Sanatçılar greve takıldı

Güncelleme Tarihi:

Sanatçılar greve takıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2009 16:05

Önceki hafta önce Türkiye eczacıların greviyle meşguldü. Kuşkusuz acil ilaç ihtiyacı olanlar bu durumdan etkilendi ama aynı günlerde bir başka grev daha vardı sanat dünyasını etkileyen Fransa’da seksen kültür sanat kurumunun desteklediği Pompidou greviydi bu

Haberin Devamı

23 Kasım’dan beri Centre Pompidou çalışanlarının sürdürdüğü grevin toplam seksen kültür-sanat kurumunun da desteÄŸiyle genel greve dönüşmesi Paris’teki sanat etkinliklerini durma noktasına getirdi. Grevin gerekçesi net: Kültür Bakanlığı’na baÄŸlı ulusal modern sanat müzesi Pompidou çalışanlarının yüzde 44’ü önümüzdeki on yıl içinde emekliye ayrılacak ve yeni alınan kararla emekliye ayrılan her iki kiÅŸi yerine sadece bir kiÅŸi istihdam edilecek. Ãœstelik kadrolu olarak deÄŸil, geçici sözleÅŸmeyle.Â

Greve katıldıkları her günün maaşlarından kesilmesine aldırmadan topluca iki haftadır iş bırakan kültür-sanat emekçileri nedeniyle Fransa’da Türkiye Mevsimi’nin de önemli bir projesi açılmasına bir gün kala iptal oldu.

TÃœRK MEVSÄ°MÄ° DARBE ALDI

Pompidou’daki Bibliotheque Kandinsky’nin düzenlediği Uluslararası Sanatçı Kitapları projesi (Artist Book International) kapsamında Türkiye’den Art-ist, Pist ve BAS’in yayın ve projeleriyle cuma günü başlaması gereken etkinliklerde Türkiye’de sanatçı kitapları üstüne bir tartışma düzenlenecekti.
Pompidou’dan Yekhan Pınarlıgil’in küratörlüğünde açılması gereken ve Türkiye’den on üç sanatçının yapıtlarına yer veren ‘Elzem Kitaplar’ sergisinin açılışıysa grev sonuna dek ertelenmiş durumda.

Haberin Devamı

Fransa’da Türkiye Mevsimi kapsamında 14 Aralık günü Pompidou Müzesi’nin şef küratörü Christine VanAsche ve İKSV’nin iki yıldır üzerinde çalıştığı Türkiye’den video gösterim, performans, tartışma ve atölye çalışmalarına yer verecek VideoSezon programı ise grev yüzünden 29 Mart tarihine kaydırıldı.
3 ve 4 Aralık tarihlerinde Paris’e giden sanatçılar grev nedeniyle projelerinin ertelendiğini öğrendiler. Türkiye’den giden sanatçılardan Banu Cennetoğlu haberi ayağının tozuyla indiği Paris Havaalanı’nda öğrendi. Türkiye’den giden sanatçılar Halil Altındere, Azra Tüzünoğlu, Banu Cennetoğlu, Philippine Hoegen, Cevdet Erek, Vahit Tuna, Didem Özbek ve Osman Bozkurt’un yanı sıra Uluslararası Sanatçı Kitapları projesine katılmak üzere Çin, ABD ve Avrupa’nın çeşitli şehirlerinden Paris’e gelen birçok yapımcı ve sanatçı da ertelenme haberini Paris’te öğrendiler.

Haberin Devamı

Pompidou Müzesi Direktörü bu zor durum karşısında, açılışın olması gereken gün olan 4 Aralık tarihinde müzenin hemen yanında yer alan, sanatçıların uğrak yeri, Paris’in Urban’i, meşhur Cafe Beaubourg’da tüm sanatçı ve yapımcıların davetli olduğu bir özür partisi düzenledi.
Türk Mevsimi bu grevden etkilenmiş olsa da şahsen kültür sanat emekçilerinin haklı davalarında yanlarında olduğumu naçizane belirtmek isterim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!