'Robotun ameliyatı beni hiç korkutmadı'

Güncelleme Tarihi:

Robotun ameliyatı beni hiç korkutmadı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2004 01:57

En gelişmiş ameliyat robotu olarak kabul edilen Da Vinci ile kalp damarına by-pass yapılan 55 yaşındaki lokantacı Bahattin Keçeci, bugün taburcu edilecek.

Florence Nigthingale Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Direktörü Doç. Dr. Belhhan Akpınar’ın Avusturyalı meslektaşı Prof. Dr. Johannes Bonatti ile geçen cumartesi günü yaptığı ameliyattan geriye sadece göğsünde 0.7 santimetrelik 3 delik kalan Keçeci, ‘Ağrım sızım yok. Ameliyattan çok memnunum’ dedi.

AçIk kalp cerrahisindeki gibi göğüs kafesi açılmadan, robotla 30 santimetrelik göğüs atardamarı alınan ve yüzde 80 tıkalı olan damarına by-pass yapılan Bahattin Keçeci, ‘Robotla ameliyat teklif edildiğinde korkmadım. Doktorum ameliyatı izah edince, çekinmeden kabul ettim’ dedi. Türkiye’de ilk kez yapılan ameliyattan sonra hastanın ertesi günü yoğun bakım ünitesinden, normal odaya alınabileceğini, ancak tedbir olarak bir gün daha tuttuklarını belirten Doç. Dr. Belhhan Akpınar, ‘Her şey yolunda. Hastayı yarın (bugün) evine gönderiyoruz’ dedi.

Ameliyatta sadece göğüsün sol tarafına 3 delik açıldı. Deliklerden birinden, içerisini 10 kez büyüterek üçboyutlu ekrana yansıtan kamera sistemi, diğer ikisinden robotun iki kolu sokuldu. Ameliyat odasındaki Da Vinci’nin konsolundan kolları kullanıldı. Kolların hareketi aynı anda hastanın göğsünün içindeki robotun kollarını harekete geçirdi. Prof. Dr. Bonatti tarafından göğüs damarı çıkarıldı. Hastanın kalbi kasıkta açılan küçük delikten akciğer pombasına bağlandı ve kalbi durduruldu. Daha sonra robotun konsolunun başına Doç. Dr. Akpınar geçti ve tıkalı damara by-pass’ı tamamladı. Hasta bir saat solunum cihazına bağlı tutuldu.

Bugüne kadar 17 bİn amelİyat yapIldI

Dünyada 178 merkezde bulunan Da Vinci robotuyla bugüne kadar kalp ve damar cerrahisi ve diğer branşlarda toplam17 bin ameliyat gerçekleştirildiğini belirten Doç. Dr. Akpınar, ‘Hastanede her cuma günü 1-2 hastayı robotla ameliyat etmeyi planlıyoruz. Sırada bekleyen iki hastamız daha var. Programı hızlandırmak istiyoruz. Robot, by-pass dışında, kalp kulakçıkları arasındaki deliklerin kapatılması, mitral kapak tamiri, kalp yetmezliğinde pil takılması gibi operasyonlarda da kullanılabilir’ dedi. Doç. Dr. Akpınar’ın verdiği bilgiye göre, 1.2 milyon dolara alınan Da Vinci ile en fazla 3 damara by-pass yapılıyor. İnsan eli gibi hissetme yeteneği bulunmayan robotun bu eksikliği, ameliyat yerindeki basıncı ölçen bir sistemle süspanse ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!