Sağlık Bakanlığı'ndan 'çiğ et yemeyin' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bakanlığından çiğ et yemeyin uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2006 09:50

Sağlık Bakanlığı, vatandaşları çiğ ya da az pişmiş et yememeleri konusunda uyardı.

Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları uyardı. Kurban Bayramı’nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de arttığını belirten Bakanlık, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini bildirdi.

ETLERİ SEBZELERLE BİRLİKTE PİŞİRİN

Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi ve tüketilmesinin, "sağlıklı beslenme" açısından önemli olduğu vurgulayan Bakanlık, "Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir" dedi.
Bakanlık, yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için, kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişilerin, Kurban Bayramı’nda az yağlı etleri tercih etmesi gerektiğine işaret etti.

KIZARTMADAN KAÇININ

Kurban Bayramı’nda, etin az tüketilmesinin yanı sıra pişirme yöntemlerinin de önemli olduğuna dikkat çeken Bakanlık, "Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalı. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli ’kanserojen maddelerin’ oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemeli" uyarısında bulundu.

"KUYRUK YAĞINDAN KAÇININ"

Bakanlık, etle yapılan yemeklerin kendi yağı ile pişirilmesi ve ilave yağ eklenmemesinin önemli olduğunu ifade ederek, özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılması gerektiğine değindi. "Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve ’kömürleşme’ sağlamayacak şekilde ayarlanmalı" diyen Bakanlık, etlerin haşlanarak pişirilmesinin, muhtemel "bağırsak parazitlerinin" insana bulaşmasını da büyük ölçüde engelleyeceğine dikkat çekti.

"ÇİĞ ET YEMEYİN"

Kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğu kaydedilen açıklamada, etlerin sağlıklı saklanması konusunda şu uyarılara yer verildi:
"-Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta,-18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir,
-Çözdürülen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalı,

ETİ BUZ DOLABINDA ÇÖZÜN,

-Çözdürülmek istenen et, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalı. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!