Samanyolu’nun bestesi kimin

Güncelleme Tarihi:

Samanyolu’nun bestesi kimin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2005 01:28

Ünlü besteci Teoman Alpay’ın geçen cumartesi gecesi hayata veda etmesinin ardından ‘Samanyolu’ şarkısının bestesinin kime ait olduğu tartışması yeniden gündeme geldi.

Haberin Devamı

Şarkıyı okuyan Berkant, ‘Metin Bükey’e kayıtlı, ama ortak bir çalışmanın ürünü’ dedi. Organizatör Erkan Özerman ise ‘Rahmetli Teoman’ın sırtından çok para kazandılar. Beste onundu’ dedi.

BERKANT

Metin Bükey, şarkıyı noterden üstüne almış


1967’den beri bu tartışma yapılır. Metin Bükey bir gün bana ‘Çok güzel bir parça var, okur musun’ diye sordu. Ama ben ona hiçbir zaman ‘Bu parça sana ait mi’ diye sormadım. Çünkü bana parçayı getiren oydu. Piyanist arkadaşımız Temkin ile biz parçayı beraber hazırladık. Şarkının düzenlemesi ve yorumu bana ait. Yani ortak bir çalışma var aslında ortada. Rahmetli Teoman’ın arkasından konuşmak gibi olmasın ama Metin gitmiş bu şarkıyı noterden üzerine almış. Sonuçta kayıtlarda şarkı Metin Bükey’in üzerine noterden tasdikli olarak gözüküyor.

DOĞAN HIZLAN

Plağın üzerindeki yazıya inanmalıyız


Vural Sözer’in yeni baskısı çıkan Müzik Ansiklopedik Sözlük’te, Samanyolu’nun bestesinin Teoman Alpay’ın bir rast makamında eseri olduğu yazılmıştır. En inandırıcı kanıtın 45’lik plağın kendisi olduğunu düşündüm. 45’likte büyük harflerle yazılmış Berkant’ın altında, besteci olarak Metin Bükey yazılı. Sanırım artık 45’lik kara plağın kendisine inanmalıyız: Beste Metin Bükey’e aittir.

ERKAN ÖZERMAN

Teoman’ın sırtından çok para kazandılar

Şarkı Teoman Alpay’a aittir. Metin Bükey’in niye Samanyolu’ndan başka şarkısı yok da Alpay’ın Batı müziği ağırlıklı Samanyolu’na benzer 30’a yakın parçası var. Metin, Türkiye’de üç bilirkişi bulup parçayı üzerine aldı. İşin en acı yanı ise ‘O Lady Mary’ adlı şarkının söz yazarı olarak plakta Patricia Carli’nin adının geçmesi. Rahmetli Teoman’ın sırtından çok para kazanan oldu ama o rakısı ve şarkılarıyla yetindi.

MURAT BARDAKÇI

Filmin müzikleri Metin Bükey’e ait


Bu şarkı, Kerime Nadir’in aynı adlı romanından uyarlanan ve Ediz Hun’la Hülya Koçyiğit’in başrollerini paylaştıkları ‘Samanyolu’ (1967) filmiyle ünlendi. Filmin müziklerini de Metin Bükey yapmıştı. Şarkı daha sonra Fransa’da ‘Oh Lady Mary’ adıyla ilgi gördü. Biz ‘Samanyolu’nun Bükey’e ait olduğunu bilirdik. Şarkının ilk çıkış noktası ‘Samanyolu’ filmi ve bu filmin müziklerini de Metin Bükey hazırladı.

YAKIN DOSTLARININ İDDİASI

Şarkıyı bir büyük rakıya Bükey’e verdi

Teoman Alpay’ın yakın dostları, ünlü bestecinin çok içtiğini belirtiyor. Hatta ünlü bestecinin okul arkadaşı Avukat İbrahim Engin, Teoman Alpay’ın alkollüyken Metin Bükey’e ‘Bana bir büyük rakı al, bu şarkıyı sana vereyim’ dediğini iddia da ediyor. İbrahim Engin’in iddiasına göre, Bükey, bir büyük rakı ısmarlamış Alpay da Samanyolu şarkısını ona vermiş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!