Ressam Başkut'un yapıtları Japonya'da

Güncelleme Tarihi:

Ressam Başkutun yapıtları Japonyada
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2001 16:10

Ressam Acar Başkut, ``İstanbul İstanbul`` adlı sergisini 16 Kasım Cuma günü Japonya`da açıyor. Başkut`un, Tokyo`da geçen yıl gerçekleşen ve Prens Mikasa tarafından da ziyaret edilen resim sergisinin gördüğü büyük ilgi, bu yıl da mavi takaları, Boğaziçi sahilhanelerini, dar İstanbul sokaklarını ve pazar yerlerini uzak bir yolculuğa çıkarıyor.

Haberin Devamı

Ressamın ``İstanbul İstanbul`` adını verdiği sergi, yarın  (15 Kasım) Japon sanatseverlerin katılacağı resepsiyonla tanıtılacak. Sergi, 16 Kasım`da Türkiye`nin Tokyo Büyükelçiliği`nde açılacak ve 18 Kasım tarihine kadar sürecek.  

Türkiye`den genç sanatçıların da tablolarıyla katılacakları sergide yer alacak Başkut`un eserlerinden bazıları şunlar:   Emirgan Çınaraltı, Mavi Haliç, Vaniköy Vapur İskelesi, Süleymaniye`de Sabah, Kırmızı Yelkenli, Balıkçı Tekneleri, Güneşe Yelken Açanlar, Köprü ve Beylerbeyi, Yeni Camii Eminönü, Haliç`te Kum Çekenler ve Palamut Sevdalısı İstanbul Sandalları.  
     
YAŞAYAN İSTANBUL'U TABLOLARINDA YANSITIYOR  
     
İstanbul`da 1935 yılında doğan Başkut, resme kendi yorumuyla Galatasaray Lisesi`nde başladı. 1959 yılında Almanya`ya giden sanatçı, Münih Güzel Sanatlar Akademisi`nde eğitim gördü. 1966 yılında yurda dönen ve çeşitli tiyatrolarda dekor yapan Başkut, Güzel Sanatlar Akademisi`nden gelen öneri üzerine ``opera dekoru`` dalında öğretim üyeliğinde bulundu.
  
Pek çok Türk ve yabancı koleksiyoncuda tabloları bulunan Acar Başkut`un ``Ana ve Çocuk`` adlı tablosu, UNICEF`in 1995 takviminde ve 1999 ajandasında yer aldı.  

Resim çalışmalarında, yaşamının büyük bölümünün geçtiği ``Yaşayan İstanbul``u tuvaline aktaran sanatçı, post-impresyonist resimlerinde doğayı, denizi, bacasından dumanlar çıkan çatanaları, Galata Köprüsü`nü, Boğaziçi`ni, ahşap yalıları, balıkçıları, sandalları ve martıları, seyyar zerzevatçıyı, bütünüyle İstanbul`u fırçasından yansıtıyor.  

Yurtiçinde ve Almanya, Rusya, Japonya gibi ülkelerde pek çok sergisi açılan Başkut, başta İstanbul Opera ve Balesi olmak üzere çok sayıda opera ve tiyatronun sahne tasarımını gerçekleştirdi.  

Sanatçının, ressam ve dekoratör olarak anılarını yazdığı ``Üç Kalas, Ä°ki Ä°nsan, Bir Heves`` adında retrospektif bir kitabı da bulunuyor.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!