Olay ödül almak değil...

Güncelleme Tarihi:

Olay ödül almak değil...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 16:38

Daha sahneye çıktıkları ilk gün gençlerin ilgi odağı oldular. Her albümleri en çok satanlar listesinde ilk sıralarda yer aldı.

Haberin Devamı

Manga ödülünü böyle aldı / Foto galeri

Manga - Beni benimle bırak / Video

MTV gecesinden renkli kareler

Bir yarışmayla başlayan serüvenleri, yepyeni bir ödülle taçlandırıldı. Avrupa’dan da ödülle dönen Manga grubunun üyeleri, başarı hikayelerini ve gelecek planlarını Hafta Sonu dergisine anlattı.

Yolculuğunuz yıllar önce düzenlenen “Sing Your Song” yarışmasında aldığınız ikincilikle başladı, MTV Avrupa Müzik Ödülleri yarışmasında “Avrupa’nın En İyi Sanatçısı” seçilmenizle maksimum hıza ulaştı!

Manga bu noktaya nasıl geldi?
- “Sing Your Song” sonrası Ankara Limon Bar’da çalmaya başladık. İki-üç yıl bar programları, Vega ile konserler ve albüm hazırlığı ile geçti. 2004 yılının Aralık ayında albümümüz çıktı ve biz de yurt içi ve yurt dışında konserlere başladık. Bu arada “Bir Kadın Çizeceksin” şarkımız Fifa 2006 adlı bilgisayar oyununda yer aldı. “maNga +” Japonya’da da yayımlandı. 2007 ortalarında “Şehr-i Hüzün” için çalışmalara başladık ve geçen nisan ayında çıktı o da... Anlayacağınız müzik yaparak ve çalarak bu noktaya geldik. Çok çalıştık ve hedeflerimizi keskin tuttuk.

Haberin Devamı

Düzenlenen müzik yarışmalarını samimi buluyor musunuz?
- Bizim katıldığımız, son derece kaliteli bir beste yarışmasıydı. Şu an televizyonda izlediğimiz yarışmalardan farklıydı. Genel olarak birçoğunu samimi bulmuyoruz.

MTV Avrupa Müzik Ödülleri gibi büyük bir organizasyonda “en iyi” seçilmek nasıl bir duygu?
- Tabii ki gurur veriyor bize. Çalışmalarımızın yurt dışında da sonuçlar vermesinden mutluluk duyuyoruz.

Geçen yıl Emre Aydın birinci olmuştu, bu sene de siz aynı başarıyı yakaladınız. Türkçe müziğin kalitesi mi arttı, yoksa yeni mi keşfediliyoruz?
- Sanırım dünya yeni yeni bizi tanımaya başladı.

NURİ BİLGE’NİN SÖZÜ BİZE ÇOK DOKUNMUŞTU

Yarışmaya katılma sürecinden biraz bahseder misiniz?
- MTV Türkiye, Türkiye’den beş aday belirledi. Biz o adaylar arasında Türkiye birincisi olduk ve EMA’da yarışma şansı geldi. Sevenlerimizin desteğiyle de ödülü aldık...

Ödülü alırken Ferman Bey, Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes Film Festivali’ndeki sözlerine atfen “Bu ödülü güzel ve yalnız ülkemiz adına alıyoruz” dedi. Niye bu tekrara gerek duydunuz?
- Çok şiirsel ve bize dokunan bir cümle olduğunu hissettiğimiz için...

Haberin Devamı

Ödülden sonra Manga projelerinde ne gibi yenilikler ya da değişiklikler olacak? Daha büyük oynayacak mısınız? Yabancı sözlü bir albüm gibi...
- Bu ödülün anlam kazanabilmesi tamamen bizim elimizde. Yabancı sözlü bir albümden ziyade yurt dışındaki festivallerde ve konserlerde kendimize yer bulmak istiyoruz. Belki bir single yapabiliriz bu arada...

Bu tarz ödüller müzisyenleri daha iyi işler yapmaya zorlayıp onlar için bir baskı unsuru haline geliyor mu?
- Ödül almaktan ziyade, bunu devam ettirmek önemli bizim için. Itici bir güç olduğu ve sorumluluklar yüklendiği kesin. Olumlu anlamda bir baskısı olduğunu söyleyebiliriz...

Türkçe sözlü müzik yapmak, dünya müzik piyasasında var olmanız açısından dezavantaj mı?
- Pek tanınan ve yaygın olan bir dil değil esasında, dolayısıyla insanların çok ilgisini çekmiyor. Fakat bütün dünya müziğinin ulaşmaya çalıştığı Doğu kökenine çok yatkın olduğu için daha güzel tınılar elde edilebiliyor.

Haberin Devamı

ARTIK YÜZÜMÜZÜ SAKLAMAMIZ GEREKSİZ

Manga ilk çıktığında Gorillaz benzeri çizgi karakter kullanmayı tercih etmişti. Ancak sonradan sizleri de gördük. Bu değişikliğin sebebi neydi?
- Manga, yeni bir gruptu ve müziğini insanlara duyurmaya çalışıyordu. Animasyon klipler bu yönden çok güzel bir seçimdi. Artık grubun kendi müziğini ve kendi sound’unu tanıtabildiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla rahat rahat, tabii yine dozunda olarak, yüzlerimiz de ortaya çıkıyor. Çıkışımız sırasında müziğimizi ön planda, görünüşümüzü ikinci planda tutmak istedik. Şimdi müziğimiz daha iyi tanındığı için kendimizi ortaya çıkarmakta sakınca görmüyoruz.

Türkiye’de müzik grupları son derece az. Manga’yı gelecekte neler bekliyor dersiniz?
- Manga kendine has müziğini yapmaya devam edecek... Sonuçta bizim çıkış yaptığımız dönemde de grup sayısı azdı.

Haberin Devamı

Yurt dışından ya da yurt içinden beğendiğiniz müzisyenler ya da gruplar hangileri?
- Birçok beğendiğimiz grup ve sanatçı var. Bu konu bizde çok değişken olduğu için net bir cevap vermekte zorlanıyoruz.

CİNAYET TEMALI BİR KLİP ÇEKEBİLİRİZ

Aklınızdaki en çılgın klip fikri nedir?
- Birçok klip fikri var aklımızda. Belki bir cinayeti anlatan kısa film tadında bir klip olabilir.

Türkiye’de rock müzik yapmanın zorlukları ya da avantajları neler?
- Etkilendiğimiz bir kültürel yapımız var, bu bir avantaj. Yeni başlayanlar ya da devam etmek isteyenler için de kendilerini ifade edebilecekleri ortam az ve albüm satışları çok düşmüş durumda, bu da dezavantaj.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!