Rengârenk tarifler

Güncelleme Tarihi:

Rengârenk tarifler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2012 00:00

Peru asıllı Clara Seren Amram, mutfakta sağlıklı alternatifler arayanlara yıllardır ideal yaşam biçimini öğretiyor. Güney Amerika, Avrupa ve Türk kültüründen harmanladığı sağlıklı yemek alışkanlıklarını ‘Gökkuşağından Lezzetler’ adlı yeni kitabında topladı.

Haberin Devamı

Mutfak tezgahının başına geçmiş, malzemelerini inceliyor Clara Seren Ahram (44). Biraz sonra kolları sıvayacak ve yaşadığı kültürlerden harmanlayarak oluşturduğu ağız sulandıran tariflerden birini yapacak.
Amram, 19 yıl önce bir aşk uğruna İstanbul’a geldi. Güney Amerika’da Peru’da doğup Venezuela’da büyümüş, liseden sonra hem dil öğrenmek hem de aşçılık eğitimi almak için İsviçre’nin yolunu tutmuştu. Hukuk öğrenimi için döndüğü Venezuela’dan İstanbul’a geldi.
Ama Amram hukuk yerine yemeğe yoğunlaşmış. İsviçre’deki eğitimin yanı sıra, ailesinin Rusya, Polonya ve Türkiye’ye uzanan köklerinden gelen zengin kültürel çeşitliliğin evdeki mutfağa da yansıdığını söylüyor.
Amram her geçen gün ortaya atılan diyetlerin aklımızı karıştırdığını ileri sürüyor. Ona göre her gün yeni ‘çöp yiyecekler’ piyasaya sürülüyor. Onun asıl sorusu şu: Bunlar gerçek besinler mi?

Haberin Devamı

ÇÖP YİYECEKLERDEN KURTULUN

“Çocuklarımızın beynini yapay gıdalarla yıkıyorlar. Hâlbuki ihtiyaç duyduğumuz bütün besinler için tabiatta geniş ve rengârenk bir kiler var: Meyveler, sebzeler, tahıllar, otlar, baklagiller, kuruyemişler... Öncelikle her zaman bitkisel gıdaları tercih edin. Daha fazla sebze, meyve, kuruyemiş ve tam tahılların yanı sıra taze balık ve az yağlı süt ürünleri tüketin. Çantanızda sağlıklı atıştırmalıklar ve su bulundurun. Ayrıca gazlı içecekler yerine su ve taze meyve sularını tercih edin.”

Vok tavada ananaslı pilav

KİTAPTAN...

Malzemeler: Bir adet büyük ananas, iki bardak pişmiş esmer pirinç, 100 gram tavukgöğsü (pişirilmiş), çekirdekleri çıkarılıp küp şeklinde doğranmış bir kırmızı dolmalık, iki küçük yeşilbiber. Yarım bardak pişmiş bezelye, yarım yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil, bir yemek kaşığı soya sosu, iki yemek kaşığı toz köri, bir yemek kaşığı susam yağı, bir demet yeşil soğan.
Hazırlanışı: Ananası temizleyin, tepesini kesin, etli kısımlarını kabuğuna zarar vermeden çıkartın. Küp şeklinde dilimleyin. Bir vok tavada biraz yağ ısıtın. Soğanları, zencefili, biraz kırmızıbiberi, pirinci, soya sosunu ve toz köriyi sekiz dakika kadar pişirin. Dilimlenmiş ananasları ekleyin, karıştırın, bu karışımı ananasın içine doldurun. Üzerine bezelyeleri ve kalan küp kesilmiş kırmızıbiberleri serpiştirin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!