Otobiyografik duvar yazıları

Güncelleme Tarihi:

Otobiyografik duvar yazıları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2017 09:55

Sultan Tunç, sertliğiyle ün yapmış, Berlin’de yaşayan rap yıldızlarımızdan. Onun için her şeyin başı/sonu sistemdir. 2015’te çıkması beklenen albümü ‘Otobiyograffiti’ ise geç oldu güç oldu ama oldu. Albüm keskin tespitler ve eleştirilerle dolu.

Haberin Devamı

Otobiyografik duvar yazıları
 

Berlin’de yaşayan rap yıldızlarımızdan Sultan Tunç, ‘Otobiyograffiti’ albümünü nihayet çıkarabildi. Nihayet çünkü bu albüm 2015 yılının sonlarında yayımlanacaktı ama olmadı. Bizdeki kadar olmasa bile, müzik piyasaları dışarda da zorda; Sultan Tunç’un yaşadığı ve müzik endüstrisinin en güçlü kalelerinden kabul edilen Almanya piyasası dahil.

Hem geç, hem güç oldu ama oldu. ‘Otobiyograffiti’ (fiziki CD olarak değil ama) dijital olarak ulaşılabilir bir halde. Başta Amazon’un Almanya şubesi olmak üzere, hemen her dijital mecradan edinebilmek mümkün.

Otobiyografik duvar yazıları

Haberin Devamı

Adından da anlaşılacağı gibi, albüm boydan boya Sultan Tunç’un kendi hikâyesi. Tunç sertliği ile ün yapmıştır. Bu sebeple bu hikâye oldukça keskin tespitlerle/eleştirilerle aktarılmış. Kendisini de ayırmamış; hatta en sert/en keskin eleştirileri kendisine yönelttiği dahi söylenebilir.

Albüme ismini veren şarkı, bu keskin (ve büyük ihtimalle haklı; nihayetinde, Engels’in ‘Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni’nde sıraladıklarının bir bölümünün gündelik yansımalarıyla karşı karşıyayız) eleştirilerin doruk noktası.“Anam babam ve de abim ablam. Eşim, dostum, kaynanam. Tamam, tamam kimseyi unutmam” demiş ve girişmiş. Fertleri tek tek ansa bile onlara değil, sisteme girişmiş. Böyledir de Tunç; onun için her şeyin başı/sonu sistemdir, sistemin bizzat kendisi. Tek tek bireylerle (yani ağaçlarla) değil, (ormanın değil ama) bataklığın bizzat kendisiyle mücadele ediyor. Bandista ile birlikte şarkı yapmış (‘Pardon Afedersiniz Mr. Genelkurmay’) birine de böyle bir tavır yakışırdı.

Albümün bütünlüğü eksiksiz/gediksiz ama kendiliğinden öne çıkan bir şarkıdan da ayrı olarak bahsetmek gerekir. ‘Kreuzberger Nachte’, 1978 tarihli bir şarkı ve Blattschuss’a ait. Türklerin de yoğun bir biçimde yaşadığı Kreuzberger’de katlanılan ayrımcılık başta olmak üzere, yolunda gitmeyen her şeyin topa/tüfeğe tutulduğu bu şarkıya, Sultan Tunç’un da kayıtsız kalamamış olması gayet anlaşılır bir şey. Tunç’un bu şarkıyı öne çekme/çıkarma kararı da öyle. Şarkı çok sayıda remix (ve olmazsa olmaz; elbette klip) ile, Avrupa’nın pembe cilalı insanlık hallerinin rengini/cilasını silmeye/sökmeye gayret ediyor.

Haberin Devamı

ETKİNLİK REHBERİ

Otobiyografik duvar yazıları

DENİZDE MİSİN?

Kimi dinleyelim? Caz Orkestrası

Nerede? Boğaz Turu Teknesi/ İstanbul

Ne zaman? Bugün saat 11.00’de...

 

Otobiyografik duvar yazıları

ŞEHİRDE MİSİN?

Kimi dinleyelim? Kurtalan Ekspres

Nerede? Sanat Performance Açıkhava Sahnesi, İstanbul

Ne zaman? Bugün, saat 21.00’de...

 

Otobiyografik duvar yazıları

İZMİR’DE MİSİN?

Kimi dinleyelim? Yaşar

Nerede? Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu/ İzmir

Ne zaman? 19 Temmuz, saat 21.00

 

Otobiyografik duvar yazıları

BODRUM’DA MISIN?

Kimi dinleyelim? Demet Akalın

Haberin Devamı

Nerede? Gümbet Posh/ Bodrum

Ne zaman? Yarın, saat 22.00

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!