Pas mı, değil mi

Güncelleme Tarihi:

Pas mı, değil mi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2015 22:33

Kayseri-Trabzon maçında topu diziyle kaldırıp kafayla kalecisine atan sarı kırmızılı Simic sarı kart görürken takımı aleyhine de endirekt vuruş verildi. MHK Başkanı Müftüoğlu kararı savundu eski MHK Başkanı Çulcu ise, “Yanlış” dedi.

Haberin Devamı

KAYSERİSPOR-Trabzonspor maçında, mücadele golsüz devam ederken 58. dakikada ilginç bir olay yaşandı. Kayserisporlu Marko Simic, Trabzonsporlu Erkan Zengin’in centilmenlik gereği tac atışında topu kendisine atmasından sonra meşin yuvarlağı diziyle havalandırdıktan sonra kafa vuruşuyla kalecisi Hakan Arıkan’a verdi. Karşılaşmanın hakemi Hüseyin Göçek, Kayseri aleyhine endirekt serbest vuruşa hükmederken Sırp futbolcuya da sarı kartını gösterdi. Bu karar kamuoyunu ikiye böldü.

BU PAS KURALIN RUHUNA AYKIRI MI, DEĞİL Mİ

KONUYU mevcut Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Kuddusi Müftoğlu ile eski MHK Başkanı Mustafa Çulcu’ya sorduk. Müftüoğlu, ortada kuralın ruhuna aykırı bir hareket olduğunu savunarak Göçek’in kararını destekledi. Müftoğlu, Simic’in bir nevi kuraldaki boşluktan faydalandığını iddia etti. Çulcu ise, oyuncunun ayağıyla hiç oynamadığına dikkat çekerek diz veya kafayla verilen pasın ‘kaleciye pas’ sayılamayacağını öne sürdü. Mustafa Çulcu, ayrıca oyuncuya verilen sarı kartın da iptal edil-
mesi gerektini dile getirdi.

Haberin Devamı

Kuddusi MÜFTÜOĞLU - MHK Başkanı

KARAR DOĞRU ÇÜNKÜ BİR SUİSTİMAL VAR

HÜSEYİN Göçek, doğru bir karar vermiştir. Çünkü Kayserisporlu Marko Simic, kuraldaki boşluktan faydalanarak sportmenliğe aykırı bir hareket yapmıştır. Bunun da cezası oyuncuya sarı kart ve rakip takım lehine de endirekt serbest vuruş verilmesidir. Bakın pozisyona baktığımızda Simic, hiç bir şekilde baskı altında değildir. Bom boş pozisyonda topu havalandırıp kafasıyla kalecisine pas veriyor. Bu sportmence değil.

DİZİYLE PAS VEREBİLİR

Normal şartlarda bir oyuncunun diziyle veya kafasıyla kaleciye geri pas vermesinde bir sakınca yoktur. Bir futbolcunun kaval keğinden kalecisine giden top da kaleciye pas sayılmaz. Bir futbolcu kramponun ayağı kaplayan bölümün her hangi bir yeriyle; örneğin ayağın içiyle veya üstüyle topu atar ve bu top hiç bir rakip oyuncuyla temas etmeden doğrudan kalecisine gidiyorsa bu kaleciye pastır.

Mustafa ÇULCU - MHK Eski Başkanı

KARAR YANLIŞ ÇÜNKÜ AYAK YOK

HÜSEYİN Göçek, FIFA kokartlı bir hakemizdir. Ne yazık ki Simic’in pasında yanlış yorum yapmtı. Seviyesine yakışmayacak bir hatar. Bakın Kayserisporlu oyuncu, topu diziyle havalandırıp sonra da kafayla kalecisine atıyor. Ayağıyla oynamadığı için burada bir kaleciye pas söz konusu değildir. Simic, tacdan gelen topu ayağıyla havalandırıp sonra dizi veya kafasıyla kalecisine atsaydı hatalı pas olurdu. Ama ayakla temas yok. Yani bir hile yok. Defansçılar, bir çok pozisyonda rakipten gelen topu, kafa, göğüs veya dizle kalecisine atıyor. Kayseri itiraz edip, Simic’in sarı kartını iptal ettirmelidir.

Haberin Devamı

DANY’NİN PASI NEYDİ?

2013-14’te Beşiktaşlı Dany, topu ayağıyla havalandırıp kafayla kaleciye atmıştı. Tolga topu eline almasa da hakem ‘kaleciye pas’ dedi. Doğruydu. Çünkü kural, topu ayağıyla kaldıran oyuncunun kuralı suistimal ettiği için, geri pasa hükmeder.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!