Para getirenin gönlü rahat olsun

Güncelleme Tarihi:

Para getirenin gönlü rahat olsun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2016 21:32

Son dönemlerde varlık barışı ile ilgili araştırmalar yaptıklarını anlatan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Bu konuda yanlış algılar olduğunu gördük. Yalın ve basit bir tebliğ yayınlayacağız. Gönül rahatlığı ile vatandaş yurtdışından parayı getirebilir. Vatandaşa geriye dönük hiçbir şey sormayacağız” dedi.

Haberin Devamı

VARLIK barışı ile ilgili yeni bir tebliğ hazırlığı içinde olduklarını anlatan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Bankacılar ve aracı kurumlarla toplantılar yaptık. Bu toplantılarda kafaları karıştıran birçok konu olduğunu gördük. Tüm bunları düzeltmek için tebliğ yayınlayacağız. Para getirmek isteyenin içi rahat olsun. Gönül rahatlığı ile vatandaş yurtdışından parayı getirebilir. Maliye bu paranın peşine düşüp geriye dönük soruşturma yapmayacak” dedi.

YANLIŞ ALGILAR VAR

İhracatçılar Zirvesi’nde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile gazetecilerin sorularını yanıtlayan Naci Ağbal, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yakında odağımızı Varlık barışına kaydıracağız. Oradaki son tarih 31 Aralık. Ayrıca sürenin 6 ay daha uzatılabilmesi mümkün. Geçen hafta bu konuda İstanbul’da iki önemli toplantı yaptık. Bankalar ve aracı kurumlarla masaya oturduk. Yaptığımız toplantılarda gördük ki piyasada yanlış algılar var. Önümüzdeki günlerde bu yanlış bilgileri yok edecek bir tebliğ yayınlayacağız. Tebliğ haftaya paydaşlara gönderilecek. Tahminimce 2 hafta içinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girer. Buradaki en önemli konu bankaların ve aracı kurumların Türkiye’ye getirilen paralar hakkında, sorumluluklarının ne olduğu konusunda bir belirsizlik oluşmuş. Bunu netleştireceğiz. Bankalar kendilerine getirilen kaynak neyse kabul etsin.

Haberin Devamı

Vatandaşlarda da getirilen kaynak ile ilgili ‘Ek sorular sorulabilir mi’ gibi bir endişe var. Net söylüyorum, vatandaşa geriye dönük hiçbir şey sormayacağız. Başka kurumlar da hiçbir şey sormayacak. Bu konuda kanun da çok açık. Bu kanunun amacı vergi toplamak değil. Kaynağın Türkiye’ye gelmesi. Ayrıca bilgiler de kimse ile paylaşılmayacak. Bakanlık olarak bundan sorumluyuz.”

Varlık barışı ile ilgili eleştiriler hakkında da konuşan Ağbal, “Yasal ve meşru olarak kazanılmış büyük miktarda paranın yurtdışında olduğunu düşünüyoruz. Hedefimiz de bu. Bizim bir kuruş terör parasına, kara paraya ihtiyacımız yok” dedi.

GEÇİCİ VERGİ İNDİRİMİ YOK

GEÇİCİ vergi indirimi ile ilgili de konuşan Naci Ağbal, şunları söyledi: “Şu anda hiçbir geçici vergi indirimi çalışmamız yok. Maliye her zaman mutfakta farklı çalışmalar yapar. Zaman zaman da gerekli adımları atar. Yaptığımız çalışmalarda sektörel düzeyde bir vergi indiriminin gerekli olmadığı noktasında bir karar oluştu.”

MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ YOK

ÖNÜMÜZDEKİ dönemde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Naci Ağbal, “Kamu yatırımları gelecek yıl artarak devam edecek. Trump, Türkiye’yi takip ediyor. Trump baktı Türkiye yatırım harcamalarına ağırlık veriyor. Onlar da artırıyor şimdi. Kamu yatırımlarının alt kalemlerine bakılmadan sadece bütçe açığına bakılarak, Türkiye mali disiplinden taviz veriyor demek çok yanlış” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

FUTBOLDAN RAHATSIZIM

PAZAR günü oynanacak olan Fenerbahçe-Galatasaray derbisi ile ilgili de konuşan Nihat Zeybekci, “Vatandaş olarak söylüyorum. Türkiye’nin yabancı futbolcuların cenneti gibi görünmesinden rahatsızım. Milli Takım’ın vasatlığı da bundan. Burada da en büyük sorumlu zirveye oynayan 4 büyük kulübün. Galatasaraylıyım ama artık teknik direktörünün adını bile bilmiyorum” dedi.

