Balkonunda bahçesinde su yosunu üretiyor

Güncelleme Tarihi:

Balkonunda bahçesinde su yosunu üretiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2007 00:00

Sevim Tatlıcılar (49), Tayvan’da Çince ve İngilizce eğitiminden sonra Adana’da çeşitli şirketlerde çalıştı. Evlenip, çocuk sahibi olunca işi bıraktı. Yeniden çalışmaya karar verince, bambaşka bir işi oldu: Spirulina, yani su yosunu üreticiliği. Çukurova’nın bereketli topraklarında pamuk, portakal, limon yerine, balkonunda ve bahçesinde yosun yetiştirdi. 21’inci yüzyılın süper besini spirulina’yı şimdi yurtdışına satmaya hazırlanıyor.

İş hayatına dönmeye karar veren Sevim Tatlıcılar Türkiye İş Kurumu’na başvurdu ve 2005’te kurumdan beklemediği bir davet aldı. Kurum, Sevim Hanım’ı Üniversite, AB ve Adana Üniversite Sanayi Ortak Araştırma Merkezi ile birlikte açtıkları kursa çağırıyordu. Çağrı alan 150 kişiden 50 kursiyer arasına seçildi.

10 ay cumartesi ve pazar günleri tam gün üniversitede eğitimini sürdürdü: "Üniversiteye yeni başlamış öğrenciler kadar heyecanlıydım. Hatta ben bu yeni hayatımı ikinci bahara benzettim." Hafta sonu eğitimleriyle yetinmedi, hafta içinde yosun hasadı yapmak için fakülteye gitti. Hayatına geç girse de spirulina üretimini çok sevdi.

Eğitimden sonra evinin balkonunda 20 litrelik petlerde yosun üreterek bilgisini deneyime dönüştürdü. Sonra da Sarıçam Mustafalar Köyü’nde bahçeli bir ev kiraladı. 70 bin YTL’lik tarım kredisi aldı. Toplam 100 bin YTL’lik yatırım yaptı. Bahçedeki 500 metrekarelik alanı kapayarak serasını kurdu. 2.5 metre en, 10.5 metre boyunda 10, 2.4 metre en, 6 metre boyunda 3 adet havuz yaptırdı. Üretimini artırdı. Su yosununun pazarlanması için de bir şirketle ortak oldu.

Sevim Tatlıcılar spirulina yetiştirmenin özen istediğini ve çok kolay olmadığını söylüyor. Ekilen aşı denilen spirulina’ları üniversiteden alıyor. Yosunlar 35-38 derecelik ortamları seviyor. Bu sıcaklığı sabit tutmak için seralar yapılıyor. Fotosentez yapabilmesi için 30 santimetre derinliğindeki sığ havuzlar hazırlanıyor. Havuz suyuna hafif dalgalar veriliyor. Floresan ışıklarla fotosentez ortamı hazırlanıyor. Özel besinlerle besleniyor. 3-4 günde hasat alınabilir hale geliyor. Tam olgunlaşma ise bir haftada oluyor. Suyun titreşimle elekten geçirilmesiyle yosun toplanıyor. Koyu olmayan yoğurt kıvamında elde edilen yosun 60 derecede kurutuluyor. Top haline getirilip, kapsüllenmek üzere firmalara gönderiliyor. Sevim Hanım, spirulina’larını kendisi kapsül haline getirmeyi hedefliyor.

Tatlıcılar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na projesini sundu. Üretime geçtiğini bildirdi. Bugünlerde üretici belgesi eline ulaşacak. Belgesi geldikten sonra Rusya ve Hollanda’dan gelen talepleri yerine getirmeye başlayacak: "Rusya’ya örnek gönderdik. Yaptıkları analizlerde spirulina’da yüzde 71 oranında protein buldular ve bu yüksek orana şaşırdılar. Almak istediklerini bildirdiler. Bakanlık belgemi gönderir göndermez spirulina ihraç edeceğiz. Hollanda için de yaş ürün talep edildi. Görüşmelerimiz sürüyor."

KENDİ DE YİYOR

Kendimi çok iyi hissetmeme neden oluyor. Resmen hiperaktif oluyorum. Arkadaşlarım ’dur biraz’ diyor. Kolesterolüm ve şekerimi dengeliyor. Ben yoğurt kıvamındaki spirulina’yı buz torbalarında donduruyorum. Soğuk içeceklere katıyorum. İçimi zor değil. Sadece yeşil olduğu için içeceklerin rengini değiştiriyor. Toz veya kapsül halinde alınması da mümkün. Uzakdoğu’da çikolata, pastaya dahi konuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!