Okul kantinleri ‘çürük’ nedeni

Güncelleme Tarihi:

Okul kantinleri ‘çürük’ nedeni
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2003 20:26

İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Dt. Rıfat Yüzbaşıoğlu, okul kantinlerinden öğrencilerin ders aralarında atıştırdığı cips, bisküvi, şeker gibi besinlerin diş çürüklerinin en önemli nedeni olduğunu söyledi. Yoğun karbonhidrat içeren bu tür gıdalar ağız ortamından çabuk uzaklaştırılamıyor ve çürüklere neden oluyor.

Okulların açılmasıyla, okul kantinlerinden beslenen çocuklarla ilgili sağlık sorunları kendini göstermeye başladı. Kantinlerden beslenen çocuklarda en sık rastlanan sağlık sorunlarından biri diş çürükleri. Ders aralarında cips, şeker, bisküvi, kraker gibi besinleri sık atıştıran çocuklarda diş çürüklerine daha sık rastlandığı belirtiliyor.

İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Dt. Rifat Yüzbaşıoğlu, okul kantinleri, çevresindeki alışveriş merkezleri ve buralara ulaşmayı kolaylaştıran abartılı harçlıkların çocukların ana öğünler yerine abur cubur olarak nitelendirilen gıdalara yönelmelerine yol açtığını belirtiyor.

Dt. Yüzbaşıoğlu, yanlış beslenme alışkanlığının diş çürüklerinin oluşmasında önemli bir etken olduğuna işaret ediyor: ‘‘Yoğun karbonhidrat içeren cips, şeker, bisküvi, kraker gibi gıdaların içindeki yoğun karbonhidratların dişlere tutunma özellikleri fazla. Ağız ortamından çabuk uzaklaşmıyorlar. Sık sık tüketildiklerinde, tükürüğün ağzı temizleme ve yıkama fonksiyonunu azaltıyorlar.‘‘

İstanbul Dişhekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gamze Aren'e göre de, daha bebeklikten kazanılan beslenme alışkanlıkları dişlerin sağlığını etkiliyor:

‘‘Öğün aralarında çocuğa meyve gibi çiğneme ve yutma refleksini geliştirecek besin maddeleri verilmeli. Okul döneminde çocuğun kahvaltısı yaptırılmalı. Gerekirse ana öğün için çantasına meyve konmalı.‘‘

Prof. Dr. Aren, İstanbul'da bulunan çeşitli yetiştirme yurtlarında yapılan çürük sıklığı araştırmalarında bayramlarda ziyarete açık olan kurumlarda yaşayan çocuklarda çürük sıklığının, ziyarete açık olmayan kurumlardan daha fazla olduğunu dile getiriyor. Bingöllü depremzede 107 çocuğu kapsayan bir araştırmanın sonuçları da benzer sonuçları vermiş. Prof. Dr. Aren, konuyla ilgili şunları anlatıyor:

ÇELTİKSUYU SAĞLIKLI ÇIKTI

‘‘Çeltiksuyu'nda yaşayan çocukların çürük sıklığı yüksek değildi. Nedenlerini araştırdığımızda yatılı bölge okulunun yerleşim birimlerinden uzak olduğunu gördük. Burada okuyan çocuklar da sosyo ekonomik açıdan sınırlı bütçeye sahip aile yapılarından geliyor. Eğitmenler belirlenen diyet listelerinde fazla tatlı tüketilmediğini söylediler. Ağız hijyenine fazla önem vermeseler de çürük sıklığının az olmasının nedeni bu çocukların abur cubur olarak nitelendirilen gıdaları yememesi.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!