Ramiz hazır

Güncelleme Tarihi:

Ramiz hazır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2009 01:00

Adını “Var mısın Yok musun?” programıyla duyuran Ramiz ,ilk albümünü çıkarmanın heycanı içinde.

Haberin Devamı

Ramiz, adını 50 Cent sayesinde duyurdu. “Var mısın Yok musun?”da yarışan dünyaca ünlü grup, kazandığı parayı albüm çıkarması için ona verdi. Kariyerine İstanbul Attack ile başlayan Ramiz, bu sayede “Bitmez Bu Rap” adlı ilk solo albümünü çıkardı.

 

Öncelikle “Bitmez Bu Rap” albümünüz hayırlı olsun. Ne kadar beklediniz bu çalışma için?

- Askerden iki sene önce geldim. Çok sık üreten, hep müzik yapan bir adamım, o yüzden hemen denemeye başladım. Cem Özkan ile stüdyoya girdik. Benim solo albümümle ilgili hiçbir şey belli değildi ama iki maceracı adam, bir albüm yapıyoruz gibi başladık işe. Ama daha sonra Cem Özkan’a, “Abi benim kafamdaki bu değil, şu an bunu yapamıyorum. Daha fazla stüdyoyu işgal etmeyeyim, evimde biraz daha çalışayım” dedim. O da “Farkındayım” deyince bir süre ara verdik.

 

Haberin Devamı

Sonra “Var mısın Yok musun?” maceranız başladı...

- Kasım ayı sonunda Cem Özkan’a “Ben tarzımı bulduğuma inanıyorum” dedim. Stüdyoya girmeye karar verdikten bir hafta sonra Acun Ilıcalı’nın yapım şirketinden arayıp “50 Cent sizin için yarışacak” dediler. Bunun üzerine hemen stüdyoya kapandık. Zaten pek çok parça hazırdı, toplam 102 parça yaptık. Bu parçalar arasından albüme girecekleri seçtik.

 

Programda 50 Cent ile özel olarak konuşma fırsatı buldunuz mu?

- Tony Yayo, 50 Cent ve Lloyd Banks ile tanışma fırsatı buldum. Bu her şeyden önce manevi destektir. Özel konuşmalarımızda çok önemli şeyler söyledi. Şarkılarımı orada insanlara duyurmak ve onların benim şarkılarımı söylemesi, çok büyük bir fırsattı. Ben de bu fırsatı iyi değerlendirdim.

 

Neden albümü programdan hemen sonra yayınlamadınız?

- Albüm programdan bir ay sonra da çıkabilirdi ama ben hep daha iyisinin olması için çalıştım, altı ay sonra çıktı. Bence iyi de oldu.

 

Haberin Devamı

 Albüm masrafları, kazandığınız parayı aştı mı peki?

- Evet. Ben yıllarca “İnşallah çok büyük bir plak şirketim olur” diye hayal kurdum. Albümden sonra anladım ki, olay plak şirketi değil, sana inan insanların olması. Benim en büyük sorumluluğum, iyi müzik yapmak. Bunu yaptığım sürece, her şeyin yolunda gideceğine inanıyorum. Yani işini iyi yaptıktan sonra, mankenlerle görünmene gerek kalmıyor.

 

Türkçe rap’in hak ettiği yerde olmadığını mı düşünüyorsunuz siz de?

- İnsanlar bana “Biz rap’i, sizin ne dediğinizi anlamıyoruz” diyordu. “50 Cent’i anlıyor musunuz?” diye soruyorum, onu anladıklarını söylüyorlar. Adam İngilizce bilmiyor ama eşlik ediyor, tahmin ediyor ne dediğini. O zaman dedim ki “Problem bizde!” Neden elin İngilizce konuşan adamı anlaşılıyor da ben anlaşılmıyorum diye çok kafa yordum. Kendimi resmen dövdüm, “Kötü yapıyorsun, berbatsın”diye...

 

Haberin Devamı

Size göre rap’inizin hangi unsurları değişmeliydi peki?

- Türkçe rap’te bir konu hakkında şarkı yapmaya başlıyordum, fakat o kadar çok şeyden bahsediyorum ki aynı anda, insanın kafası almıyordu. Mesela sosyal sorunlardan bahsedeceğim, bir bakıyorum aşk girmiş içine ya da birine laf atmışım... Parçalarımı tek konu altında toplamak benim için gerçekten çok önemliydi. Bu konuda kendimi yendiğimi düşünüyorum. Daha sonra gördüm ki, prozodi hatalarımız varmış. Onlar da oturunca baktım herkes anlıyor.

 

Albümünüzde İngilizce sözler de var. Bu 50 Cent’e bir saygı duruşu mu yoksa?

- Hayır, değil. Dünyada Amerikan rap’inden sonra ilk başta gelen rap, Fransız rap’idir. Fransız’lar gibi dilleri konusunda katı olan insanlar bile, yer yer İngilizce nakaratlar kullanırlar. Fransızca rap’in dünyada tanınma sebebinin bu olduğunu görünce, “Neden ben yapamıyorum” dedim. İnsanlar, şarkıyı dinliyor, beğeniyor, orada İngilizce sözler varsa, “İşte bundan bahsediyor” diyor ve şarkıya adapte oluyor. Dolayısıyla ben de şarkılarımda aralara İngilizce sözler soktum. Ben özüme, dilime bağlı bir insanım ama dünya globalleşiyor. Dolayısıyla biraz kendimizi kırmak ve uyum sağlamak lazım.

 

Haberin Devamı

Rap’e bunu yapıyorsan git biraz kitap oku

 

Gece Yolcuları ile “Değer mi Hiç” şarkısında düet yaptınız. Ancak bazı radyolarda şarkı sizin rap yaptığınız bölüm olmadan yayınlanıyor...

- İsteyen yayınlar, istemeyen yayınlamaz. Dünyada Emmy, Grammy gibi ödülleri toplayan bu müziğe böyle şeyler yapıyorsan, git biraz kitap oku. Rap müzik dünyanın en önemli sanatlarından biridir, Türkiye eninde sonunda bununla tanışacaktır

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!