Pera'da İdil Biret deneyimi

Güncelleme Tarihi:

Perada İdil Biret deneyimi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2015 14:57

‘Türkiye’nin Harika Çocuğu’ olarak nitelendirilen İdil Biret’in hayatını anlatan belgesel filmin ilk gösterimi, 34. İstanbul Film Festivali kapsamında 8 Nisan Çarşamba günü Pera Müzesi’nde gerçekleşti.

Haberin Devamı

Müzik kariyerine henüz 5 yaşındayken Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ye verdiği konserle başlayan Türkiye’nin dünyaca ünlü piyano sanatçısı İdil Biret’in hayatını ve müzik yolculuğunu anlatan belgeselin ilk gösterimi, 34. İstanbul Film Festivali kapsamında yapıldı.

Vehbi Koç Vakfı desteğiyle yapımına 2008 yılında başlanan ve 7 yılda tamamlanan ‘İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi’ adlı belgeselin 8 Nisan Çarşamba günü gerçekleşen gösteriminin biletleri günler önceden tükendi. İdil Biret’in de katılımıyla gerçekleşen gösterimden sonra izleyiciler, İdil Biret ile sohbet etti.

İdil Biret’e yaşamına dair yöneltilen soruylara verdiği yanıtta,bazı zamanlar yalnız başına doılaştığını söyledi.
Öğrenci yetiştiriyor musunuz sorusuna da ,konserlerden vakit bulamadığını ,ancak master class’çalışmalarını Ayvalık Müzik Akademisi’nde yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

Perada İdil Biret deneyimi

İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi’ adlı belgesel için yapılan arşiv araştırmasında kayıp olduğu düşünülen yeni belge ve kayıtlar da yer aldı. Bu kayıtlar arasında Biret’in henüz 7 yaşındayken Fransız Radyosu’na verdiği röportaj, ünlü piyanist Arthur Rubinstein'in İdil Biret'i Fransız izleyicilerine tanıttığı televizyon programının ses kayıtları ve Biret'in 70'lerde hocası Nadia Boulanger'ye Berg'in Piyano Sonatı’nı çaldığı görüntüleri dikkat çekiyor. Ayrıca TRT arşivlerinden uzun süredir gün ışığına çıkmamış görüntü ve kayıtlar da bu belgeselle yeniden sanatseverlerle buluştu.

56 dakikalık belgeselde; İdil Biret’in kendi arşivinden çocukluk fotoğrafları, çocukken yazdığı mektuplar, çizdiği resimler, beş yaşındayken yaptığı bestelerin orijinallerinin yanı sıra Biret’in müzik yolculuğu pek çok ünlü müzisyen ve sanatçının dilinden anlatılıyor. ‘İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi’ne röportajlarıyla katılanlar arasında İdil Biret'in hocası Wilhelm Kempff'in çocukları Roland ve Irene Kempff, müzik eleştirmeni ve Fransız Radyosu Yayın Direktörü Claude Samuel, ‘İdil Biret - Dünya Sahnelerinde Bir Türk Piyanisti’ kitabının yazarı Dominique Xardel, İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker İnönü ile Suna Kan’dan Filiz Ali’ye kadar pek çok isim bulunuyor.

Haberin Devamı

Henüz 5 yaşındayken adına çıkarılan özel bir yasayla bir anda kendini Paris'te, tanımadığı bir şehirde, katı bir müzikal eğitimin içinde bulan Biret’in, efsanevi piyanist Arthur Rubinstein ile tanışmasının da anlatıldığı belgeselde Rubinstein’ın “Çalışını ilk duyduğumda gözlerimden yaş geldi'' ifadeleri dikkat çekiyor. Almanya, Belçika, Fransa ve Türkiye'de çekilmiş görüntü ve röportajlarla Biret’in sanat hayatına ışık tutulan belgeselde, İdil Biret’in ilk kez piyanoda yaptığı doğaçlamaları ve çocukluk bestelerinin de özel kaydı bulunuyor. Belgesel için Avustralya, İngiltere, Fransa ve Türkiye arşivlerinin yanı sıra İdil Biret’in kişisel arşivlerinden de faydalanıldı.

Haberin Devamı

Belgeselin yönetmenliğini Eytan İpeker, yapımcılığını Yoel Meranda üstlendi. Filmin yapım şirketleri ise Böcek Yapım ve Kamara.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!