O çok romantik bir erkekti

Güncelleme Tarihi:

O çok romantik bir erkekti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2005 01:31

Atatürk’ün Makedonyalı Eleni ile yaşadığı ilk aşkı anlatan Makedon filmi ‘Manastır’da Bir Aşk’ ın senaristi Aneta Şiyakova, Atatürk’ün güçlü bir asker olmasının yanı sıra çok romantik bir erkek olduğunu söyledi.

Şiyakova, Atatürk ve Eleni’nin aşklarını şöyle anlattı:

GERÇEK HİKAYE

Filim, gerçek bir hikayeyi anlatıyor. Atatürk, Manastır Askeri İdadisi’nde okuduğu yıllarda bir gün Manastır’ın en popüler sokağı ’Sirok Sokak’ta yürürken hayatında karşılaştığı en güzel gözleri gördü. Eleni, o sırada penceredeydi. Bu kesinlikle ilk görüşte aşktı. O andan sonra Mustafa Kemal sürekli Eleni’yi, Eleni de sürekli Mustafa Kemal’i düşünmeye başladı.

YILDIRIM AŞK

O günden sonra Atatürk’ün aklında tek şey vardı. Eleni’nin evine giderek Makedonyalı güzeli yakından görmek... Ne büyük şans ki Mustafa Kemal’in bir arkadaşı Eleni’nin ailesini tanıyordu. İşte Mustafa Kemal, ilk kez o arkadaşıyla birlikte Eleni’nin evine misafir oldu ve Makedon güzeli yakından gördü. O günden sonra ikili arasında romantik günler başladı. Eleni, evini bırakıp Mustafa Kemal ile birlikte küçük bir çiftlik evine gitti. Atatürk bir kadın için en güzel hediyenin beyaz çiçekler olduğunu çok iyi biliyordu. Öylesine büyük bir savaşçı sevdiği kadının karşısında nazik, yumuşak ve romantik olmayı da çok iyi biliyordu. Ancak Eleni’nin babası gizli aşk yerlerini bulduğunda aradaki romantizm de sona erdi.

MİTHAT AMCA ANLATTI

Atatürk’ün ilk aşkının filmini yapma düşüncesi çok uzun zamandır aklımızdaydı. Çocukluğumda, Türkiye’nin Manastır Fahri Konsolosu Mithat Cemal evimize gelir ve sürekli Atatürk ile Eleni’nin arasındaki aşkı anlatırdı. Ben de hep bunu kağıda dökmek isterdim. Gerekli desteği ve ortamı bulduktan sonra da bu romantik öyküyü filmleştirdik. Atatürk büyük savaşçıydı ama insan hakları için de çok çalışıyordu.

BİZ DE GURURLUYUZ

Filmi Türkiye’de de göstermeyi çok istiyoruz. Atatürk’ün Makedonyalılar için de ne kadar güçlü biri ve tarihi bir figür olduğunu Türkler’e göstermeyi çok istiyoruz. O, insanlık tarihinde olumlu bir örnekten çok daha fazlasını temsil ediyor ve Türk ve Makedon halkları arasında da güçlü bir bağ kuruyor. Bizim tarihimizin de bir parçası olduğu için Makedonyalılar da Atatürk’le gurur duyuyor. Özellikle biz Manastırlılar, çok daha fazla gururluyuz, çünkü Mustafa Kemal burada eğitim gördü ve ilk defa burada aşık oldu.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!