Saçlarda nostalji yaşanıyor

Güncelleme Tarihi:

Saçlarda nostalji yaşanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

21. yüzyılın ilk 365 günü kapanırken, muhtemelen şu sözler söylenecek: Kıyafetlerde tam bir özgürlük, saçlarda fazlasıyla nostalji vardı...

Kıyafet, saç ve makyaj... Bir kadının şık ve zarif olabilmesi için bu üç unsuru da dikkate alması gerekir. Diyelim ki, ünlü modacılardan birinin imzasını taşıyan son derece şık bir elbise giydiniz. Ama saçlarınıza özen göstermemişsiniz. Ve de makyajınıza yeterince zaman ayıramamışsınız. O halde bu devirde böyle davrandığınız için o şık ve pahalı elbisenin değeri bir anda sıfıra düşecek. İşte bu yüzden moda yaratıcıları, yeni koleksiyonlarını defilelerle kadınların beğenisine sunarlarken, bu kıyafetlere uygun olacak saç modellerini de sergilemeyi ihmal etmiyorlar.

Peki ama nasıl? Yirmi birinci yüzyılın ilk 365 günü kelimenin tam anlamıyla bir geçmişe özlem (nostalji) dönemi olarak çoktan tanımlandı bile. Özellikle ilkbahar ve yaz modellerinin sergilendiği defilelerde ünlü modacılar eskiden olduğu gibi kadınlarda dişiliğin ve seksi olmanın önem taşıdığını vurguladılar. Kadınlar dişiliklerini ön plana çıkaran kıyafetlere uygun düşecek saç modellerini seçmek zorundaydılar.

Yüzü örten saçlar

Moda yaratıcıları, bu konuda da kadınlara kolaylık sağladı: Defilelerde mankenler geçmişte moda olmuş saç modelleriyle dikkat çektiler.

Örneğin 1940'lı yıllarda gerilim filmlerinin seksi oyuncusu Veronica Lake, yüzünün yarısını örten uzun saçlarıyla dikkat çekmişti. 40'lı yılların genç kızları, Veronica Lake modeli saçlarıyla adeta tek gözlü birer dişi kahraman olmuşlardı. Mizah dergilerinde de Veronica Lake'in yüzünün yarısını örten saçları karikatürlere yansıyordu.

Bugün ise Veronica Lake'in adını bile duymamış olan genç kuşak temsilcileri bu modeli uyguluyorlar. Veronica Lake böylece yıllar sonra bile hala adını dünyaya duyurmuş oluyor.

Altmışlı yıllara dönüş

Rita Hayworth'un dalga dalga omuzlarına dökülen kızıl saçları da genç kadınların beğenisine sunulan modellerden biri. Veronica Lake ve Rita Hayworth saçları özellikle Ungaro ve Torrento'nun defilelerinde dikkat çekti.

Gene 40'lı yılların ünlü sinema oyuncusu Lauren Bacall'ın da değişik bir saç modeli vardı. Uzun saçlarının bir bölümüyle alnını örterdi. Lauren Bacall aynı zamanda dünyanın en şık giyinen kadınlarından biriydi ve hala da bu sıfatını koruyor. Şimdilerde Lauren Bacall'ın saç modeli ise ultra-dişi uzun elbiselere yakıştırılıyor.

Ellili yılların saç modellerinin de unutulmadığını hemen belirtelim. Kumral kadınlar hala Elizabeth Taylor ile Sophia Loren'in saç modellerini uyguluyorlar.

Bir zamanlar pek moda olan kabarık saçlar da milenyum kadınlarının başlarını süslüyor. Bol sprey sıkılarak uzun süre bozulmaması sağlanan bu saç modellerini altmışlı yıllarda Raquel Welch ve Sylvie Vartan benimsemişti.

Dişilik ön planda

Yetmişli yıllarda düz ve bakımsız görünen saçlar rağbet görüyordu. Jane Fonda ve Françoise Hardy uzun, dağınık saçlarıyla dikkat çektiler. Seksenli yıllar gelince daha etkileyici saç modelleri moda oldu. Cindy Crawford ve Kim Basinger uzun, dalgalı sarı saçlarıyla dişiliği simgelediler. Günümüzde ise kısacık kesilmiş saçlar kadar dişi kaplan modasını simgeleyen uzun ve dalgalı saçlarda yer aldı.

Haberin Devamı

Sonuç olarak eski günlerin moda olmuş tüm akımları şimdilerde kadınlar için uygulamaya açılmış oldu. Yeterki saç modeli kıyafetle bir bütün oluştursun...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!