Sanat değeri yokmuş

Güncelleme Tarihi:

Sanat değeri yokmuş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2012 23:49

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 7’nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in “Bodrum Evleri” ve “Ula Evleri” adlı tablolarının, sanat eseri niteliği bulunmadığı gerekçesiyle Devlet Resim Heykel ve Müzesi envanterinden düşürüldüğünü açıkladı.

Günay, Evren’in 1998’de müzeye bağışladığı tablolarla ilgili olarak, “Var olan bir eseri de sokağa atacak halimiz yok. Evren de 50 yıl sonra falan, bu dünyadan ebediyete göçtüğü zaman yaşamayan bir ressam olarak belki değeri artar” dedi. Günay, Devlet Resim Heykel Müzesi’nde yaşanan sıkıntıları ve çalışmaları şöyle anlattı:

Diktatörlere hediye edilmiş

 “Resim Heykel, 1980’de kurulmuş ve 1995’e kadar son derece kötü yönetilmiş. O dönem Kenan Evren’in tablosunu da almışlar, fotokopi de almışlar. Karakalem çalışma yerine taklidini koymuşlar, orjinal gibi baskı eser almışlar. Orijinal eserin kopyasını yapıp, duvara asıp, duvardaki eseri dönemin diktatörlerine veya onların yakın çevresine armağan etmişler. 1996’dan 2000’e kadar devam eden süreçte, yargılanmalar zamanaşımına uğramış, tartışmalar kadük hale gelmiş.  Biz şimdi eksikleri tespit ediyoruz. Kamu kurumlarına dağılmış olan eserleri topluyoruz. Çeşitli kurumlardan 300’e yakın eser topladık. MİT’te var deniliyordu. Bizde kayıtları var. O kayıp ve çalıntı değil ama bizden başka kurumlara gitmiş. Bunları aldık. Denizcilik İşletmeleri 90’a yakın, TÜİK 35 kadar tablo verdi. O kurumlarda da gerçekleriyle sahteleri değiştirilmiş olabilir. Çünkü devlet bir dönem bu konularda çok özensizdi.

Envanter sayımı bitti

Envanter sayımı bitti. Müzede kayıtlı, 4 bin 500 civarında eserimiz var. Eski yıllarda sadece sergideki eserler envantere geçmiş. Onlar da 250 civarında. Depoya doldurmuşlar. Aynı zamanda boşaltmışlar. Bütün depoyu kayda aldık. TBMM bile envanterini ilk defa 1980’lerde tespit etti. ”

Kararı kurul verdi

Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin envanter sayımları sırasında, Gazi ve Hacettepe Üniversiteleri ve Bakanlık uzmanlarından oluşan bir Değerlendirme Kurulu oluşturuldu. Bu kurul, eserlerin orijinal olup olmadıkları ve sanat değerleri konularında değerlendirmelerde bulundu. Kenan Evren’in tablolarını da inceleyen kurul, müze yönetimine eserin sanat eseri niteliği taşımadığını belirterek sergide teşhir edilmemesi tavsiyesinde bulundu. Bunun üzerine müze yönetimi 2 bin 983 demirbaş numaralı 73 X 54 santimetre ebatlarındaki “Ula Evleri” adlı yağlı boya çalışması ile 2 bin 984 demirbaş numaralı 62.5 X 56.5 santimetre ebatlarındaki “Bodrum Evleri” yağlı boya resmini envanterden düşürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!