Sağlık için yürüyün

Güncelleme Tarihi:

Sağlık için yürüyün
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tatil günlerinde fırsat bulursak parkta ya da sahilde yürüyüş yapıyoruz, ama bu bir yaşam biçimi haline dönüşmüyor. Yapılan araştırmalar son yirmi yılda yürümeyi neredeyse unuttuğumuz sonucunu ortaya çıkardı.

İngiltere’de yapılan araştırmada değişik meslek gruplarından birer kişiye elektronik ölçme aygıtı takıldı ve bu kişilerin bir günde ne kadar yürüdükleri saptandı. Ülkemizde de aynı meslek gruplarındaki kişilerin aynı koşullar altında yaşadıklarını düşünerek sizlere bu araştırmanın sonuçlarını sunmak istedik. Araştırmaya katılan kişilerle kendi durumunuzu karşılaştırırsanız, bir sonuca varabilirsiniz.

Anne

Oyun çağında iki çocuk annesi bir genç kadın hareket halinde oluyor. İşlerini bitirdiği zaman yatıp sabahları genellikle 6.30'da kalkıyor ve gecenin geç saatlerine kadar harekete devam ediyor. Büyük çocuğunu ana okuluna servis arabasıyla gönderiyor, ama bazı günler akşamüstü çocuklarını yakındaki parka götürüyor. Bu genç kadının 12 saatten fazla bir süre hareket halinde olduğu kesin. Yürüdüğü yol miktarı ise 4.5 kilometre.

Satış elemanı

Bu genç kadın bir kitabevinde çalışıyor. Her sabah otobüs durağına kadar 15 dakika yürümek zorunda. Bazı günler, kitabevinde hiç durmadan oradan oraya koşuşturuyor. Kitap rafları arasında durmadan dolaşan bu genç kadının günde sadece 2.5 kilometre yürümüş sayıldığı saptandı.

Hemşire

Büyük bir hastanede hemşire olarak çalışan bu genç kadın genellikle hastanenin koğuşları arasında gidip gelmekten yorgun düşüyor. Mesleğinin gereği hep hızlı yürümek zorunda. Hastanede koğuşlar arasında mekik dokumak gerçekten kolay değil. Öğle paydoslarında yemeğini hızla yiyip işinin başına dönmek zorunda. Bu genç hemşirenin günde 5.5 kilometre yürüdüğü açıklandı.

Sekreter

Sekreterlik bir masa başı görevi. Bu genç kadın da gününün büyük bir bölümünü bilgisayarın başında yazı yazarak, telefonlara yanıt vererek geçiriyor. Öğle saatlerinde bile masasından genellikle kalkmıyor. Oturduğu yerde bir sandviç atıştırıyor. Sabahları ve akşamları otobüs durağına ulaşabilmek için onar dakika yürüyordu. Gün içinde de masasından kalkıp şirketin başka bölümlerine gidip geliyor. Genç sekreterin günde sadece 1.5 kilometre yürüdüğü belirtildi.

Aşçıbaşı

Bu genç adam, büyük bir lokantanın aşçıbaşısıydı. Asıl görevi yemek pişirmekti, ama gün boyunca mutfak malzemesinin alımı, çeşitli toplantılar ve müşterilerle temas gibi görevleri de üstleniyordu. Ayrıca lokantanın barıyla, bir üst kattaki kafeteryasıyla da ilgilenmek zorundaydı. Her sabah 6.45'de işe başlıyordu ve akşam saatlerine kadar durmamacasına oradan oraya gidiyordu. Aşçıbaşı günde 7 kilometre yürümüş sayıldı.

Aklınızda bulunsun

Araba sevdası ve tembellik bizi giderek daha az yürümeye yönlendiriyor.

Sağlıklı ve formda olabilmek için bol bol yürümek gerek. Yürümek kalp hastalıkları tehlikesini azalttığı gibi kemikleri de güçlendiriyor.

Aşırı yemek yemeden her gün bir kilometre yürürseniz, kısa zamanda kilo verirsiniz.

Eğer hızlı yürürseniz, yarım saatte 225 kalori yakabilirsiniz.

Yürümenin en güzel yanı, bu sporu yapmak için ekstra masrafa gerek olmaması. Rahat bir çift ayakkabı ve rahat bir kıyafet yeterli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!