu miktarı fazla bulacaklara belirtelim ki, Türkiye’de yapılabilecek en ucuz balon gezisi bu.

Alaçam, balona binmek isteyenlerin turları tercih etmesini öneriyor, "Böylelikle insanlara, çok daha uygun fiyata, birçok aktiviteyi bir arada yapabilme imkanı sunuyoruz." Bu turlar da günübirlik ve bir gece konaklama seçenekleri var. Ziyaretçiler, İstanbul’dan, servislerle ücretsiz olarak tur alanına getiriliyor ve aynı şekilde geri götürülüyor. Bilgi için: 0 264 582 56 37, 0 212 244 04 91-98 www.sapancabalon.com

Uçuşları sırasında 4500 fite kadar yükselen Sapanca Balon, Kapadokya’daki balon gezilerinden farklı olarak, birçok değişik manzarayı bir arada sunuyor. İzmit Körfezi hatta İstanbul, Karadeniz, alabildiğine yeşil ve Sapanca Gölü... Ortalama 24 millik bu görüş açısı balon pilotlarının bile ilgisini çekmiş: "Daha önce Kuzey Kutbu’nda bile uçmuş, 6 yıldır da Türkiye’de uçan pilotumuz Mike, Sapanca’nın bir balon pilotu için ayrıcalıklı bir yer olduğunu düşünüyor" diyor Hakan Alaçam.

Balon uçuşu, yükseklik korkusundan kurtulmak için de çok iyi bir fırsat. Çünkü 4500 fitte bile ani hiçbir hareket olmuyor ve insan kendini havada yürüyormuş gibi hissediyor. Böylece yüksekliğin getirdiği panik ortadan kalkıyor ve geriye sadece manzaranın keyfini çıkarmak kalıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!