Otel odalarını evime benzetmeye çalışıyorum

Güncelleme Tarihi:

Otel odalarını evime benzetmeye çalışıyorum
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2005 10:54

Uluslararası alanda isminden sürekli bahsettiren sanatçı İdil Biret, uzun yıllardan bu yana konser vermek için gittiği her ülkeye özel eşyalarından götürerek, kaldığı otel odalarını kendi evine benzetmeye çalıştığını söyledi. Selçuk Üniversitesi'nde (SÜ) konser veren ünlü piyanist İdil Biret, 50 yıldan bu yana başarılı olarak anılmasını disiplinli çalışmaya bağladı.

Haberin Devamı

Çocuk yaşlarda sahneye çıktığını ve halen sahnede olduğunu belirten Biret, bugüne kadar yurt içinde ve dışında 3 bin civarında konser verdiğini ifade etti.

Piyona çalarken herşeyi unuttuğunu ve yeryüzü ile temasının kesildiğini anlatan Biret, şöyle devam etti: "Sahneye çıktığım andan itibaren gerçek dünyayı unutuyorum. Zaten unutmazsam ve birşey düşünerek parçayı çalmaya çalışırsam çok hata yaparım. O andan itibaren ben sadece parçayı düşünüyorum ve uçuyorum. Sahneye çıktığım andan itibaren beynimi nota kağıdına benzetiyorum. Yani gerçek hayat o andan itibaren beynimden siliniyor.”

50 yıldan bu yana konserler vermek için çok sayıda ülkede bulunduğunu ve İstanbul'daki evinde çok az zaman geçirebildiğini belirten Biret, “Evimde çok az vakit geçirdiğim için gittiğim ülkelerde kaldığım otel odalarını evime benzetmeye çalışıyorum. Oraya özel eşyalarımı götürüyorum ve kendi evimmiş gibi yerleştiriyorum. Örneğin çayı çok sevdiğim için her kaldığım otel odasında mutlaka çay yapıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Piyanonun başına her geçtiğinde yeni bir güzellik yakaladığını daha iyi çaldığını belirten Biret, “Çünkü insan her piyano çalmasında kendisini biraz daha geliştiriyor. Konserden sonra sahnenin arkasına geçtiğinde kendime (daha iyi yapabilirdin) diyorum” diye konuştu.

Son zamanlarda klasik müzik parçalarının değiştirilerek bazı gruplar tarafından farklı şekilde yorumlanmasına da karşı olduğunu belirten Biret, belirli şeylerin yazılı olduğunu ve bunların nasıl yazılmışsa öyle çalınması gerektiğini kaydetti.

Biret, yazılı notaların bile farklı kişiler tarafından çalındığında farklı yorumlar ortaya çıkabileceğini belirterek, bunun ötesinde bir değişimi doğru bulmadığını sözlerine ekledi.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!