SON GÜN 25 KASIM

Yeniden Yapılandırma Kanunu’nda başvuruların devam ettiğini belirten Naci Ağbal, şöyle devam etti: “Başvurusu süresi uzamayacak. 25 Kasım son gün. 30 Kasım ise peşin ödeme yöntemini seçenler için ödeme günü. Şu anda 57 milyar TL’lik yapılandırma yapıldı. Başvurusu sayısı 6.5 milyona yaklaştı. Rekor düzeyde bir yapılandırma oldu. Kasım ayında ciddi bir gelir bekliyoruz.”

Haberin Devamı

KIZIMA BİLE OTOMOBİL VERGİSİ SORDULAR

OTOMOBİL sektöründe vergi konusuyla ilgili de konuşan Ağbal, “Otomobil ile ilgili bir laf ettik. Piyasa patladı. Vatandaş bir fırsat gördü mü hemen değerlendirmek istiyor” dedi. Ağbal, başından geçen ilginç bir olayı şöyle anlattı: “Kızım yeni doktor. Hastanede arkadaşları etrafını çevirmiş. ‘Lüks bir otomobil alacağız babana bir sorar mısın? Biz bu arabayı alacağız. Şimdi mi alalım, fiyatı ne kadar artar?’ diye telefon açıyor. Sizin anlayacağınız bizim vatandaşımız çok akıllı. ‘Böyle bir gelişme var, ben bunu ön alayım’ diyor. Belki de sürprizlerle karşılaşacak. Bu işler böyledir. Birlikte göreceğiz. Hızlı bir şekilde bir çalışma yapacağız. Hükümetimizin nihai olarak karar vereceği bir şekilde de sistemin yeni halini dizayn edeceğiz.”

Haberin Devamı

ÖZEL SEKTÖR YATIRIMLARINDA SIKINTI VAR

SON dönemlerde özel sektör yatırımlarında sıkıntılar yaşandığını anlatan Nihat Zeybekci, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu sıkıntılar son birkaç yıldır devam ediyor. Bu konuda kapsamlı çalışmalarımız var. Yeni yatırım teşvik sistemi ve benzer politikalarla yatırımları artırmaya çalışıyoruz. Bu sorun tüm dünyada var. Büyümeyi artırmak sadece kamu yatırımları ve tüketimle artırmak mümkün değil. Kamu yatırımları gerektiğinde kullanılabilecek güçlü bir enstrüman. Ancak asıl önemli olan özel sektör yatırımı.”

Naci Ağbal ise bu konuyla ilgili şöyle konuştu: “Bugün dünyada büyüme konusunda kısmen başarılı olan ülkelerde dahi yatırım sıkıntısı yaşanıyor. Bu karamsar havada yatırımların artması çok da kolay değil.”

Haberin Devamı

BANKACILARA ZİMMET MADDESİ KALDIRILACAK

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekçi, bankalarda biraz rahatlatılması gereken konular olduğunu ifade ederken “Kredi verenlerin zimmet sorumluluğu kaldırılmalı. Çünkü hafif havanın bulanık olduğu dönemlerde sistem reel gerçeklerle hareket etmekte zorlanıyor. 2005’te getirilmiş bu çağdışı sorumluluğun kaldırılması için istişare ediyoruz” dedi.

Zeybekci, “Türkiye olağanüstü hallerden geçiyor. İhracatta 145-150 milyar dolarlara takıldık kaldık. 2-3 yıldır olağanüstü haller ekonomimizi de etkiledi. Sorunlara karşı çözümün yolu ihracata dayalı büyümeden geçiyor” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!