Pera Müzesi’nde büyük sergi

Güncelleme Tarihi:

Pera Müzesi’nde büyük sergi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2005 00:00

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 26 Ekim-8 Ocak arasında, Camaltında Devr-i Alem sergisine ev sahipliği yapacak. Sergide, 20. yüzyılın en önemli Fransız sanatçılarından Jean Dubuffet’nin yapıtları ve camaltı resimlerinden zengin bir derleme birarada sunuluyor.

Paris Dubuffet Vakfı ve Fransız Kültür Merkezi’nin işbirliğiyle açılan sergide, Dubuffet’nin 1944-1984 arasında yaptığı eserleri görmek mümkün. Eserlerinde boya ve tuvalin yanısıra kum, çakıl, kağıt hamuru, kuru otlar, çiçekler, ağaç kabukları gibi malzemeler de kullanan Dubuffet, Ham Sanat akımının öncüsü bir sanatçı. Sergide, Dubuffet’nin 63 litograf ve serigraf baskısı, bir heykel, on yağlıboya tablo olmak üzere 74 yapıtı bulunuyor.

Sergide yer alacak camaltı resimleri, dünyanın dört bir yanından seçilmiş. Camaltı resimleri, camın arka yüzeyinde toz boya, guvaş, yağlıboya ve akrilik boya kullanılarak yapılıyor. Antik çağlardan beri uygulanan evrensel bir halk sanatı bu. Sergide, günümüzde unutulmaya başlanan camaltı resim tekniğinin 200 örneği yer alıyor. Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika’dan camaltı resimleriyle, Anadolu ve İslam eserleri de sanatseverleri bekliyor. Anadolu camaltı resim tekniğinin, tüm dünyada örnekleri olan bu halk sanatında ne kadar önemli bir yeri olduğunu da göreceksiniz. Ayrıca, Dubuffet’nin alışılmışın dışındaki yapıtlarıyla, camaltı resimleri arasındaki benzerliklere dikkat çekiliyor.

Camaltı’nda Devr-i Alem sergisi, 8 Ocak’a dek ücretsiz gezilebilir.

Ayrıca, Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyonlarından oluşan ‘Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri’, ‘Kütahya Çini ve Seramikleri’ ile ‘İmparatorluktan Portreler’ isimli sergiler de, müzenin bir ve ikinci katında halen gezilebiliyor. Ayrıntılı bilgiler için, www.peramuzesi.org adresine bakabilirsiniz.

Pera Müzesi, Tepebaşı Beyoğlu Tel: 0212 334 99 00
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!