Ramazan’da mercimek ve bulgur stokçularına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Ramazan’da mercimek ve bulgur stokçularına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2008 00:00

Ramazan yaklaşırken hem Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin hem de Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, baklagillerdeki fiyat artışlarına dikkat çekti.

Bayraktar, birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, sebze, meyve, baklagiller ve diğer tarımsal ürünlerde Temmuz ayı üretici ve tüketici fiyatları konusunda bilgi verdi, yaklaşan Ramazan ayı öncesinde uyarılarda bulundu.

Fiyat farkı yüksek

Bu ay üretici ve tüketici fiyatları arasında yaş sebze ve meyvede yüzde 449, kurutulmuş ürünlerde yüzde 188, baklagillerde yüzde 281, pirinçte yüzde 378 ve hayvansal ürünlerde yüzde 210 fark olduğunu belirten Bayraktar, üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla olduğu ürünlerin salatalık, limon, pirinç, patlıcan ve elma olduğunu söyledi.

Bayraktar, üretici ve market fiyatları arasındaki makasın çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, "üretici ve perakende fiyatları arasındaki bu fark tüketicilerimiz açısından da sürdürülebilir bir durum değildir. Tedbir alındığında tüketicilerimiz bu ürünleri daha uygun tüketebilir" diye konuştu.

Takipçisi olacağız

Türkiye kırmızı mercimek üretiminin yüzde 86’sını gerçekleştiren Güneydoğu Anadolu bölgesinde görülecek yüzde 60 azalmanın 250 bin ton azalmaya neden olacağını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Rekoltesi düşük olan başta kırmızı mercimek olmak üzere nohut, kuru fasulye gibi baklagiller yanında ayrıca pirinçte, bu ürünleri stoklayarak Ramazan ayında piyasaya sürmek isteyen spekülatörlere fırsat verilmemelidir. Aksi takdirde bu ürünlerde fiyatlar patlar. Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle meydana gelmesi beklenen talep artışının bir takım stokçular ve fırsatçılar tarafından suiistimal edilmesi fiyatların suni olarak artmasını sağlayacaktır."

Dernek olarak izleyeceğiz

Öte yandan Yetkin, düzenlediği basın toplantısında, kuraklık nedeniyle üretimin düşmesi ve spekülatif fiyat artışları nedeniyle mercimek ve pirinç gibi bir çok gıda maddesinin "lüks" hale geldiğini, bu tür ürünleri alamayan dar gelirli vatandaşların "karınlarını sadece su ve ekmekle doyurduğunu" söyledi.

Gıda fiyatlarında son bir yılda yaşanan artışların tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de spekülasyon eğilimini artırdığına işaret eden Yetkin, "bakliyat başta olmak üzere bazı hububat türlerini kapsayan bu spekülasyon eğilimi, halkın satın alma gücündeki düşme ve bunun sonucu tüketimin azalması nedeniyle bekleneni veremedi" diye konuştu.

Bu kişileri teşhir edeceğiz

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, "Pirinç ve mercimek fiyatlarının artışına tepki olarak tüketimin kısılması, dar gelirli vatandaşları bulgur ve makarna gibi buğdaya dayalı ürünlere yöneltecek. Ramazan ayı yaklaşırken bulgur ve mercimek fiyatlarında artış yaşanacağını düşünüyoruz. Ancak bu fiyatları dernek olarak izleyeceğiz. Spekülatif amaçlı hareket edenleri ve haksız kazanç sağlayanları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na şikayet edeceğiz ve bu kişileri teşhir edeceğiz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!