Pistte F1 havada F16 tasarımda F8

Güncelleme Tarihi:

Pistte F1 havada F16 tasarımda F8
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2012 00:00

Dalya Fresko Nişantaşı’nda üç katlı bir mağaza kiraladı. Adını F-8 koydu ve tasarımcılara haber verdi: “Tasarımlarınızı buradaki stantlara asın. Üzerine de istediğiniz etiketi koyun, satıştan kesinlikle komisyon vermeyin. İsterseniz parti bile düzenleyin. Bana sadece satış danışmanlarımın parasını ödeyin” dedi. İki ay önce açtığı mağazada, şimdi 29 tasarımcı var.

Haberin Devamı

Dalya Fresko (29) uzun ince fiziği ve beline değen siyah saçlarıyla manken zannediliyor. Yeditepe Üniversitesi reklam mezunu. Hayatını reklam yerine moda ve tasarımla kazanmayı seçmiş. İstanbul Nişantaşı Hacı Mansur Sokak’ta açtığı mağaza da benzerlerinden çok farklı. Hikayesini Fresko’dan dinleyelim:
“Ticarete yatkınım. Babamın bulaşık teli üreten bir fabrikası vardı. Ticareti orada öğrendim. Fabrikayı kapatınca bir süre ev tekstili ve erkek giyim olmak üzere, iki ünlü mağazada çalıştım. “Neden kendi işimin patronu olmayayım” diyerek Nişantaşı’nda bir pasajda 15 metrekarelik bir dükkan açtım. Önce kadın çantası sattım, gitmedi. Sonra gömlek satmaya başladım, o da tutmadı. Baktım ki kadın kıyafetleri gidiyor, ona yöneldim. İşler beklediğimin de üstünde olunca orası dar geldi. Daha büyük bir mağazayı hedefledim ama sermayem yoktu. Risk almadan ilerleme olmaz diyerek, param olmadan üç katlı mağaza kiraladım. Sorun buranın içini malla doldurmaktı. Sonra aklıma şu geldi: Birçok tasarımcı var ancak çoğunun showroom’ları yok. ‘Burada ürünlerini sergileyeyim, hem mağaza dolar hem de para kazanırım’ diyerek tanıdıklarıma bu yöntemi anlattım. Herkes çok beğendi. Burası bir kadının kendine, evine ya da eşine bir şeyler alabileceği, tasarım yaptırabileceği bir mağaza olmalıydı. Adını ‘F8 Boutique’ koydum. ‘F8’ hem Sonsuz Moda (sonsuzluk anlamındaki yatık 8 işareti ve fashion’ın F’si) anlamına geliyor, hem de soyadımın baş harfi ve uğurlu sayımdan oluşuyordu. Ayrıca da otomobil sporlarında en yüksek sürat F1 yarışlarında, savaş uçakları arasında en etkin güç F16’larda olduğu için, modada F8 olarak yer almak istedim. Kısa sürede çok ilgi gördü, bir ilk olduğumu zannediyorum. Tasarımcılar kiracı, ben ev sahibiyim.”

Haberin Devamı

HER ŞEY SATILIK

Mağazasının tam hedeflediği noktada olduğunu söyleyen Fresko sözlerine şöyle devam ediyor: “Nişantaşı bu konu için çok iyi bir bölge. Osmanbey tekstilin merkezi. Tam ikisinin ortasındayım. Bu noktada tasarımcılarla var olmanın çok mantıklı olduğunu düşündüm. Tasarımcılar ürünlerini getiriyor ve fiyatlarını kendileri belirliyor. Ürünlerini bizlerle paylaşıyorlar. Her tasarımcı bizim için aynı değerde olduğundan; eserlerini ayrı ayrı stantlara koymadım. Stantlar renk, model ve bedenlerine göre değişkenlik gösteriyor. Tüm tasarımcıların ürünleri stantlarda yan yana askılarda. Bunu kimse sorun yapmıyor. Mağazadaki her şey satılık. Tuvalet de var; şömine de, makyaj malzemesi de... Ayrıca dekor olarak kullandığımız koltukları da beğenen olursa onun da bir fiyatı var.”

Haberin Devamı

ANADOLU’YA DA AÇILDI

Mağazanın ikinci katının parti mekanı olarak kullanılabileceğini anlatan Fresko; “Hem perakende hem de toptan satış yapılıyor. Esas hedeflerimden biri de Anadolu’daki butik sahipleriydi. Oralardan çok sayıda müşteri benden toptan alışveriş yapıyor. Böylece butiklerinde özel tasarım satmış oluyorlar” diyor.
Tasarımcılarla altı aylık bir sözleşme imzalayan Fresko ürünlerini sergileyenlerden sadece aylık bin lira satış danışmanı servis ücreti ve hizmet bedeli aldığını söylüyor: “Burada satılan kıyafetlerin fiyatı 48 liradan başlıyor, 8 bin liraya kadar çıkıyor. Ayrıca abiyeleri de günlüğü 150-200 lira arasında değişen fiyatlarla kiralayabiliyoruz. Ayrıca da terzilerimiz kişiye özel dikimler de yapıyor.” (212) 248 28 00

Haberin Devamı

ÜRÜNLER GÜZEL GÖRÜNSÜN

Alışveriş yaptıktan sonra davete katılmak isteyen müşterilere, ücret karşılığı profesyonel uzmanlarca makyaj da yapılıyor. Bu hizmeti vermelerinin asıl nedenin sattıkları ürünün daha güzel görünmesini sağlamak olduğunu söylüyor Dalya Fresko. Makyaj yaptırmanın bedeli 50 liradan başlıyor, 150 liraya kadar çıkıyor.

HANGİ TASARIMCILAR VAR

Erol Albayrak, Zeren Akman, Songül Cabacı, Murat Aytulum, Nelli Gavriyeloğlu, Ayça Ak, Serap Baturay, Faika Çelik, Lola Pepe, Bakras, Arte Tahir, One Night Dress, Tue Ayakkabı, Gürkan Tekinşen, Burcu Anitaş, 2 iki, Büşra Hızlan, Zeynep Birlikay, Designia İstanbul, Mykıta, Yasemin Melike, İpek Gürkan, Durance, Hüseyin Küçük, Allegre Estroti-Sara Beri, Sabah Şimşek, Özden Kaftan, Melis Ekin ve Kroylan.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!